Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

5 lakberendezési szabály, amit már nyugodt szívvel felrúghat

2019. 10. 24. 19:27:09 Bóné-Bóza Anikó

Sárga és rózsaszín, csíkos és virágos nappali

A lakberendezés, bár számos stílust ölel fel, és sokfelé ágazik, bizony rendelkezik néhány alapszabállyal, melyeket a kellemes légkör miatt érdemes betartanunk. Nos, a ma összegyűjtött szabályok lesznek a kivételek. Ezek ugyanis az évek alatt elavultak vagy nemes egyszerűséggel megcáfolták őket. Kíváncsi, melyek azok a lakberendezési szabályok, amelyeket most már nyugodtan felrúghat?

A lakberendezés, mint sok más, divatra épülő iparág, egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy idejétmúlt szabályokhoz ragaszkodjon foggal-körömmel. Főképp igaz ez akkor, ha a szabályokra az évek során számtalanszor rácáfoltak olyan szakmabeliek, akik nem féltek kilépni a keretek közül, és kipróbálni valami újat. Lássuk hát, mik azok a szabályok, amik ebben a folyamatosan változó iparágban napjainkban már nem állják meg a helyüket!

Elavult szabály #1: A szoba négy fala azonos színű legyen

Sokáig élt az a tévhit, hogy ha a szobának egyetlen fő színe van, az nyugalmat sugároz. Valóban, egy ideig tényleg nyugalmat ad, hosszútávon azonban egyhangúságba megy át. Ma már bátran megtehetjük, sőt, ajánlott, hogy az egyik falat fessük eltérő (de a többivel harmonizáló!) színre. A sötét-világos színek kontrasztjával trükközve optikailag nagyíthatjuk a szobát hosszában vagy széltében, emellett változatosságot és életerőt nyújt a kirívó szín.

 

Elavult szabály #2: Tapétából mindent vagy semmit

A tapétáknak egy időben valóban nagy divatja volt – olyannyira, hogy szélsőségekbe menően vagy minden falra (sokszor még a plafonra is) került. Aki ezt nem tudta, vagy nem akarta megengedni magának, az viszont inkább sehova sem tett.

Napjainkra ez sokat változott, kifejezetten frissítő látvány az egyszínű falat egy vagy két helyen megtörő tapétasáv. Nem csupán a hagyományos tapéták, de a fotótapéták is egyre inkább divatjukat élik, akár egy egész falfelületen is, miközben a többi fal egyszínűre van festve. Törje meg bátran az egyhangúságot az ízlésének megfelelően!

 

Elavult szabály #3: Egy helyiségben maximum két szín kapjon helyet

A harmónia megteremtése volt a cél ennek a szabálynak a megfogalmazásakor is, azonban az idő és az igények megcáfolták. A megfelelő arányokat megtartva ma már bátran választhatunk 3, maximum 4 színt egy helyiség berendezésénél. A falak színe legyen az egyik vezető szín, ez jó, ha visszaköszön több helyen is (ha 2 színű a fal, máris csak 2 színünk marad a dekorációknak!). A kiegészítők, lakástextilek és lakberendezési tárgyak színe mindenképpen a falak színével harmonizáló legyen – akár kontrasztot is adhatunk nekik. Ilyen színes összeállítás például a bordó-krém-narancs kombináció, vagy a kávészín-törtfehér-mustársárga, melyek mindegyikébe becsempészhetünk néhány mélyzöld vagy opálzöld kiegészítőt is.

 

Elavult szabály #4: A nappaliban kell, hogy legyen egy kanapé

A nappali a lakás közösségi tere. Itt várunk vendégeket, itt gyűlik össze a család egy esti társasjátékra, vagy filmezésre, beszélgetésre. Éppen ezért szinte minden nappaliban található legalább egy kanapé és ülőgarnitúra. Ezt a szabályt bátran rúgja fel! Ha az otthona stílusa megengedi, válasszon inkább egy hatalmas, puha szőnyeget, helyezzen el rajta ülőpuffokat, babzsákokat, valamint egy ízléses tárolóban nagyobb méretű díszpárnákat (filmezéshez a babzsák, játékhoz a párna a kényelmesebb). Egy dohányzóasztalra valószínűleg szüksége lesz, de ebből is választhat alacsonyabbat, szélesebbet a megszokottaknál – igazítsa az életviteléhez az otthonát!

 

Elavult szabály #5: Bánjunk csínján az anyagok felvonultatásával

Korábban egy enteriőrbe lépve vagy a fa volt hangsúlyos, vagy az üveg – nagyon mást nem is lehetett látni, de szinte biztos, hogy csak az egyiket ötvözték a lakástextilek puhaságával. Ma már kijelenthetjük, hogy egyes lakberendezési stílusok egyenesen megkövetelik, hogy keverjük az anyagokat. A fa és az üveg, az üveg és a beton, a fa és a kő, a fém és a fa mind-mind olyan alapvető kombinációk, amelyek lenyűgözően hatnak a lakásban, és bátran kaphatnak nagy felületeket. Uralják ők az enteriőrt, a harmónia kedvéért pedig csempésszen melléjük puha, finom lakástextileket.

 

 

Rúgja fel bátran a régi szabályokat és engedjen az újdonság varázsának. Ne feledje, az enteriőr van Önért, nem pedig fordítva – lássa önmagát az otthonában!

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Tippek - Ötletek Trend