Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

5 tipp a tavaszi nagytakarításra

2019. 03. 19. 16:56:00 Bóné-Bóza Anikó

Beköszöntött a tartós jó idő, ilyenkor a háziasszonyokból előbújik a régen száműzött ösztön: a tavaszi nagytakarítás. Kifordítjuk a házat a négy sarkából, hogy aztán patyolattisztán, frissen és üdén várjuk a nyarat. Van, aki ezt már húsvét előtt elvégzi, míg más az utolsó pillanatig halogatja. Ha már a gondolattól is a hideg rázza, adunk 5 tippet a tavaszi nagytakarításra, ami megkönnyíti és felgyorsítja a munkát!

A tavaszi nagytakarítást már anyáink és nagyanyáink is előszeretettel végezték az első, tartósan meleg tavaszi hétvégén, és mi sem vagyunk mások. Ilyenkor befogjuk az egész családot, mindenki sertepertél, mindenkinek van valami dolga, és amíg jár a kezünk, jókat beszélgetünk, és senki nem a telefonját nyomkodja. Mi ez, ha nem egy jó családi program? Kár, hogy a lelkesedést nem osztja mindenki… Ezért most segítünk, hogyan lehet gyorsabb és hatékonyabb a móka.

5 tipp a tavaszi nagytakarításra

1. Készüljön előre!

A nagytakarítást Ön is egy napos hétvégére időzíti? Gyorsabban végezhet vele, ha egy kicsit előre dolgozik. Már péntek este érdemes leszedni a függönyt minden ablakról, feltekerni a nagyobb szőnyegeket, valamint összegyűjteni a háztartásban lévő ágyneműket, hogy ne csak a téli bacikat, de a szekrény porát is kitisztíthassa belőlük. Nagy segítség, ha előre összegyűjti az asztalterítőket és kiválogatja közülük a mosógépben moshatókat. Ha előre leválogatja a mosni való ruhákat külön szín- és mosási hőfok alapján, azzal nagyban megkönnyíti a saját másnapi munkáját – hiszen csak meg kell pakolni a mosógépet, kiválasztani a programot és már mehet is!

2. Csináljon egyszerre több dolgot!

Amíg a mosógép a ruhákat, ágyneműket, terítőket és törülközőket tisztítja nagy bőszen, addig a lakás többi részében se álljon meg az élet! A mosógép általában pontosan kiírja, mennyi időbe telik az adott mosás, válasszon hát közben olyan tevékenységet, amit alaposan és pontosan el tud végezni ez idő alatt. Így nem csak hatékonyabban, de gyorsabban is végezhet a tavaszi nagytakarítással.

 

3. Kérjen segítséget!

Róma sem egy nap alatt épült, de nem is egy ember építette – kérjen bátran segítséget családtagjaitól, gyermekeitől, párjától, unokáitól! Osszák fel a lakást szobákra, vagy csak válogassák ki a teendők listájából azt, amit szívesen csinálnak, hiszen az örömmel végzett munka gyorsan meg is van. Persze a nagytakarítás közben az ebéd elkészítéséről sem szabad megfeledkezni. Kérje meg a családban élő gyerekeket, hogy gyűjtsék össze a hozzávalókat, pucolják meg a zöldségeket, vagy mosogassanak el. Ez nem csak az ebéd szempontjából hasznos, de így ők is kivehetik a részüket a munkából és sokat tanulnak a csapatmunkáról is.

4. A pepecs munkákat hagyja a végére!

A nagytakarítás során – főleg, ha sokan mászkálnak a lakásban – hirtelen rengeteg kosz kerül szem elé. A portörlést, a sepregetést és a felmosást hagyja a legvégére! Amikor már minden ruha, törülköző, ágynemű és terítő a szárítón pihen, amikor a szőnyegek már az udvarra készítve várják a sorsukat, amikor a család már belakott az ebéddel és a maradék is a hűtőben pihen, akkor álljon csak neki a piszok eltávolításának. A portörlés után következzen a porszívózás, seprés, majd a legvégén a felmosás – hogy az ablaktisztítást ez után, vagy ez előtt végzi el, az Önre van bízva. Amíg a lakásban szárad a padlóburkolat, a jó időben biztosan talál magának mindenki elfoglaltságot a kertben is.

 

5. Ne stresszeljen rá!

A tavaszi nagytakarítás egy jó kedélyű családi program is lehet, nem kell, hogy kötelező munkaként fogja fel. Nem 1 emberes munka, hiszen egy egész lakást kell megszabadítania mindenféle kórokozótól, atkától, portól és szennyeződéstől – ez pedig nem kevés időt vesz igénybe. Ha mindenki elvállal 1-2 dolgot, amit jó kedvvel csinál, máris gyorsabban halad a munka, és lehet, hogy a vasárnapi ebéd után már közösen pihenhet a család a kertben, némi hűs limonádé kíséretében.

 

Ha a tavaszi nagytakarítás során tönkrement lakástextilekre is bukkan, ne őrizgesse őket tovább! A tavasz a megújulás ideje, a régieket dobja ki, vagy adja oda például egy állatmenhelynek, és nézzen körül a webshopunkban új, kiváló minőségű lakástexilekért!

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Tavasz Tippek - Ötletek