Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

5 tipp a trendi kollégiumi szobáért

2017. 09. 01. 18:34:15 Bóné-Bóza Anikó

Kollégista lesz a gyerek? Tudja már, mit visz magával otthonról, és mi az, ami marad? Adunk néhány tippet, hogy a kollégiumban is otthon érezze magát, és ne legyen ciki áthívni egy lányt vagy egy fiút egy filmnézésre, közös tanulásra…

Amikor valakiből kollégista lesz, az egy meghatározó része az életének. Egyfajta önállósodás ez, amikor vadidegen lakótársat kap, és egyedül kell berendeznie az új „lakást” – legalábbis a saját részt biztosan. A kollégiumi szobák általában sivár és hangulattalan terek, de nem kell, hogy ez így maradjon! Néhány tippel segítünk, hogy a gyerek igazán jól érezze magát a koliban, már az első naptól.

 5 tipp a trendi kollégiumi szobáért

 1. Fő a praktikum!
  A kollégiumi szobák általában picik, bútorozottak, így olyan kiegészítőket érdemes beszerezni, amik helyet csinálnak, ugyanakkor feldobják a szobát. Bár nagyobb változtatásra általában nincs lehetőség, de sok helyen engedik a polcok felszerelését, ami praktikus és esztétikus is lehet egyben. Ma már lehet kapni olyan dizájner „láthatatlan” polcokat, amelyeknek nem látható a konzolja, így máris megvan a beszélgetési alap az új lakótárssal: „Wow, hogy maradnak a könyveid fenn a falon?”
  Mivel a kollégiumi szekrények általában kicsik, a polc meg soha nem elég bennük, ezért érdemes valamilyen rendszerezőt venni hozzájuk, ami segít, hogy átláthatóbbak maradjanak a holmik.

 2. Elrendezés
  A pakolás is egy nehéz dolog, főleg úgy, hogy jól is nézzen ki. Ha hosszúkás a koliszoba, nem jó a két párhuzamos, hosszú fal mellé pakolni, mert folyosó-szerű hatást kelt, optikailag tovább nyújtja a szobát. Amennyiben van rá lehetőség, pakoljunk L alakban, a többi „üres” falra pedig mehetnek a polcok. Ne zsúfoljunk be mindent egy helyre, ügyeljünk arra, hogy kényelmesen lehessen mozogni a szobában.

 3. Vendégvárás
  A kollégiumban nem csak tanul az ember, hanem új barátságok is köttetnek: a diákok együtt tanulnak, főznek, lazítanak, és – ne legyenek illúzióink! – buliznak, iszogatnak is. Egy átlagos koliszobában 3-30 fő is elfér, a „sok jó ember” elvet követve. Érdemes ezért felkészülni a vendégfogadásra is: a babzsák fotelek, illetve az óriási, vastag, puha ülőpárnák a legjobb megoldást nyújtják. Amikor már nincs rájuk szükség, egy ágyneműtartóban, vagy egy sarokban békésen elálldogálnak. Jó, ha szerzünk be lakberendezési üzletekből puha plédeket, amelyekkel még hangulatosabbá varázsolhatja a gyerek a szobát. Összecsavarva a tárolás során sem foglalnak sok helyet, és mosni is egyszerű őket.

 4. Stílus
  A bútorok színére általában nem lehet nagy hatással az ember, de a kiegészítőkkel könnyedén feldobható a koliszoba. Fontos, hogy ezek ne nagyon üssenek el a bútoroktól színben. Ha sok ugyanolyan, barna, vajszínű, vagy fekete bútor van a szobában, egy-egy színes, vagy fehér aprósággal, párnával, polccal, poszterrel könnyen fel lehet dobni. Ha többnyire sötét színű bútorok vannak, jöhetnek a kék, lila, sárga vagy piros kiegészítők, az összhatás nagyon üde és fiatalos lesz! A legjobb, ha az ágyneműt is többé-kevésbé hozzáigazítjuk ezekhez színben, és a hatás garantáltan nem marad el.

 5. Hangulat
  Otthonossá, meghitté, de mégis fiatalosan vagánnyá tehetjük a gyerek a kollégiumi szobáját, ha beszerzünk néhány vastag tömbgyertyát, illetve fényfüzéreket, a közepes- vagy nagygömbös változatból. A fények sokat hozzátesznek az összképhez, főleg, ha körbefutnak egy felületen. Ha még mindig túl soknak tűnik az üres fal, egy nagy téglalapnyit bevonhat a gyerek kedvenc fényképeivel, a családdal, kisállattal, nyaralásokkal kapcsolatos képek, de akár kedvenc énekesek, együttesek is szerepelhetnek a montázsban – minden, ami a szívének kedves. Az első időszakban könnyen magányos lehet az új környezetben, de ha „magával viheti” szeretteit, akkor soha nem érzi majd magát egyedül!

+1 tanács: A kollégiumi szoba a benne lakók birodalma. A fenti tanácsokat finoman javasolhatjuk a gyermekünknek, segíthetünk a beszerzésben, de soha ne akarjuk ráerőltetni az ízlésünket sem a gyerekre, sem a szobatársakra: ez az ő területük, az ő szobájuk, hagyjuk, hogy ők rendezzék be maguknak!

Az ágyneműket és a kényelmes, vagány díszpárnákat megtalálja a weboldalunkon: segítünk, hogy hangulatosabb legyen a kollégiumi szoba szeptemberben!

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.