Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Lakberendezési stílusok 11.: A high tech stílus

2018. 02. 15. 18:41:10 Bóné-Bóza Anikó

Mit kell tudni a high tech stílusról? A high tech építőkövei ugyanazok, mint amik a globalizáció alapját is képezik: a pénz hatalma, a technika uralma, valamint az informatika rohamléptekű fejlődése. Ha ezt a stílust választja lakásába, akkor az elegancia, a modern technológia és a siker érzése várja minden alkalommal, amikor belép az otthonába.

A high tech stílus lényege, hogy a lehető legtávolabb kerüljön az enteriőr az emberi érzelmektől, néha magától az emberi léttől is – de a halandóságtól mindenképpen. Ezt leginkább a felvonultatott anyagokkal lehet elérni. Ha ezt a hangulatot akarja választani, akkor fontos tudnia, hogy az egész high tech stílus hiábavaló egy olyan lakásban, amely nem rendelkezik a legmodernebb technológiájú informatikai- és háztartási eszközökkel.

A high tech anyagai

Az érzelemmentességet leginkább a fémmel, a betonnal, a bőrrel és nyers- vagy színezett üveggel lehet kifejezni, de a high tech stílus kedvelt anyagai közé tartozik még a krómozott acélcső, a tükör, valamint a fémgőz bevonatú műanyag is. Nagyon ritkán előfordul, hogy kevés, de annál minőségibb faanyagot tartalmaz egy high tech enteriőr. Ami a festékeket illeti, a lakk, vagy lakk hatású festékek illenek legjobban a stílushoz, míg a burkolatok közül leginkább a különböző márvány lapokkal lehet elérni a kívánt hatást.

Formák a high tech világban

A high tech lakberendezési stílusnak 2 véglete van: a kizárólag szögletes bútorok és az élek birodalma, vagy épp ellenkezőleg, a lekerekített, gömbölyű és ívelt formák otthona. Kevés kivétel akad ugyan a kettő ötvözésére, de ez csak akkor mutat jól, ha a főbb bútorok kizárólag az egyik végletet képviselik, a kevés kiegészítő pedig a másikat. A bútorok ebben a stílusban igen változatosak, sokszor meghökkentők vagy teljesen absztraktak. Jellemzőek a furcsa, szokatlan törésekkel vagy hajlításokkal bíró szék- és asztallábak, az extrém formájú asztalok, székek és egyéb bútorok.

A high tech nem csak fekete, fehér és króm

Sőt! Bár a fekete és a fehér uralkodik leginkább az enteriőrökben, feldobhatjuk ezt fémes, avagy csillogó arannyal vagy -ezüsttel, valamint gyakoriak a hivalkodó színek is, mint például a viola, az élénkzöld, vagy a piros. A változatos minták viszont nem illenek a high tech stílusába, itt leginkább az egyszínű felületek néznek ki jól.

Fények és világítás

A csillárok már kimentek a divatból, a legjobb, ha nem is látszik elsőre a lámpa, ami megvilágítja az enteriőrt. A falba és a plafonba épített spot-on lámpák már helyet kapnak a pult szélébe vagy az ágykeretbe építve is, színük pedig egyáltalán nem kell, hogy meleg fényű, hagyományos sárga legyen. Épp ellenkezőleg: a színes ledfények különleges hangulatot árasztanak. Válasszunk bátran hideg fehéret, tengerkéket, pinket, zöldet, pirosat a lakás különböző pontjainak megvilágításához.

Szabad-e lakástextileket használni a high tech stílusban?

A high tech hideg, távolságtartó és merev, ezt a hangulatot nem ronthatják el pihe-puha plédek, vagy díszpárnák. A kanapék, ha vannak, bőrből készülnek, mindenféle egyéb kiegészítő nélkül. A textíliák használata két helyen megengedett csupán: a hálószobában és a fürdőszobában.

A hálószoba ágyneműi is többnyire selyem, selyemszatén bevonatú microfiber anyagok, melyek mindegyike egyszerűen mosható és gyorsan szárítható. A zsúfoltság a hálószobában sem megengedett. Egy-két ezüst, arany vagy viola díszpárna viszont kifejezetten jól mutat a sötét, egyszínű ágyneműn, de ez már a luxus netovábbja a high tech stílusban!

A high tech, csak úgy, mint a minimal, nem tűr meg emlékeket, személyes tárgyakat, csecsebecséket és rendetlenséget. Sokak számára ez a stílus élhetetlen, azonban magánrendelőkben, irodákban és stúdiókban előszeretettel használják, hiszen tisztaságot, felkészültséget és professzionalizmust sugall.

Most őszintén........        Ön szerint talál még valahol ilyen eszméletlen jó díszpárnákat?  wink

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Lakberendezési stílusok