Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Lakberendezési stílusok 4.: A klasszikus stílus

2017. 10. 19. 13:48:36 Bóné-Bóza Anikó

Ön is szereti a régmúlt korok eleganciáját, a visszafogott fennköltséget, az úri látványt és érzetet? Kedveli a nehéz, kellemes tapintású drapériákat, az időtálló bútorokat és a mesés csillárokat? Akkor a klasszikus stílus Önnek való!

A klasszikus stílusú lakberendezés egészen a középkorig nyúlik vissza. A kézműves céhek megjelenése új lehetőséget hozott a lakberendezés számára is: az emberek nevesebbnél nevesebb szabóktól, asztalosoktól szerezhették be a legkiválóbb kelméket, és a legszebb bútorokat. A középkort követően a klasszikus lakberendezési stílus nem avult el, csupán átalakult a koroknak megfelelően, az adott kor eszmeiségét tükrözve a mintákban, színekben és formákban.

  

Hogyan kezdjünk bele?

A klasszikus lakberendezési stílus kifinomult ízlést és precizitást, valamint hatalmas teret igényel. Egy kis lakásban nem mutat olyan szépen, mint egy magas belmagassággal, teremszerű szobákkal és hosszú folyosókkal rendelkező enteriőrben.

Számos olyan lakást vagy házat lehet találni akár Budapesten, akár más városokban, melyeknek meghagyták eredeti díszeit, szépen restaurálva azokat. Ha ilyen otthonnal rendelkezünk, érdemes utánajárni, milyen korokra jellemző az enteriőr kialakítása és díszítése, majd ehhez igazítani a lakberendezést.
Amennyiben nincs a birtokunkban ilyen különleges otthon, de ilyet szeretnénk varázsolni lakásunkból, kutakodjunk kicsit a korok és korstílusok között, majd a számunkra legszimpatikusabb, legkényelmesebb mellett tegyük le voksunkat.

Ha már megvan a kor és a korstílus, látogassunk el néhány (sok), antik bútorokkal, régiségekkel kereskedő üzletemberhez, és válogassuk ki a kiszemelt korhoz illő, jó állapotú éjjeliszekrényeket, gardróbszekrényeket, fotelokat, ágykeretet.

   

A klasszikus stílus bútorai

Az antik bútor minőségi, maradandó, tehát mindenképpen tömörfából készül. Az otthon stílusát a nagyobb darabok határozzák meg, a többi csak kiegészíti. Az antik bútorokat keverhetjük mai darabokkal, az összhatás akkor is kellemes, visszafogott lesz. Fontos, hogy minden szobában meglegyen az uralkodó bútor: a nappaliban a kényelmes kanapé, egy könyvszekrény; a hálószobában az ágy, a konyhában a hatalmas, tömörfa étkezőasztal, és a hozzá illő székek. Ne akarjuk telezsúfolni a lakást bútorokkal és csecsebecsékkel – törekedjünk inkább a „kevesebb néha több”-elvre, és maradjunk minden esetben visszafogottak és kifinomultak.

Anyagok a klasszikus stílusban

A bútorok tömör fa mivoltát kompenzáljuk az ülőalkalmatosságok kényelmével, puhaságával és a lakástextilek eleganciájával.

A mintás damaszt vagy a régi kárpit eleganciát hordoz, míg a selyem, a bársony a kifinomultságot érzékelteti, a brokát pedig saját történelmi korát idézi. Ezekhez a vászon és a csipke bátran felhasználható és kombinálható.

A hálószobába – ha ragaszkodunk a pamut ágyneműhöz – érdemes beszerezni egy selyem, vagy damaszt ágytakarót, ami kellően takarja az ágyneműt, és védi a porosodástól is. A bútorok bevonását bízhatjuk a modern kor eleganciájára: a falhoz illő színű egyszerű, vászon bevonatú kanapé, és szék, valamint fotel mesterien beolvad a klasszikus stílusba.

Szőnyegek és függönyök tekintetében a méret a lényeg: nagy, vastag, korhű mintával rendelkező, vagy egyszínű szőnyeggel, nehéz, hosszú függönnyel igazán varázslatossá tehetjük az enteriőrt. A lényeg, hogy a függöny és a drapéria legyen összhangban a szőnyeg, valamint a többi hangsúlyos textil színeivel, mintázatával.

   

A klasszikus stílus színei

A klasszikus stílusú bútorok és drapériák semleges háttér előtt érvényesülnek igazán. A bútorok sötétbarnája, az olvasólámpák buráinak olajzöldje és az ágynemű bordója mellé válasszunk világos színt, ami tovább terjeszti az ablakokon beáramló napfényt. Válasszunk bátran drapp-, vaj-, esetleg krémszínt, de a fáradt rózsaszín, a halványkék vagy a galambszürke is megfelelő lehet.

Akár keverjük a klasszikust a modern elemekkel, akár ragaszkodunk a valódi, antik darabokhoz, figyeljünk arra, hogy a hangsúlyos bútorok és drapériák (kanapé, étkezőasztal, függönyök és szőnyegek) kontrasztban álljanak az enteriőr falának színeivel. Így garantáltan nem lesz nyomasztóan sötét az otthon. A világos, tört színek mellett használhatunk bordót, mélykéket, olajzöldet, a szürke, a barna és a krém különböző árnyalatait, a fáradt rózsaszínt, de még aranyat, bronzot is.

Kiegészítők, díszítés

A klasszikus stílusban díszítésként festményeket, vászonképeket alkalmaztak, általában azonos anyagú és színű keretbe foglalva. Ha azonban nem rajongunk a képekért és freskókért, bátran válasszuk díszítésnek a könyveket, csillárokat, gyertyatartókat, zongorát, kandallót, míves kilincseket, gyönyörű díszpárnákat, függönykötőket, vázákat, és tükröket. Mindegy, milyen díszítést használunk, ameddig az korban és színben, mintázatban harmonizál az enteriőrrel.

Látogasson el webáruházunkba, és válogasson kedvére, hogy megtalálja az otthonába leginkább illő lakástextilt, ágytakarót vagy díszpárnát!

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Lakberendezési stílusok