Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Funkcionálistól az okosotthonig – Lakberendezési időutazás a lakáskultúra világnapja alkalmából

2021. 06. 02. 16:54:59 Bóné-Bóza Anikó

 

Fekete,fehér és zöld színű nappaliA lakáskultúra lényeges eleme a mindennapjainknak, bár sokszor észre sem vesszük, mennyire. Hogyan alakult ki és miért fontos ez annyira, hogy már világnapja is van? Eláruljuk!

A lakáskultúra világnapját Magyarországon 1994 óta minden év június 5-én ünnepeljük. A Bútorkereskedők Európai Szövetsége (FENA) több, mint 100.000 cég képviseletében döntött úgy, hogy ezen a napon megünneplik azokat a hagyományokat és trendeket, melyeknek köszönhetően évről-évre kényelmesebben, és otthonosabban érezhetjük magunkat lakásainkban/házainkban.

Mi is az a FENA?

A FENA mozaikszó a Fédération Européenne du NEGOCE de l'Ameublement, azaz az a Bútorkereskedők Európai Szövetsége nevet takarja. A szövetség 1950-ben jött létre, és azóta követi nyomon Európa politikáját, hogy a kereskedők érdekeit a lehető legjobban képviselhesse.

A funkcionális otthonok

Az első otthonok célja csupán annyiból állt, hogy kiszolgálja a benne élő nemzedék(ek) igényeit. Hogy védelmet nyújtson az idegenek, a vadállatok, valamint az időjárási viszontagságok ellen, mindemellett lehessen benne aludni, étkezni, esténként beszélgetni.

Később a főzés, a tisztálkodás, valamint a mosás is bekerült a házon belülre, így ezekhez is megfelelő helyre volt szükség, ahogyan az alapvető élelmiszerek tárolásához is. Ezekben az otthonokban a funkcionalitás előrébb való volt a kényelemnél és a küllemnél.

A kényelmes, szép otthonok

Az idő előrehaladtával, a városok és falvak kialakulásával, a pénz megjelenésével fontossá kezdett válni a küllem és a kényelem is – ez azonban sokáig főleg a gazdagok, a tehetősebbek kiváltsága volt. Idővel azonban a legszegényebb otthonokban is helyet kapott néhány, díszesebb mintával hímzett párna, színes anyagokból varrt takaró, kézzel faragott képkeret. Mindenki a lehetőségeihez mérten vitt egy kis egyéniséget, lelket az otthonába.

Így van ez most is: bár sablonosabb a bútorgyártás, a kínálat mégis széles és variálható, így mindenkinek lehetősége nyílik olyan stílusban és szellemiségben berendeznie otthonát, amilyenben igazán kellemesen érzi magát. Mindezt pedig az ízlésének, személyiségének megfelelő falfestésekkel, kézműves vagy előre gyártott kiegészítők, lakásdekorációk megvásárlásával teheti még inkább különlegessé.

Már nem csak szép – okos is!

Egyre inkább haladunk afelé, hogy a technológia az otthonunkban is nagyobb teret kapjon. Már nem csak a televízió, a laptop, tablet, vagy mobiltelefon lehet „okos”, de a porszívó, a mosógép, a csengő, a konyhai eszközök, sőt, akár a komplett lakás is.

Elsőre ijesztőnek tűnhet a gondolat, hiszen számos sci-fi filmet láttunk már a sablon-otthonokban élő emberekről, akik felett a technológia átvette az uralmat, azonban sose feledjük: az egyéni ízlés sosem hal ki. Mindegy, mennyire standardizált a bútorgyártás, a kombinálási lehetőségeknek hála mindig a saját ízlésünk szerint alakíthatjuk és csinosíthatjuk otthonainkat. Az intelligens technológiával ellátott eszközök és gépek pedig arra lettek tervezve, hogy megkönnyítsék mindennapjainkat, valamint a lehető legjobban spóroljanak a meg nem újuló energiákkal.

A lakáskultúra évről évre, évszázadról évszázadra fejlődik, hol kisebb, hol nagyobb lépésekben haladva. Nosztalgiázzon kicsit! Önnek melyik a kedvenc, retrónak vagy régiségnek számító bútora, lakberendezési tárgya? Mit gondol, húsz év múlva melyik lesz ez, a jelenlegi otthonából? Ossza meg velünk kommentben!

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Nyár Tippek - Ötletek Trend