Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Lakberendezési stílusok 14.: A lenyűgöző loft

2018. 03. 13. 16:45:29 Bóné-Bóza Anikó

Az eddigiekhez képest rendhagyó stílusirányzatot vesézünk majd ki. Egy olyan lakberendezési stílust, aminek alapfeltétele a hatalmas terület, a térelválasztó falak hiánya, valamint a nagy üvegfelületek. Természetesen az ipari épületek, vagy az ipari épületekből átalakult otthonok stílusa lesz: ez a loft!

Mi is az a loft stílus? Mi a loft lakás jelentése? A ’60-as, ’70-es években a legolcsóbban az egykori ipari épületekben lehetett „lakást” kapni. Azért az idézőjel, mert ezt akkoriban, üres állapotában még nem lehetett valódi lakásnak nevezni, mostanra azonban a betonoszlopok, a szabadon futó csőrendszerek és a tágas, világos terek már pozitív tulajdonságává, sőt, meghatározó elemévé váltak ezeknek az enteriőröknek.

 

 

Anyaghasználat a loftban

Természetesen a beton az egyik leggyakrabban használt anyag ebben a stílusban. Azonban nem hagyják már meg az eredeti, nyers betont, hanem speciális kezeléssel folttaszítóvá teszik, esetenként festik is. Többnyire a tartóoszlopok és a plafon vagy álmennyezet marad meg eredeti formájában, de néhol még a konyhapult is betonból készül. A loft lakásokra jellemző még a króm, az üveg, a fa és a kő használata. A padló legtöbbször kő vagy fa burkolatú, míg a konyha és a fürdő területén nem ritkák a gránitlapok, amik a konyhapulton is visszaköszönnek. Sok esetben a mosdókagyló és a kád is kőből készül, extrémebb lakásokban vastag, többrétegű üvegből.

 

 

 

Bútorok és design elemek

A hatalmas, elválasztatlan terekhez alkalmazkodva a bútorok is nagyok, sokszor több személyre szabva, mint ahányan a lakásban élnek. A loftban előszeretettel használnak beépített, hosszú gardróbsorokat, hatalmas, többszemélyes kanapékat, emberhosszúságú polcokat, valamint óriási, sokfiókos szekrényeket. Ezeken felül jól mutató design elemekkel tűzdelhetjük tele a lakást, melyeknek valódi funkciójuk a tárolás. Ilyen például a rácsos aljú szék vagy dohányzóasztal, a fonott kosarakkal vagy dobozokkal telepakolható króm zsúrkocsi és a hatalmas fa- vagy üvegládák. A négyszögletű, falra szerelhető szekrények, valamint az ál- és díszpolcok (melyek látszólag konzol nélkül helyezkednek el a falon) kitűnő kiegészítői és díszítői lehetnek a loft lakásoknak, és nem utolsósorban tárolásra is alkalmasak.

 

 

 

Lakástextilek a loftban

A hatalmas üveg felületekre ebben a stílusban nem kerül függöny, még akkor sem, ha a fürdőkád éppen egy ilyen üvegfal előtt helyezkedik el. A legjobb, ha a loft lakás egy hatalmas telken van, távol a szomszédoktól és a nyüzsgéstől. Ha szép zöld gyeppel tudjuk betelepíteni a lakás környékét, vagy extra mázlistaként egy fenyőerdős hegyvidéken van a loft otthon, ezt a kilátást fürdés közben is vétek eltakarni. Megnyugtató és kikapcsolódást segítő hatása van, ha le tudjuk küzdeni a szégyenlősségünket.

 

 

A padlóburkolatot is csak kis felületen takarja szőnyeg, többnyire a kád előtti kilépő, illetve a lábtörlő az egyetlen szőnyeg, ami szerepet kap. A hatalmas nappali nagy előnye viszont, hogy elfér benne egy függőszék, esetleg számos kisebb-nagyobb babzsák-fotel, és nagy díszpárnákon ülve hatalmas társasjáték-esteket lehet rendezni.

 

A loft lakások nem csak világosságot, hatalmas tereket és szabadságot sugároznak, de luxust és fényűzést is – nem árt ennek tükrében harmonizálni a belső teret a ház külső felületével. Ebben a stílusban a bútorok és design elemek stílusát nem javallott nagyon kontrasztosan megválasztani. A nagy tér épp attól lesz monumentális és lenyűgöző, hogy nem zsúfoljuk tele mindenféle csecsebecsével, csupán a legalapvetőbb bútorokat helyezzük el a lakásban – azokból viszont a lehető legnagyobbat.

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

loft lakas loft lakás budapest

Kapcsolódó cikkeink:

 

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Lakberendezési stílusok