Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Lakberendezési stílusok 1.: A skandináv stílus

2017. 09. 28. 12:44:11 Bóné-Bóza Anikó

Skandináv nappali

Ön is szeretné modern, jó hangulatú otthonná varázsolni lakását? Nem tudja, hogyan kezdje, csak azt tudja, hogy szüksége van egy kis változtatásra? Újonnan indult sorozatunkban bemutatunk néhány népszerű lakberendezési stílust, melyekből könnyedén ihletet meríthet! Az első részben a letisztultságáról, praktikumáról híres skandináv stílussal foglalkozunk.

Mi van a skandináv stílus hátterében?

A skandináv területeken élők hozzászoktak, hogy ritkán élvezhetik a napsütést, és a gyakori, borús napokat otthonukban töltik. Éppen ezért, kifejezetten ügyesek lettek a lakberendezés terén – könnyed, ám látványos módon képesek becsempészni a napfényt és a természetet a lakás minden pontjára, ezáltal harmonikus, otthonos, hívogató összképet alkotva.

Skandináv színek

A gyakori zord időjárás miatt a skandináv stílus alapvetően világos. A falakat legtöbbször fehérre, néha galambszürkére vagy világoskékre festik, valamint jellemzőek a hatalmas ablakok is.  Ezek, amellett, hogy eloszlatják a fényt a lakás egészében, tágítják is a teret, így megelőzve a bezártság frusztráló érzését. A nagyobb bútorokat (pl.: kanapé, szekrény) szintén fehér, vagy hasonlóan világos árnyalatokban szerzik be. Ezt dobják fel a kiegészítők – a díszpárnák, a lenvászon takarók, az ágyneműhuzatok, melyek mind természetes alapszínekre épülnek, például a bézs, fehér, galambszürke, vagy a tölgyszín. Ezen felül csupán a mintázatuk (többnyire levelek, vagy virágok, növények) hordozzák magában az élénkebb színeket.

Az egyhangúságot kerülendő, további kiegészítőkre bukkanhatunk egy skandináv stílusú lakásban, melyek mind természetes anyagokból készültek, és amellett, hogy díszítik a lakást, funkciójuk is van. Ilyenek például a fonott kosarak, melyekben a plédeket a tárolhatjuk, a tiszta üveg vázák és asztalok – a skandináv országokban népszerű szakma az üvegműves, így gyakori, hogy az üvegtárgyakat a lakás tulajdonosa készíti el. A skandináv lakberendezés színvilága a földszíneknek, a tört színeknek és a természet zöldjének tirumvirátusát kedveli, így gyakori, hogy a lakás bármely pontján valódi növényekre bukkanhatunk. A konyhákban előszeretettel termesztenek fűszernövényeket és különböző gyógynövényeket, melyek nem csak színükkel, de illatukkal is hozzájárulnak a lakás harmóniájához és meghittségéhez.

Skandináv stílusú kanapé

Skandináv anyagok

A természet szeretetének jegyében berendezett lakásokban gyakori, hogy kezeletlen anyagokkal találkozunk. Ilyen elemek például a világos fenyő- vagy nyír bútorok, polcok, illetve a rusztikus kandalló mellett felsorakoztatott fahasábok – hiszen a kandalló a legtöbb skandináv otthonban elengedhetetlen. Gyakori, hogy az egyhangúság megtörése érdekében a kandalló felett egy sávban fehér, bézs vagy galambszürke dísz- vagy valódi köveket tesznek. A skandináv lakberendezésben kedvelt anyag még a lenvászon, és egyéb, durvább textíliák, amik többnyire az ágyneműhuzatokon és plédeken köszönnek vissza.

A lakás dekorációja

A skandináv országokban élők a kreativitásnak hatalmas teret engednek az otthonaikban. A villanykörtékből készült fényfüzér vagy lógó lámpa, a parafa dugókból készített képkeret mind beleillik az enteriőr stílusába. Gyakran szereznek be vintage elemeket, hiszen a két stílus jól harmonizál egymással, a kopottas, régies bútorok nagyban hozzájárulnak a lakás meghittségéhez. A megvilágítás még egy nagyon fontos szempont: bár nappal a széthúzott függönyöknek és a nagy ablakoknak köszönhetően kellő mennyiségű fény áramlik be a lakásba, a hosszú esték során hangulatosabb, ha sárgás fénybe öltöztetjük az enteriőrt. Az állólámpák, különböző fényfüzérek és gyertyák, mécsesek használata tökéletes erre a célra. Akinek pedig van rá lehetősége, a kandalló beszerelését semmiképp se hagyja ki!

A skandináv stílus bármekkora lakásban jól mutat, hiszen a világos színek és a természetes anyagok használata optikailag tágítja a teret. Nem szükséges telezsúfolni bútorokkal, sőt, ennél a stílusnál kifejezetten érvényes a „kevesebb néha több” elv. Előnye továbbá, hogy nagyobb vagyon elköltése nélkül is berendezhető a lakás, és a kreativitás is elegendő teret kaphat. Amennyiben egy kis újdonságra vágyunk, a skandináv stílusban berendezett lakásban elég csupán a kiegészítőkön módosítani, hogy új hangulatot teremtsünk – erre jók a mintás ágyneműhuzatok, illetve a színes gyertyák, nem szükséges fenekestül felforgatni a lakást.

Skandináv stílusú nappali

Most őszintén........        Ön szerint talál még valahol ilyen eszméletlen jó díszpárnákat, takarókat, gyertyákat?  wink 

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Lakberendezési stílusok