Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A színek hatalma – melyik szín milyen hangulatot teremt?

Vidám, színes házak

Legyen szó tavaszi megújulásról, teljes lakásfelújításról, vagy csak egy kis változatosságról, a színekkel mindig összefutunk egy lakásban. A legnagyobb dilemma velük az, hogy melyiket, hova, és miért válasszuk? Összegyűjtöttünk néhány tippet, ami alapján el tud indulni a színek adta lehetőségek közt: rendszerezzük a színeket a hangulataik szerint!

Sokak szerint csupán babona, vagy mellébeszélés, azonban számos tudományos kísérlet, és különböző népcsoportok gyógyászai is alkalmazzák a színeket terápiás jelleggel. Az agyunk ugyanis nem csak a vizuális élményt fogja fel a színek látványából, hanem az érzelemközpontja is reagál rájuk. Lássuk, melyik szín milyen hangulatot teremt!

Kék – a nyugalom óceánja

Akárcsak az ég és a tenger, a kék szín is megnyugtat, végtelennek tűnik és állandóságot sugall. A kis tereket a világoskék nagyobbá teszi, míg a sötétkék összenyomja. A kék hajlamos hosszas merengésekre invitálni, megnyugvást hozni – ezért is javasolják hálószobába, vagy csecsemő gyerekszobájába, hiszen elősegíti a jó és mély, nyugodt alvást. Ha azonban túl sok kékkel veszi magát körül, könnyen melankolikussá válhat, ellustulhat, ami hanyagságot és kedvetlenséget hoz magával. Fontos, hogy ne a kék uralja az életteret, legyen mellette egy olyan szín, ami vibrálást, életet, pezsgést visz bele – ilyen például a narancssárga.

 

 

 

Narancssárga a vidámságért

Az életöröm, az optimizmus, a tettrekészség és a lelkesedés színe. A színterápiát alkalmazók szerint ez az egyik legjobb kedélyjavító. A narancssárgát mértékkel használva lendületet vihet a mindennapjaiba, felvidíthatja és kreatív ötletek megvalósítására sarkallhatja. Azonban a túl sok narancssárga használata könnyelművé, de akár tolakodóvá is teheti, ezért célszerű valamelyik nyugodt színnel párosítani: ilyen lehet a kék, vagy akár a zöld is.

 

 

 

Zöld – nem csak a kórházakba illik!

A természet, a friss fű, a zöldellő, élettel teli fák és bokrok színe, maga a relaxáció, a megnyugvás. Az élet, és az újjászületés színe is, ezért, ha egy kis megújulásra vágyik, bátran szerezzen be zöld kiegészítőket az otthonába! A zöld erőteljes hatással bír a lélekre: kiegyensúlyozottságot, megnyugvást hoz, élettelivé tesz, éppen ezért kiváló segítséget nyújt a gyász feldolgozásában, a letargia elleni harcban és a szürke hétköznapokban is.

 

 

 

Sárga az örök optimizmusért

Bár sokan az irigység színeként ismerik, a sárga csupán akkor van ilyen hatással az emberre, ha túl sok veszi körül. A napsárga megfelelő mennyiségben használva vidámságot, természetes örömöt, kiegyensúlyozottságot hoz az életébe, elfogadásra sarkall és megértővé, nyugodttá tesz. Gyakran javasolják nappalik falszínének, hiszen ott zajlanak a nagyobb családi beszélgetések, melyek során a legtöbb véleménykülönbség kerülhet felszínre – a sárga pedig segít ezek elsimításában.

 

 

 

Lila szín a friss gondolatokért

Bár a lila extravagánsnak tűnhet elsőre, megfelelően használva megnyugtató és stresszcsökkentő hatása van, mindemellett jó hatással van az elme kreatív részére, ösztönöz és kitartóvá tesz. Óvakodjon azonban a túl sok lilától, főleg kis helységben: a kis helyre zsúfolt lila frusztráltságot, agresszivitást generál, feszültséget kelt és rossz közérzetet okoz, ami számos betegségnek adhat táptalajt.

 

 

 

 

Használjon bátran több színt, akár nagy felületeken, akár kisebb kiegészítőkön alkalmazva: próbáljon ki különböző kombinációkat, hogy a színek és a hangulat erejével teremtse meg otthonában a harmóniát!

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

 

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Trend