Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ágyneműhuzat mosása – mi helyes módszer?

2021. 09. 13. 15:54:04 Bóné-Bóza Anikó

Anya és kislánya a fürdőszobában a friss ruhát szagolja

Soha nem volt ilyen könnyű tisztává varázsolni a ruhákat, az ágynemű mosása gyerekjáték, köszönhetően a mosógépek kényelmes használatának. Ennek ellenére nem ritkák a mosási balesetek, van, hogy rosszul válogatjuk a ruhákat, vagy rossz programot használunk. Ez ugyan eltörpül a kézzel történő ruhatisztítás nehézsége mellett, mégis érdemes néhány dolgot tudnia, hogy megőrizze akár az egyszerű, akár a kényes ágyneműhuzatok szépségét.

Az ágyneműhuzat, álmai fellegvára

A hétköznapokban az ágyneműhuzat a legtöbbször nem kerül a középpontba, csupán egy kiegészítő, dekorációs vagy funkcionális elemként gondolnak rá az emberek. Valójában azonban nagyobb szerepet tölt be az életünkben, mint azt elsőre gondolná. Az ágyneműhuzatot a legtöbben a minta, szín, valamint az anyag összetétele alapján választják ki. Csak kevesen gondolnak a hosszabb távra, így nem kerül szóba a mosás következtében megváltozott tapintás, vagy színvesztés. Pedig a megfelelő gondoskodással az ágyneműhuzatok kényelmét sokáig élvezheti, míg ha rosszul mossa, hamar tönkremehet.

Akárcsak bármilyen ruhanemű esetében, a mosás menetét itt is meghatározza a huzat színe és anyaga, de általános érvényű tippeket megosztunk Önnel!

Ágyneműhuzat mosása 5 lépésben

1., sőt, 0. lépés, amit sokan kihagynak…

Az első, az egyik legfontosabb mozzanat a használt ágynemű felkészítése a mosásra. A huzatokat kifordított állapotban, összegombolva, vagy behúzott cipzárral helyezze a mosógépbe, ezzel a lépéssel jelentősen megnövelheti az ágyneműhuzat élettartamát, továbbá megelőzhető a huzatok összecsomósodása, ami gyakran okoz elégtelen tisztítást. Nem mellesleg pedig kímélheti mosógépét is, ami így könnyebben rendezi el a textíliákat.

2. Színre színt…

Egyszerű lépésnek tűnhet, hogy a fehér ágyneműhuzatot összemossa a színes lepedővel, ez azonban könnyen koszos fehér hatást eredményezhet. A fehér huzatokat mindig csak színben passzoló anyagokkal mossa egy programon belül.

3. A mosószer kiválasztása

A mosószer megválasztása is aktívan hozzájárulhat a huzatok élettartamának növeléséhez. Válasszon a mosás színéhez megfelelő mosószert, ami biztosítja a megfelelő tisztító hatást. Tökéletes lehet por és folyékony állagú is, azonban az érzékenyebb bőrűeknek inkább az utóbbi javasolt. Mosódió, valamint más alternatív mosószer esetében érdemes egy rövid próbamosást csinálni, aminél ellenőrizhető az anyag reakciója.

4. Óvatosan a hőfokkal!

Egy magas poliészter tartalmú ágyneműhuzatot csak alacsony hőfokon szabad mosni, különben könnyen egy gyerekméretű huzat lehet a végeredmény. A pamut összetételű huzatok esetében akár 40-60 fokos vízhőmérséklet is megfelelő lehet. Egyes mosógépek rendelkeznek külön pamut anyaghoz illeszkedő programmal, ami segít a maximális tisztaság, és a tökéletes végeredmény elérésében.

5. A gyorsaság tökéletes ágyneműhuzatot eredményez!

A mosási program lejártával ajánlott mielőbb kiteregetni a vizes huzatokat, amivel elkerülhető a kellemetlen szag, valamint az anyag foszlása.

A tökéletes, sokáig tündöklő és selymes ágyneműhuzat nem csak a mesében létezik, amennyiben betartja ezt az 5 egyszerű lépést.

Fekvő család

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Tippek - Ötletek Trend