Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kezdődik az iskolaszezon: hogyan alakítson ki praktikus és kényelmes tanulósarkot, ahol öröm a tanulás?

2018. 08. 14. 12:32:43 Bóné-Bóza Anikó

Kép: http://edgonline.com/edg-projects/the-comforts-of-home

Az augusztus beköszöntével minden iskolás és leendő iskolás elkezd lélekben felkészülni a tanévkezdésre. Az idősebbek talán előveszik végre a kötelezőket, a fiatalabbak izgatottan szerzik be vadiúj tanszereiket és eszközeiket. Van valami, amivel Ön is megkönnyítheti az iskolába történő vissza- vagy belerázódást.

A hosszú nyári szünet és a szeptemberi lelkesedés után az ősz beálltával könnyű belefásulni az iskolai mindennapokba, ami hamar romló eredményeket okozhat. Minden gyerek jobban teljesít, ha olyan környezetben tanulhat, ami egyszerre kényelmes és inspiráló – adunk hát néhány tippet, hogyan alakítson ki praktikus és kényelmes tanulósarkot, ahol öröm a tanulás!

A megfelelő íróasztal

Egy jó íróasztal elég nagy és széles ahhoz, hogy a gyermek kényelmesen tudjon rajta írni és rajzolni akkor is, ha egyszerre kell nyitva tartania egy tankönyvet, egy munkafüzetet és egy füzetet a tolltartója mellett. Nem árt, ha mindezek mellé elfér még egy nagy pohár friss víz is, a megfelelő hidratáció miatt. Ha kicsi a szoba, érdemes felhajtható íróasztal lapot keresni, vagy akár felszerelni otthon saját kezűleg. Így sok helyet spórolhat meg, amikor éppen nincs szükség az íróasztalra.

Tárolószekrény

Fontos, hogy az íróasztal közelében kapjon helyet egy olyan tárolószekrény vagy komód, amelyben az iskolai tanszereket tárolhatja a gyermek. A könnyű hozzáférhetőség hatékonyabb és gyorsabb munkát eredményez, és könnyebb is rendben tartani. Ha a felhajtható íróasztal lap mellett dönt, azt érdemes például a komód fölé erősíteni – így ténylegesen ki lesz használva a rendelkezésre álló hely.

Motivációs fal

Mindenkinek szüksége van néha egy kis lazításra, gőzkieresztésre, és motivációra – beszéljünk akármilyen korú emberről. Az iskoláskorú gyermekek figyelme még hamar lankad, kevesebb ideig tudnak koncentrálni, ezért fontos, hogy ha szükséges, néhány percig tudjanak mással foglalkozni. A babák számára tervezett matatófal jó választás lehet egy íróasztal mellé is a kisdiákoknak – ha lankad a figyelme, piszkálhat néhány zárat, kallantyút, kapcsolót, mire az agyának fogaskerekei is beindulnak majd. Idősebb tanulóknak egy parafa-tábla is megfelelő: erre felerősíthet koncertjegyeket, programokat, álmokat és célokat, amikért tanul, így mindig lesz, ami motiválja, hogy jobb jegyet szerezzen, vagy, hogy alaposabban felkészüljön. Erre a falra érdemes kirakni a dicséreteket, amiket kap a munkájáért, hiszen az elismerések is hatalmas motivációs erővel bírnak.

Kényelmes szék

A kényelem olyan luxus, amire mindenkinek szüksége van. A kényelmes szék nem azért fontos, hogy a gyereket nyugton üljön benne, hanem azért, hogy óvjuk az egészségét. A megfelelő székben a gyerek hátát és derekát megtámasztja a szék támlája, ezáltal leveszi a terhet a gerincről, így az nem fog olyan hamar elfáradni, és a tanulás is sokkal tovább fog tartani. A túlzott kényelem sem megfelelő: egy babzsákfotelben vagy zsámolyon ülve a figyelme hamar lankadhat, elpilledhet, így a tanulás sem lesz olyan sikeres. Ha jelenleg nincs rá lehetőség, hogy igazán ergonomikus, professzionális széket tegyen az íróasztalhoz, egy-egy nem túl keményre tömött díszpárnát helyezzen el a gyermek alatt, illetve a derekánál, ezzel csökkentve a gerincre és az ízületekre mért nyomást.

A tanulósarok akkor lesz praktikus, ha nincs mindig szem előtt, mégis bármikor odavarázsolható, ha szükség van rá, és a közelében van minden, amire a tanulás során szüksége van egy gyereknek.  A kényelem pedig nem csak a gyermek lelkivilága, de az egészsége és a teljesítménye miatt is fontos – ugyanúgy, mint a megfelelő motiváció.

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

tanulósarok tanulósarok tanulósarok tanulósarok szuper szuper ötlet ötlet személyre szabott további további ötletet asztal asztal asztal ötletek megoldás megoldás tanuláshoz tanuláshoz tanuláshoz gyerek házi házi tanulósarok asztalt asztalt egyedi könnyen

 

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Tippek - Ötletek