Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Aludni tudni kell! Tippek az egészséges alvási szokások kialakításához

2017. 03. 09. 14:24:23 Bóné-Bóza Anikó

Az éjszakai alvás mennyisége és minősége is meghatározó a következő nap szempontjából. A kialvatlanságtól idegesebb, fáradtabb lehet, nehezebben viselheti még a kisebb gondokat is, amitől aztán éjjel ismét előfordulhat alvászavar. Hogyan előzheti ezt meg? Íme, néhány tipp az egészséges, pihentető alváshoz!

Elméletileg mi sem egyszerűbb az alvásnál: csak lefekszünk, behunyjuk a szemünket, és a szervezetünk elvégzi a többit.
Akkor hogy lehet az, hogy gyakran ébredünk nyúzottan?
Hogy reggelente nem mosolygunk boldogan a hófehér ágyneműn nyújtózkodva, mint azt a reklámokban látjuk?
Hogy éjszakánként sokáig forgolódunk, és sehogy nem megy az elalvás?

A hiba az alvási szokásainkban keresendő. A stressz, a túl sok aggódás, agyalás ugyanis az alvás rovására mehet, így nem csoda, ha nyűgösen ébredünk reggel – és ebben a szellemben folytatódik a napunk is. De van néhány apróság, amit ha betart, újra olyan édesdeden aludhat, mint egy kisgyerek!

5+1 tipp a nyugodt éjszakai alváshoz

  1. Fontos, hogy minden este lefekvés előtt legalább fél órával kezdjen bele valamilyen tevékenységbe, ami ellazítja. Legyen az akár olvasás, rádió vagy zenehallgatás, rajzolás – bármilyen hobbi, ami nem megerőltető. Az információs csatornákat, a tévét, facebookot, emaileket érdemes kerülni közvetlenül lefekvés előtt, hogy az agynak legyen ideje megnyugodni, elfeledkezni a mindennapi gondokról.

  1. A legjobb, ha a hálószoba sötét, barátságos, megnyugtató és levegős. Az ágynemű legyen világos, hívogató és puha tapintású, hogy öröm legyen az alvás! Lefekvés előtt ajánlott egy rövidebb idejű szellőztetés, hiszen a friss levegő nem csak az álmait, de a bőrét is megszépíti.

  1. Az oldalt fekvés a kényelem mellett segít megelőzni a nyak- és hátfájást, kisebb esélyt ad a horkolásra és még a gyomorégést is enyhíti! A legkényelmesebb, ha ehhez a pozícióhoz vastag párnát választ, amely kitölti a válla fölötti részt, ezzel biztosítva a nyak megfelelő alátámasztását.

  1. A legnépszerűbb alvó pozíció ezen felül a háton fekvés. A legtöbb orvos is ezt ajánlja, ugyanis egyedül ebben a pózban tud a fej, a nyak és a gerinc semleges helyzetben maradni. További pozitív hatása, hogy az arc nem gyűrődik és a mellek is jól alá vannak támasztva, így elkerülheti a ráncokat. Csupán egy jól tömött párnára van szükség, amely megfelelően kitámasztja, de nem emeli meg a nyakat, és kezdődhet is a pihentető alvás!

  1. Amennyiben Ön inkább hason fekvő vagy magzatpózban alvó típus, egy kis módosítással máris nyugodtabb, pihentetőbb éjszakákat varázsolhat: a kulcs csupán egy párna. A hason fekvéshez vékony, mikroszálas párna ajánlott, mely elég levegőt enged át az arcbőr simaságához, és kellő kitámasztást ad a nyaknak is. Érdemes egy hasonló vastagságú párnát helyezni deréktáj alá, hogy a gerincre ne nehezedjen akkora nyomás. Magzatpózban alváshoz a legalkalmasabb egy nagy, tömött párna, amely beékelődve a karok, a váll fölé és a fej alá, megfelelően kitámasztja a nyakat, biztosítva ízületei és az Ön pihenését.

+1: A reggeli ébredés is fontos szerepet játszik, hiszen az indítja el a napot. Ébredés után ne feküdjön tovább 5-10 percnél az ágyban, inkább tegyen egy kisebb sétát, akár csak a kertben, vagy a kisboltig. A reggeli friss levegő felébreszt, jót tesz a pórusoknak, a kis mozgás pedig jókedvre derít. Fontos, hogy minden reggel nagyjából ugyanakkor keljen, így kialakítva egyfajta rutint, amely hosszú távon jobb, mélyebb és pihentetőbb alvással fogja megjutalmazni Önt.

Szép álmokat kívánunk!

Most őszintén........        Ön szerint talál még valahol ilyen eszméletlen jó díszpárnákat?  wink 

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Tippek - Ötletek