Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Lakberendezési stílusok 13.: Az Art Deco

2018. 03. 07. 18:15:54 Bóné-Bóza Anikó

Luxus, csillogás és fényűzés ízléses módon? Igen, ez az Art Deco stílus! Története egészen a ’20-as évekig nyúlik vissza, így egy igazán régi stílusról beszélhetünk, amit a huszonegyedik század modern köntösébe bújtatva egyre többen választanak otthonuk berendezésére.

Az Art Deco elnevezés a francia decoratifs, azaz iparművészet szóból ered. Fennhatósága inkább a lakberendezési kiegészítőkre és dekorációkra terjed ki, nem annyira a szó szoros értelmében vett lakberendezésre. Mégis lakberendezési stílusnak nevezzük, hiszen ezek a kiegészítők, dekorációk tesznek egy klasszikus, futurisztikus vagy szecessziós stílusú otthont modernné, fényűzővé, mégis elegánssá.

Az Art Deco egyfajta olvasztótégelye az évtizedek alatt kialakult trendeknek és stílusoknak. Mindegyikhez illik, mindegyikhez hozzáad egy kicsit önmagából, éppen ezért nehéz általánosságokkal előállni a leírásához.

 

Az Art Deco színei, formák és anyagok

A stílusnak kétféle kivitelezése van: az egyikre leginkább a pasztell és az élénk színek kontrasztja jellemző. A pasztell adja a keretet a falakon, míg az élénk színek életet és vibrálást visznek az enteriőrbe. A másik variációja ontja magából leginkább a luxust és a pompát, az eleganciát. Ebben a formában az Art Deco enteriőr alapszínei a fehér, a bézs, a galambszürke vagy a karamellszín, a kiegészítők pedig fekete, fehér, ezüst, króm vagy arany színekben pompáznak.

 

Alapbútoraira jellemzőek a legömbölyített sarkok, a kiegészítőkre viszont éppen az ellenkezője igaz. Egy Art Deco otthonban megtalálhatóak az ovális- vagy kör alakú mosdótál felett lógó szögletes tükrök, valamint a téglatest alakú króm dohányzóasztal körül álló kagylófotelek. Anyagát tekintve az Art Deco valóban a tehetősek stílusa – nem dolgozik silány minőségű (sőt, semmilyen) műanyaggal, ellenben kedveli a tartós és igényesen kezelt fát, a krómot, a bőrt, a szatént és az üveget.

 

 

Lakástextilek – mennyi és milyen?

Az Art Deco nem zsúfolja tele a szobát, a nagy tereket csupán néhány nagyobb, ám fontos, funkciót betöltő bútorral rendezi be. E zsúfoltságmentes szabály alól csupán az ágy képez kivételt. A gazdagság, a fényűzés (legalábbis annak látszata) megengedi, hogy a bevetett ágyon, a selyemszatén ágytakarón felhalmozzunk néhány díszpárnát. Selyem, selyemszatén, vagy egyszerű pamut is lehet az anyaguk, de színben harmonizáljon a szoba falaival és berendezéseivel. Fehér falakhoz és króm berendezési tárgyakhoz kiváló a törtfehér pamut és az ezüstszínű szatén díszpárnák felsorakoztatása.

 

A függönyök legyenek könnyűek, de hosszúak. Nem baj, ha földig érő, csak ne vegyen el sok fényt az enteriőrből, és legyen mindkét oldalon egy-egy ízléses felkötője.

Az Art Deco stílus nem használ szőnyeget, vagy legalábbis nagyon minimálisan, kis méretben. Szívesebben hagyja érvényesülni a mahagóni vagy akác színű hajópadlót és a konyha vagy a fürdőszoba gránitszín csempéit.

Az Art Deco nem egy egyszerű stílus, ám annál lenyűgözőbb a látványa, és az emberre gyakorolt hatása. Annak, aki kifinomult eleganciára, pompára és ámulatba ejtő szépségre vágyik, valamint van elég kitartása, hogy ezt állandóan rendben és tisztán tartsa, tökéletes lakberendezési stílus lehet az Art Deco.

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

  

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Lakberendezési stílusok