Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az intelligens otthonok térhódítása

2024. 05. 09. 18:12:50 Bóné-Bóza Anikó

Intelligens otthon

Hogyan változtatja meg az okos technológia a lakberendezést és a lakók életét?

Egy ház attól lesz otthon, ha megtelik élettel. Egy otthonból pedig akkor lesz okosotthon, ha megtalálhatók benne azok a berendezések, melyek hozzájárulnak a mindennapok kényelméhez és praktikumához valamilyen módon, legyen szó a világítás, a kávéfőző vagy a zárak online működtetéséről. Nézzük, mik a trendek, és miket érdemes ebből bevinni az Ön otthonába?

Mik azok az okosotthon-rendszerek?

Az még nem számít okosotthonnak, ha van néhány okos eszközünk, amiket hanggal vagy valamilyen applikációval tudunk vezérelni. Akkor beszélhetünk okosotthon-rendszerről, ha az otthon a felhasználó beavatkozása nélkül magától működik, melyet a felhasználó igényei és viselkedése vált ki. Az egyes eszközök szenzorok (érzékelők) segítségével képesek a különböző készülékek egymással kommunikálni és reakciókat kiváltani.

 

Milyen okosotthon berendezések léteznek?

Ma már elképesztően sok olyan szerkezet és megoldás létezik, amelyek okos otthon berendezésként nagyon sokat tesznek hozzá az életünkhöz.

Fények és hőmérséklet

Az okos világításrendszer például lehetővé teszi az otthoni világítás távvezérlését és automatizálását okostelefonos alkalmazások vagy hangvezérlés által. Az okos ablakok és redőnyök szintén irányíthatóak automatikusan vagy távolról. Például beprogramozható, hogy a ház kinyissa vagy bezárja az ablakokat bizonyos időpontokban, vagy adott időjárási feltételek mellett. Az okos termosztátok lehetővé teszik az otthon hőmérsékletének távvezérlését és programozását, hogy energiahatékonyabbá tegyék a fűtést és a hűtést. Ha pedig ez még nem lenne elég, vannak olyan modellek, amelyek önállóan tanulnak az otthoni preferenciákról és automatikusan optimalizálják a hőmérsékletet.

Biztonság

Az okos zárak a biztonságról gondoskodnak, ezek az eszközök lehetővé teszik az otthoni ajtók távvezérlését és a nyitás nyomonkövetését okostelefonos alkalmazást vagy kódot használva. Néhány okos zár többféle hozzáférést kínál, például kulcs nélküli belépést vagy időkorlátozott hozzáférést. Az okos kamerák és érzékelők lehetővé teszik az otthoni környezet folyamatos felügyeletét és biztonságát. Élő videofelvételeket készítenek, és értesítéseket küldenek a mozgásokról vagy más eseményekről, valamint figyelmeztetnek például a vízszivárgás vagy a füstérzékelés esetén.

Hangrendszerek

Az okos hangszórók és hangasszisztensek arra hivatottak, hogy a hangvezérlést és a zenei lejátszást, valamint az otthoni automatizálást és információk lekérdezését tegyék lehetővé. Néhány okos hangszóró beépített hangasszisztenssel is rendelkezik, például az Amazon Alexa vagy a Google Assistant.

A konyha is lehet intelligens!

Az okos konyhai eszközök, mint például a kávéfőzők, sütők vagy hűtőszekrények megteremtik a terepet az otthoni konyhai folyamatok automatizálására és felügyeletére, valamint a távoli vezérlésre és akár a receptek megosztására.

A legegyszerűbb rendszerek

Ha okosotthonról beszélünk, nem kell rögtön a legfejlettebb, legdrágább rendszerekre gondolni. Néhány aprósággal sokat okosíthatunk a lakás kényelmén.

  • A legtöbb bútoráruházban kaphatók már telefonról vezérelhető izzók, melyeket nem csak fel- le lehet kapcsolni a telefonról, de akár a fényerősség és a színhőmérséklet is állítható.
  • Szinte fillérekért lehet kapni NFC matricákat, amiket egyszerűen beprogramozhatunk, hogy a telefonunkkal beolvasva különböző akciókat hajtsanak végre. Ilyen lehet például, hogy ha a kanapé melletti polcra tesszük a telefont, automatikusan kapcsolja be a tévét és halványítsa el a világítást, vagy dobozolásnál, rendszerezésnél készíthetünk egy fotót a dobozban lévő tárgyakról, ami megjelenik a telefonunkon, ha beolvassuk a matricát. Gyakorlatilag végtelen számú dologra lehet az NFC matricákat betanítani, erről rengeteg információt és lépésről-lépésre bemutatót talál a neten.

Mindez csak néhány példa az okos otthon berendezésekre, hiszen a 21. században már számos más lehetőség létezik a különböző otthoni területek automatizálására és fejlesztésére. Ezek segítenek növelni az otthoni kényelmet, a biztonságot és az energiahatékonyságot, valamint lehetővé teszik az otthoni környezet testreszabását az Ön igényei szerint!

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük. 

Kapcsolódó cikkek:

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog