Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az otthon illata – milyen aromákkal és hogyan illatosítsa otthonát?

2018. 05. 23. 16:38:27 Bóné-Bóza Anikó

Szereti az illatokat, és jobban érzi magát olyan közegben, ahol nem a parfümöktől fulladozik, hanem szolidabb, lágyabb aromák lengik körül? Egy enteriőr szaga alapjában ad egy első benyomást az ott élőkről, ennél fogva az illatok nem csak a hangulatot, de a térhez és a tulajdonoshoz való hozzáállást is nagyban befolyásolják.

Az emberi érzékszervek közül az egyik legerősebb a szaglás. Sokszor el sem jut a tudatunkig, hogy mit érzünk, mégis, gyakran előfordul, hogy egy-egy szag megcsapja az orrunkat, és azonnal eszünkbe jut egy emlék, egy arc vagy hely.  Tudta, hogy partnert is illat alapján választunk? A küllem, a humorérzék, az anyagi helyzet mind-mind másodlagos a párválasztás szempontjából: ha az illető szaga „nem a mi esetünk”, akkor lehet bármilyen jóképű és bármilyen gazdag. Csoda hát, ha az otthonunkban is fontosnak tartjuk a jó illatot? A különböző illatok a hangulatról is gondoskodnak, ezért ezek kiválasztása legalább olyan fontos, mint a falszín vagy a kanapé formája.

 

Az orron át az agyba

A szaglás szoros kapcsolatban áll az agy érzelmi központjával, ennél fogva az illatok az érzelmekre, a kedélyállapotra, a hangulatra lesznek hatással. Minden gyümölcsnek, gyógy- és fűszernövénynek megvan a maga hatása, nem csak fogyasztva, de szagolva is. Ezeket kell alaposan kiismerni és okosan használni.

Az illatok hatalma

A különböző illatok különböző érzelmeket váltanak ki az emberekből. Van, amelyik megnyugtató, izgató, felvidító vagy éppen letargiába taszító, de olyan is van, amelyik ingerültséget, frusztrációt okoz. Ezt a hatást színekkel megerősítheti, a megfelelő vizuális élménnyel párosíthatva az illatot intenzív szín- és aromaterápiás kuckóvá alakíthatja otthonát. Egy család nappalijában például fontos a nyugodt légkör, így a mályvaszínű fal és az aktív levendulaillat tökéletes párosítás lehet ennek elérésére, míg a hálószoba bordójához vagy mély lilájához a tömjén vagy a szantálfa meghitt hangulatot teremt a kellemes páros időtöltéshez. A konyhában a legjobb, ha étvágygerjesztő illatok uralkodnak, mint például a maracuya, a narancs, a menta vagy a kókusz.

 

„Hogyan illatosítsam az otthonomat?“

Az illatosításnak számos formája van: ha csak rövid időre szeretné illatosítani a lakást, de abban a rövid időben intenzíven, akkor használjon illatosított gyertyát vagy mécsest. Ha lágyabb, de hosszan tartó illatosítást szeretne, a füstölők, illetve a párologtatható illóolajok lesznek a megfelelők az otthonába. Nagyon fontos azonban az illatoknál is az, ami az öltözködésben: élénk vagy figyelemfelkeltő felsőhöz ugyanúgy túlzás az élénk nadrág, mint egy markáns illatot még egy erőteljessel keverni. Éppen ellenkező, negatív hatást vált ki az emberekből, nemtetszést, kellemetlen közérzetet, feszengést okoz. Ha markáns illatot választ a lakásba, ügyeljen rá, hogy legyen mellette egy szolidabb, visszafogott aroma is, és a lakás színei passzoljanak ezekhez mind hangulatban, mind érzésben.

Az illatok és színek harmóniája együttesen akkora hatást képes az emberekre gyakorolni, hogy a megfelelő kombinációval vásárlásra, kompromisszumkötésre, barátságra, de megnyugvásra is ösztönözhetnek bárkit – az illat tehát nem csak élvezeti cikk, de ha jól használják, egy tökéletes otthon megteremtéséhez is megfelelő eszköz.

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.