Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

2020 karácsonyi trend színe – hogyan használja a dekorban?

2020. 12. 10. 18:35:22 Bóné-Bóza Anikó

Naturális karácsonyi dekor

Hamarosan itt a karácsony, az üzletek roskadásig vannak különböző színű és mintájú karácsonyi dekorációkkal. A fa mellett jut belőlük az étkezőasztalra, konyhába, nappaliba is. De vajon melyik az igazán trendi szín idén, és hogyan alkalmazzuk a lakás dekorálása közben? Ebben igyekszünk most segíteni.

A karácsony mindig egy újabb kihívás a lakberendezés szerelmeseinek: még azoknak is örömteli időszak, akik egyébként ritkábban variálják át otthonukat. A közelgő ünnepek remek indokot szolgáltatnak ahhoz, hogy a megszokottnál feltűnőbb, csillogóbb dolgokat vásároljunk, és valóban díszbe öltöztessük otthonunkat. Hogyan tegye mindezt trendin és ízlésesen? Eláruljuk!

2020 karácsonyi trend színe

Ahány ház, persze, annyi szokás, azonban aki nyitott szemmel jár, észreveheti, hogy az áruházak készletei évről-évre más színkombinációkat vonultatnak fel a karácsonyi dekorációk körében. Nem véletlenül.

Az idei karácsony legtrendibb színe igazából nem is szín, hanem egy stílus: a naturális. Hogy mit jelent ez? Természetes, nyers alapanyagokat, mint a fa, a kő, a juta, a termések, a fenyőágak és a borostyán. Ennek a stílusnak a legékesebb dísze néhány fényes, natúr fém színű dísztárgy lehet, vagy fehérre festett fa.

A második helyet idén a fehér-ezüst kombináció szerezte meg, amelyet egy tetszőlegesen választott pasztell vagy sötét színárnyalattal kiegészítve igazán elegáns dekorációt alkothatunk – ehhez lejjebb adunk is néhány ötletet!

Trendi karácsony a nappaliban

A naturális karácsonyhoz a legjobb, ha mi magunk készítünk dekorációt, hiszen nem csak mutatós, de remek családi program is! Használjunk fenyőágakat, borostyánt, tobozokat, tujaágakat kreatívan. Az adventi koszorú alapját tekerjük körbe borostyánnal vagy fenyőágakkal (bár praktikusabb itt műfenyőt használni, hogy megelőzzük az idő előtti elhullást), majd dekoráljuk az adventi gyertyákkal, illetve tobozzal, makkal, csipketerméssel. A valódi téli hangulat kedvéért az elkészült díszt végül megfújkálhatjuk hóspray-vel, majd ezüst csillámspray-vel, amitől kellemesen deres hatása lesz.

Hasonló módon készíthetünk asztaldíszt és kopogtatót is. De akkor sem kell csüggedni, ha nincs ideje vagy energiánk ilyesfajta kézműveskedésre, ugyanis a legtöbb áruház már kész termékekkel várja a témában. Az erkélyt és az ablakpárkányokat dekorálhatja fenyő(hatású) girlanddal, majd egy meleg fényű égősorral megkoronázhatja az összképet.

Ha van otthon nagy méretű üvegváza, töltse meg fenyőtobozokkal (havassal, ezüsttel, natúrral, akár vegyesen is) és eresszen be közéjük egy meleg, apró fényű égősort – kiváló hangulatvilágítással szolgál majd a korai sötétedés idején, amikor az ember legnagyobb vágya, hogy bekuckózzon a kanapéra egy puha pléddel és egy jó könyvvel.

A fehér és az ezüst színek kombinálása a zöldellő fenyővel a havas erdők hűvös eleganciáját kölcsönzi otthonának az ünnepek idejére. Szerezzen be néhány fehér shaggy szőnyeget és díszpárnát, így olyan lesz a nappalija, mintha csak egy havas réten sétálna. Fehér függönyeit kösse össze csillámos ezüst függönykötővel, akár egy egyszerű csíkban, akár hatalmas, díszes masnival dekorálva (ez utóbbit egy csipeszes masnival is helyettesítheti). Lógasson le a karnisról hidegfényű, jégcsapként aláhulló fénydekorációt, és szerezzen be néhány fehér terítőt ezüst színű asztali futóval. Az adventi koszorún használjon bőven műhavat, matt, fényesfehér és csillámos díszeket mind fehérből, mind ezüstből, és szórjon szét otthonában különböző fémes vagy fehér színű szarvasdekorációkat. Ha szeretné megspékelni ezt a különlegesen elegáns kompozíciót, válasszon közéjük egy pasztell (babarózsaszín, mentazöld, halvány narancs, pezsgő) vagy egy élénk (királykék, lila, pink, fenyőzöld, fűzöld, narancssárga, piros) színt, amely az apró kiegészítőkön, valamint a díszpárnákon köszön majd vissza.

Naturális karácsonyi dekor

Karácsony az étkezőben

Az ünnepek másik fő helyszíne a nappali mellett a konyha és az étkező, dekorálja hát őket is ennek megfelelően hangsúlyosan! Az étkezőasztalon elhelyezett ünnepi terítő és asztali futó tetejére tegyen egy, az asztal méreteihez arányos nagyságú asztaldíszt. Nagy, téglalap alakú asztalokon a hosszú, keskeny tálcás kompozíciók, míg a kisebb négyzet- vagy kör alakú étkezőasztalokon a kerekdedebb asztaldíszek mutatnak igazán jól. A székpárnákat cserélje olyan darabokra, amelyek illenek a lakás választott karácsonyi stílusához, háttámlájukat pedig dekorálhatja kisebb koszorúkkal vagy díszes masnikkal. Az étkezőasztalra helyezzen el néhány különleges gyertyatartót: egy nagy üvegpoharat kívülről vonjon be tujaágakkal, ragasszon bele egy gyertyát, majd a poharat töltse fel a gyertya egyharmadáig műhóval. Igazán hangulatossá teszi majd a vacsorákat!

A leginkább izgalmas az idei karácsonyi trendszínekben, hogy egymással is kombinálhatók, sőt, kifejezetten jól mutatnak vegyítve az otthonunkban – mintha csak bevarázsolta volna a havas karácsonyi erdőt a négy fal közé a friss hó csillogó eleganciájával! Figyeljen azonban a mértékekre – a dekoráció mérete és feltűnősége ne nyomja el az otthon méreteit, másként meghitt helyett fullasztó hatást kelthet.

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.