Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Díszpárnák a hálószobában: szépség és kényelem

2024. 03. 27. 15:51:10 Bóné-Bóza Anikó

Díszpárnák a hálószobában

A díszpárnák nagy múltra tekintenek vissza, ami egyértelműen bemutatja, hogy ez a gyönyörű kellék valójában ténylegesen a hálószobákból indult, napjainkra azonban már több helyiséget is az „uralmuk” alá vettek. A kérdés az, hogy milyen az ideális díszpárna a hálószobában, ami egyszerre szemet gyönyörködtető, ugyanakkor kényelmes is!

Hol jelenhetnek meg díszpárnák a lakásban?

Mit is jelentenek a díszpárnák? Melegséget, puhaságot, otthonos érzetet. Többek között ezen tulajdonságaiknak is köszönhető, hogy annyira kedveltek nem csupán a női otthonokban, hanem akár a legénylakásokban és családi fészkekben egyaránt. Napjainkban a legtöbbször a nappaliban találkozhatsz velük, de egyre több helyen jelennek meg a lakásokban. Nem ritka, hogy az étkezőszékek háttámlája előtt pihennek, ezzel is még kellemesebbé téve a teret vagy akár a fürdőszobák kis padjain, ahol megpihenhetsz egy hosszú nap után. A lakás egyik legközpontibb helye a nappali, ahol gyakran a kanapét színesítik vagy az ablak előtti kis kuckót teszik még varázslatosabb hellyé. A felsorolásból nem marardhat ki a hálószoba sem, ahol azonban nem elegendő az, hogy az adott díszpárna szép legyen, fontos a funkció is, hiszen egy igazán különleges helyről van szó.

 

Mire figyeljen, ha díszpárnát tervez a hálószobába?

Nézzük, hogy milyen szempontokat kell szem előtt tartani, amikor kiválasztja a kedvenc díszpárnáit a hálószobába.

1. Tervezze meg a méretet!

A méret nem utolsó szempont, ha a hálószobáról van szó. Ha nem szeretné, hogy a díszpárna az ágy egészét eltakarja, akkor érdemes tudatosan megválasztania az adott darab méretét. Nagyobb fejtámlás ágyak esetében akár egy-két gigantikus díszpárna is jól mutathat, de egy kisebb fekhelynél ez inkább kényelmetlen hatást kelthet. A díszpárna mérete mindig legyen összahangban az ágy adottságaival.

2. Mivel legyen megtöltve a párna?

Mindenkinek más az igénye a díszpárnákkal szemben is. Számtalan töltet közül választhat, így akár díszítheti az ágyat keményebb vagy éppen puhább darabokkal is. Amennyiben gyakran heverészne rajtuk, érdemes közepes keménységűt választani, ami enyhén felveszi a test vonalait.

3. Mennyire legyen díszített és hogyan?

A díszpárnáknak egyik legjellemzőbb ismertetőjegyük a magas díszítettség. Ha azonban a hálószobába tervez beszerezni néhányat, akkor fontos, hogy megnézze, pontosan milyen díszekkel rendelkezik az adott darab. Nem ajánlottak például a túl szúrós gyöngyökkel, szövetszálakkal gazdagított párnák, ezeknek ugyanis egészen biztosan nem szívesen fog neki dőlni.

4. Ügyeljen a színek harmóniájára!

Mivel egy igen intim térről van szó, aminek a pihenés és kikapcsolódás az elsődleges funkciója, ezért lényeges, hogy milyen színű párnát választ. A homogén, pasztellszínek a legjobbak erre a célra, ezek ugyanis hagyják pihenni az elmét, ugyanakkor kellemes hangulatot teremtenek. Persze nem kell az élénkebb színekről sem lemondani, de ezekből inkább kisebb változatot ajánlott beszerezni, amelyek nem kapnak akkora figyelmet.

Lehet párnának használni a díszpárnát vagy sem?

Erre valószínűleg mindenkinek meg van a maga válasza. Ebben nem is szeretnénk megkérdőjelezhetetlen választ adni, hiszen ahány ház, annyi szokás. Mindenesetre, ha szeretné alvás során is használni a párnákat, érdemes olyan huzatot vásárolni, amely könnyen tisztítható vagy mosható. Amennyiben inkább elpakolná őket este, akár kényesebb anyagok közül is válogathat, amelyek tisztítása kissé körülményesebb. Ettől függetlenül, egészségügyi okokból érdemes évente minimum háromszor-négyszer kimosni a párnákat, hiszen ezek közvetlen érintkezésben vannak az ágyneművel.

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük. 

Kapcsolódó cikkek:

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Tippek - Ötletek Trend