Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Dobja fel stílusosan a hűvös őszi-téli estéket: építsen DIY álkandallót

2020. 10. 27. 08:52:25 Bóné-Bóza Anikó

Hangulatos őszi szoba

Elkészült az őszi/téli hangulat megteremtésével otthonában, de úgy érzi, valami még hiányzik? Egy kandalló minden stílushoz igazítható, és varázslatos, meleg hangulatot teremt – azonban nem mindig megoldható. Adunk néhány tippet, hogyan építsen DIY álkandallót otthonába!

Ki ne álmodozna arról, hogy egy fárasztó nap után, a hűvös őszi estéből a lakásba lépve megcsapja a kandallóból áradó meleg? Arról, milyen jó lehet fahéjas-almás süteményt majszolva olvasni a kanapén, miközben a kandallóban lobogó tűz világítja meg a lapokat? A valódi kandalló sokaknak sajnos csak álom marad, hiszen utólagos beépítése hatalmas munkával jár, és nagyon költséges. Ettől még nem kell lemondania róla teljesen! Megmutatjuk, hogyan építhet álkandallót otthonába, hogy igazán stílusossá varázsolja azt!

Mi haszna van egy álkandallónak?

Egyrészt kiváló dekorációs elem, amely tovább fokozza a meghitt, meleg őszi-téli hangulatot, azonban ezen túl több funkciója is lehet. Használható TV állványként, építhetünk bele tárolókat (pokrócoknak, plédeknek, gyertyáknak), de akár építhetünk bele – később is – elektromos kandallót, hogy igazán élethű legyen.

Hogyan kezdjen neki?

Először is, mérje le, mekkora terület áll rendelkezésére ahhoz, hogy elhelyezzen ott egy kandallót. Figyeljen rá, hogy ne legyen túl zsúfolt a DIY kandalló környéke, sokkal jobban mutat, ha az egész falfelület üres mellette, és csupán fölötte lóg néhány kép, vagy esetleg polc. Amennyiben két nagyobb bútor közé szeretné beékelni leendő álkandallóját, ügyeljen rá, hogy a magasságuk megegyezzen, így egységet alkotnak majd.

Képzelje el a stílust: milyen formájú, stílusú, színű kandalló illene az Ön otthonába? Négyzetes vagy boltíves? Sima fehér, esetleg tölgyszínű vagy kövekkel kirakott? Mire használná, milyen funkciót szeretne még neki? Tervezgessen, rajzoljon bátran! Az egyes bútoráruházak kínálatában fellelhető komódok remek alapul szolgálhatnak, kisebb átalakításokkal.

Mi legyen az alapanyag?

A legtöbb ötletet különböző faárukból találhatja meg az interneten: akár gyalult lapokból, akár raklapokból, vagy átalakított komódokból. Ezen túl azonban számtalan alapanyag felhasználható: elkészülhet papírból, kartondobozokból, ha csak az ünnepek idejére szeretné elkészíteni, de használhat ytong-ot is, amennyiben tartósabb, masszívabb kandallót szeretne. Az alapanyag vagy azok keverése attól függ, mekkora álkandallót szeretne, és milyen funkciót kell majd ellátnia.

Vágjunk is bele!

A kandallónak minden esetben kell egy masszív, tömör aljzat, amelyet érdemes szélesre csinálni, hogy megfelelően dekorálhassa a későbbiekben. Erre a tömör aljzatra kelleni fog majd két oszlop, amely a „tüzet” közrefogja. Érdemes ezeket az aljzat szélétől kicsit beljebb elhelyezni, így az álkandalló még inkább hasonlítani fog az igazira. Ez a két oszlop lehet akár polcos szekrény, akár kisfiókos tároló, vagy egy egyszerű, nyitható ajtós szekrény, ahová azt pakol, amit csak szeretne. Hagyhatja üresen, ajtó nélkül is, és felöltheti takaros darabokra vágott tűzifával, de jól mutat valamilyen kőhatású tapétával bevonva is. Nagyon fontos, hogy ezeket az elemeket erősen, stabilan rögzítse a talapzathoz, kiváltképp akkor, ha a kandalló tetejére vagy szélére nehezebb dolgokat szeretne elhelyezni.

A kandalló tetejét egy, az aljával azonos szélességű és hosszúságú bútorlapból, esetleg márványlapból, vagy ahhoz hasonlító préselt falapból készítheti el. Ügyeljen az elemek megfelelő, stabil rögzítésére, kiváltképp, ha különböző anyagokat rögzít egymáshoz! Amennyiben szükséges, kérje szakember segítségét!

A kandallókeret ezzel el is készült: azt, hogy a tűzrakó helyet hogyan, és mivel tölti ki, már csak Önön múlik. Befedheti egy tapétával, vagy tüzet ábrázoló fotótapétával bevont bútorlappal, elhelyezhet benne egy elektromos kandallót, de kitöltheti különböző őszi-téli dekorációkkal, csinos díszpárnákkal, meleg pokrócokkal, karácsony éjjelén pedig felakaszthatja a peremére a textilzoknikat, hogy megfelelő helyre érkezzenek az ajándékok!

A kandalló tetejét érdemes meleg fényű fényfüzérrel vagy egy szép, keskeny asztaldísszel dekorálni, és elhelyezhet rajta száraz növénydíszeket, gyertyákat, képkereteket is.

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

álkandalló készítése díszkandalló házilag házilag készített kandalló kandalló készítés házilag kandalló keret házilag

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Ősz Tippek - Ötletek Trend