Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi a titka a sokoldalúan „színes” fekete-fehér lakberendezésnek?

2022. 02. 14. 15:55:46 Bóné-Bóza Anikó

Kanapé fekete és fehér színű díszpárnákkal

A végleteket, vagy az egymással szemben állást képviseli a fekete és a fehér szín. Letisztultak, elegánsak és rendkívül impozánsak, különösen egymás mellett. Nagyon sokan szeretik alkalmazni otthonukban, azonban csak keveseknek sikerül valóban ízlésesen megjeleníteni. Ha nem szeretné, hogy lakása sakktáblára hasonlítson, mégis vágyik erre az elképesztő kontrasztra, akkor ez a cikkünk Önnek szól!

Mi a baj a túl sok fehérrel és a feketével?

A fekete és a fehér szín is az alapszíneink közé tartozik, de valójában egyik sem számít igazi színnek. Segítségükkel bármilyen szín árnyalata világosabbá vagy sötétebbé varázsolható. Nem merész kijelentés, hogy bármilyen stílusú otthonban jól mutatnak, persze csak akkor, ha nem visszük őket túlzásba.

Járt már olyan lakásban, ahol minden fal és berendezési tárgy teljesen fehér volt? Minden bizonnyal igen steril érzetet keltett Önben, arról nem is beszélve, hogy erősebb fényben a sok fehér felület vakító tud lenni. Sőt, a fázós személyek akár sokkal hűvösebbnek is érezhetik a szobák hőmérsékletét, ami nyáron ugyan jól jöhet, de télen már kevésbé.
Hasonló a helyzet a túl sok fekete lakberendezési tárggyal – nyomasztó, komor, kifejezetten temetői hangulatot lehet elérni egy olyan otthonnal, ahol még a falak és a padló is feketék.

Ha azonban odafigyel az apró részletekre, mind a fekete, mind a fehér, mind pedig a fekete-fehér lakberendezés igazán elegáns lehet.

Fekete és fehér színű nappali

Külön-külön, vagy megy együtt is?

Sokan tartózkodnak attól, hogy a két színt behozzák egyetlen helyiségbe, pedig egyáltalán nem vad elképzelés. Ha szeretne egy kicsit kontrasztosabb megjelenést a szobának, akkor miért ne lehetne a kanapé színe fekete, amihez kitűnően passzol egy hasonló színű tévéállvány, vagy szekrénysor. A fehér falakat kitűnően ellensúlyozza majd, míg a „kockás” hatást megtörheti egy faszínű kis dohányzóasztallal, vagy akár nyomokban megjelenhet a méregzöld, vagy a sárga szín is. A lényeg, hogy néhány apró részletben visszaköszönjön a választott harmadik szín. Ideális lehet erre a célra a színes díszpárnahuzat, gyertyatartó, képkeret, vagy tál egyaránt. Ezzel a harmadik színnel megtörhető a monokróm hatás, és kissé élettel telibbé válhat az egyhangúnak tűnő szoba.

Fekete és fehér színű szoba

A fehér szoba nem unalmas szoba!

Ön is imádja a tágas teret és a fehér falakat, de nem szeretné, ha elveszne minden apró részlet? Van egy jó tippünk azok számára, akik ragaszkodnak a fehérhez. Ha a színben nem ismer ellentmondást, akkor még mindig van lehetősége variálni az anyagokat és a formákat – az ugyanolyan színű, azonban eltérő textúrával rendelkező tárgyak képesek megtörni a monotonitást. Ezzel az egyszerű trükkel játszhat a beérkező természetes fénnyel, és az általuk vetett árnyékokkal. Segítségképpen íme néhány tipp:

  • Szórjon csillámot a falfestékbe!

Első hallásra talán vad ötletnek számít, de a falfestékbe szórt csillám, persze csak kisebb mennyiségben, segít az előtte elhelyezett tárgyak kiemelésében.

  • Szőrös, vagy kötött mintás dísztárgyak

A „domborulatokkal”, érdekes textúrával rendelkező anyagok kitűnően érvényesülnek a hasonló színű környezetben is, ne féljen használni őket!

  • Csempésszen be egy-két szobanövényt

A fehér szín hűvös hatásának ellensúlyozására helyezzen néhány szobanövényt a helyiségbe. A növények zöld színe gyönyörűen kiemeli a fehér részleteket, melegséget és életet visz a szobába.

Fekete és fehér színű hálószoba

Így alakítsa ki álmai fekete szobáját

Ki mondta, hogy ne lehetne otthonos és kellemes egy teljesen fekete berendezésű szoba? Válasszon ki néhány absztrakt mintájú, fényesebb festékkel készített falfestményt, amelyek szinte ablakot nyitnak a szobába. Ne felejtsen el beszerezni néhány fém színű tárgyat is, ami lehet egy képkeret, vagy éppen gyertyatartó is – ezek a tárgyak kitűnően játszanak a beszűrődő fénnyel, és izgalmassá teszik a fekete berendezést.

Sem a fekete, sem a fehér, sem a két szín kombinációja nem ördögtől való, csak tudni kell megfelelően alkalmazni őket. Merjen játszani az anyagokkal, színekkel, formákkal, hatásokkal!

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.