Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gyerek a neten - Biztonságos internethasználat gyerekeknek

2020. 04. 02. 14:47:17 Bóné-Bóza Anikó

gyerek a neten

Most, hogy az oktatás online folyik, át kell írni néhány szabályt a gyermek és az internethasználat kapcsolatában. Korábban sokan éppen azért korlátozták az internethasználatot gyermekeik számára, hogy az ne menjen a tanulás rovására – de mi a helyzet most, hogy az oktatáshoz elengedhetetlen lett az internet?

Bizonyára az Önök családjában is megvan a rendje és módja annak, hogyan használhatja a gyermek az internetet – csakhogy most minden korábbi szabály megváltozott. Egyrészt a tanulás áttevődött az online térbe, másfelől a kapcsolattartás is itt van, itt tud beszélgetni a gyerkőc az osztálytársaival, barátaival, így fontos, hogy ne mosódjon össze a kettő.

Emellett egy másik nagy újdonság van, amire kevesen gondolnak: a gyerekek úgy vesznek részt az online órákon, hogy látszik közben a háttér, ezért a privát szférájuk hirtelen nyilvánossá vált.

Mi lehet megoldás egy ilyen helyzetre?

Fixált időpontok

Amennyire csak lehetséges, beszélje meg az iskolás gyerekkel/gyerekekkel, hogy melyik napokon és milyen időintervallumban lesznek tanórái. Ezeket írja fel magának is, hiszen ezzel számos kínos szituáció elkerülhető lesz. A tanárnak is kényelmetlen, ha félbeszakítja az órát a sürgő-forgó édesanya vagy a kisebb testvérek, de a diáknak is ciki, ha az osztálytársai és a tanárai előtt kell beszélgetnie a szennyes ruhákról vagy a még el nem készült ebédről az édesanyjával. Az az idő, amit az online tanórák felölelnek, legyen teljesen és kizárólagosan a gyermeké, hadd koncentráljon a tanulásra.

Kapott kidolgozandó feladatok

Amennyiben az online tanórák után olyan kidolgozandó, határidős feladatot kapott a gyermek, amelyhez internetes kutatómunka kell, a legjobb, ha tudunk neki segíteni benne. Tanítsuk meg felismerni a hiteles forrásokat, kiszűrni a lényeget, pontosan keresni a szükséges információt, és mutassuk meg, hogyan építhet fel egy könnyen megjegyezhető, logikus menetet a beadandójában.

Ha erre nincs idő vagy kapacitás, akkor biztosítsunk néhány jó tanács mellett egy nyugodt, zavartalan helyet, ahol neki tud feküdni a feladatnak. Természetesen az ellenőrzés fontos, de igyekezzünk kerülni a túlzott zavarást, hiszen az ugyanúgy a tanulás rovására menne.

Ha szeretné és a gyermeknek is igénye van rá, online korrepetáláson is részt vehet anélkül, hogy az Ön teendőit tetézné. Ilyenformán szakszerű tanulási segítséget kaphat olyan fiataloktól, akik nyelvezetükben és világukban is közelebb állnak hozzá.

Az online órákhoz fontos a megfelelő háttér is!

Ahhoz, hogy a gyermek ne érezze cikinek, kínosnak, hogy az osztálytársai és a tanárai bepillantást nyernek az életébe, szükséges lesz egy-két változtatás. Jelöljenek ki a gyermekkel közösen egy olyan sarkot a szobában, amelyre nyugodtan ráláthat a kamera. Ezt tesztelhetik is, mielőtt az online oktatás megkezdődik, hogy biztosan ne legyen olyan dolog látható, amit a gyermek nem szeretne másokkal megosztani.

Tartson egy kisebb nagytakarítást a gyermekkel közösen a szobában – szüntessék meg a szükségtelen zsúfoltságot, port és rendetlenséget. A „tanulós sarokban” látható dolgok ne legyenek túl személyesek, de kerülhetnek ide a videojátékok, ereklyék, filmek és elektronikai kütyük – inkább, mint családi fotók, gyerekkori trófeák vagy plüssállatok.

Előfordulhat, hogy lehetetlenség úgy beállítani a kamerát, hogy az ágy ne essen a kamera látószögébe. Ahhoz, hogy elkerüljük a gyermek számára kínos szituációt, beszéljük át vele, milyen ágyneműt mutatna meg szívesen, milyen az a minta, ami nem lenne ciki az osztálytársak előtt. Egy Minecraft vagy Fortnite valószínűleg inkább menőnek számítana a fiúgyermek számára. Ha azonban a gyermek nem kedveli túlzottan a videojátékokat, keressen mást, ami illik a személyiségéhez, és kellően vagány is. Ilyen lehet egy ismert film mintájával ellátott ágynemű, mint például a Bosszúállók vagy a Harry Potter. Amennyiben semleges, de felnőttes ágyneműt szeretne láttatni a gyerkőc, léteznek egyszerű, mégis látványos minták is, mint például a kissé bohém mandala vagy az örök klasszikus farmer.

Böngéssze át gyermekével közösen webshopunk kínálatát, és válasszák ki az ízlésének leginkább megfelelő, trendi darabot. Az összes ágyneműgarnitúránk kiváló minőségű, és nem csupán a külsőségekre figyeltünk az elkészítésükkor – remek anyaguk pihentető és egészséges alvást biztosít a gyermeknek a sok tanulás után.

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.