Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan biztosítsa gyermekének a megfelelő alvást?

2018. 10. 04. 14:59:08 Bóné-Bóza Anikó

Az elegendő mennyiségű és jó minőségű alvás már gyerekkorban is fontos szempont. Az alváshiány tünetei nem csak akkor jelentkezhetnek, ha a gyermek nem aludt eleget, de akkor is, ha azt az időt nem megfelelő minőségű alvással töltötte. Hogyan garantálhatja neki, hogy éjszakái pihentetőek, reggelei pedig frissek legyenek? Ebben segítünk most.

A kialvatlanság felnőtt korban is elviselhetetlen. Fáj a fejünk, nyűgösek vagyunk, semmi sem jó, fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat. Ezt nem csak a kevés alvás okozhatja, de a rossz alvásminőség is. Gyerekként pedig még nehezebb ezt kezelni, ráadásul, ha egy gyerek kialvatlan, az nem csak az ő napját, de a környezetében tartózkodó emberek napját is lerontja. Mit tehet Ön, hogy a gyermeke jól és eleget aludjon? Nagyban függ ez attól, hogy a gyerek miben alszik.

A jó alvás a jó ágyban kezdődik...

Egy jó matraccal, legfőképpen. A kényelmetlen derékalj ugyanis egy egyszerű heverészést is kínszenvedéssé tesz, nemhogy egy 8-10 órás alvást. A matracot érdemes több szempont alapján kiválasztani, akár szakember segítségével, hogy biztosítsa gyermeke számára a megfelelő minőségű, nyugodt, kényelmes alvást. Az ágy méretei is mérvadók, hiszen ha egy gyermek mozgékony álmában, akkor a keskeny ágy miatt állandóan felébred majd, míg egy nyugodt alvónak szinte mindegy, milyen széles az ágy.

A megfelelő ágynemű kiválasztása

Ez nagyban függ a gyermek életkorától is, de abban egyetértenek a szülők és a szakemberek, hogy a pamut az egyik legjobb választás. Nem irritálja a gyermek érzékeny bőrét, jól szellőzik, ezáltal könnyen mosható és szárítható. Ez nem csak akkor fontos, ha a gyerkőccel még előfordulnak „balesetek” alvás közben – egyéb egészségügyi okai is vannak. Alvás közben izzadunk, főleg egy aktívan alvó (mocorgó, ficánkoló) gyermek. Ezt a nedvességet egy rossz szellőzőképességű ágynemű beszívja és elraktározza, így a gyermek folyamatosan a nyirkos, hideg ágyneműben fog aludni az éjszaka folyamán, ami nem csak meghűléshez, de egyéb, bakteriális fertőzésekhez is vezethet.

Egy pamut vagy microfiber anyagból készült ágyneműt elegendő kiteríteni reggel, és estére olyannyira kiszellőzik hogy öröm lesz újra bebújni alá. Sőt, ha kiteszi a napra, akkor még a fertőtlenítést is kipipálta!
A jó szellőzés a bőr és a légutak számára is fontos alvás közben, hiszen így kisebb esélye van az ekcémás tünetek, illetve az asztma kialakulásának.

Nagy melegben is fontos a pizsama?

Abszolút igen! A testünk alvás közben olyannyira nyugalmi állapotban van, hogy fokozatosan elkezd lehűlni. Érezheti úgy a gyermek, hogy nem tud elaludni, olyan melege van, és legszívesebben csak egy kisnadrágban aludna, az éjszaka folyamán azonban ez kevés lesz. Egy póló és egy hosszúnadrág mindenképpen szükséges, hiszen ez tartja meg a testmeleget a gyermek körül, míg alszik. Ha a takaró le is kerül róla éjjel, a pizsama az, ami nem fogja hagyni nagyon lehűlni a testét, ezáltal megóvja számos megbetegedéstől is. A pizsama jó, ha szintén pamutból van, a fent említett szellőzés és a jó nedvszívó képesség miatt.

Összességében tehát a gyermek másnapja szempontjából nem csak az számít, hogy hánykor dugta ágyba a kicsit, hanem az is, hogy milyen az az ágy, és milyen anyagok veszik körül alvás közben. Ha még keresi a megfelelő pamut ágyneműt gyermeke számára, látogasson el weboldalunkra, és böngésszen bátran a kínálatunkban! 

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Tippek - Ötletek