Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan fertőtlenítsük a lakástextileket? Kell-e egyáltalán fertőtleníteni?

2020. 05. 11. 18:09:44 Bóné-Bóza Anikó

Lakástextilek a hálószobában

Járványidőszakban mindenki egy kicsit körültekintőbb, ami az általános tisztaságot illeti. Felmerül bennünk a kérdés: vajon mindent megfelelően tisztítottunk ki? Lehet, hogy fertőtlenítenünk kellene mindent? Segítünk néhány jótanáccsal a lakástextilek terén!

Amikor körülnézünk otthonunkban, hirtelen bele sem gondolunk, mennyi helyen megtapadhatnak a különböző kórokozók és vírusok – járványidőszakban azonban hirtelen felnyílik a szemünk és szinte kétségbeesetten állunk neki mindent fertőtleníteni, lehetőleg napjában többször. Ahhoz, hogy megmaradjunk annak a bizonyos lónak a jó oldalán, szükség van néhány szabályra, melyeket most szépen csokorba is gyűjtöttünk.

Kell-e fertőtleníteni az ágyneműket és huzatokat?

Hiába fekszünk tisztán, megmosakodva az ágyba esténként, az éjszaka során izzadunk, forgolódunk, bőrünkről pedig észrevétlenül hullik le az elhalt hámréteg. Az, hogy az ágyneműk és az ágyneműhuzatok mindig tiszták, frissek és üdék legyenek, az egészségünk érdeke, hiszen egy szennyeződésekkel teli ágyneműnek a légáteresztő képessége már nem olyan, mint a tiszta anyagé. Ebből adódóan kevésbé szellőzik jól, ami a bőr puhaságára és az alvás minőségére is hatással van – nem is beszélve arról, mi mindent lélegzünk be álmunkban. Mindemellett a nem megfelelően tisztított ágyneműtől könnyebben kialakulhatnak ekcémás, asztmás megbetegedések is.

Éppen ezért fontos, hogy ágyneműit és huzatait hetente 2-3 alkalommal cserélje le és mossa ki, lehetőleg magas hőfokon, 60+ fokon. Amennyiben az anyag típusa nem bírja el a magas hőfokon való mosást, fertőtlenítés céljából érdemes megfelelően felszerelt tisztítóban leadni, vagy valamilyen fertőtlenítőszert (például ecetet) adagolni a mosáshoz.

Ha biztosra szeretne menni, a lepedőket és ágyneműhuzatokat a mosás után érdemes kivasalni, és csak az után felhúzni az ágyneműre/eltenni a szekrénybe. A mosógép és a vasaló magas hőfoka elegendő fertőtlenítő erővel bír a különböző kórokozókkal szemben.

Szőnyegek a lakásban

Míg a lakás nagy részén használt szőnyegeket elegendő havi rendszerességgel mosni, addig a fürdőszobai szőnyegekkel egészen más a helyzet. A fürdőszoba levegője szinte folyamatosan magas páratartalommal bír, sok esetben ez a lakás legmelegebb pontja. Ezek együttesen ideális teret biztosítanak a különböző kórokozók és baktériumok szaporodásához.

Ezért a fürdőszobában használatos szőnyegeket és törölközőket heti rendszerességgel érdemes mosni, magas hőfokon. A mosás utáni vasalás ebben az esetben is segíthet a teljes fertőtlenítésben, amennyiben nem károsítja az anyagot.

Színes díszpárnák és ágyneműk a polcon

Függönyök és díszpárnák

Az egyik legnehezebben takarítható lakástextília a függöny. Általában elegendő 2-3 havonta kimosni őket, amennyiben az anyaguk engedi. Érdemes őket a friss levegőn, azonban, ha nagyon kényes anyagból készült, jobb egy gőztisztítóval rendelkező textilmosodába beadni. A díszpárnák fertőtlenítésére, amennyiben egyszerűbb anyagból készültek, szintén elegendő a mosás-vasalás, azonban nem szükséges őket hetente egynél több alkalommal kimosni.

A túlzásba vitt, magas hőfokon történő mosás nem csupán a lakástextilek színét tompítja, de a kelleténél jóval hamarabb tönkreteszi, szétroncsolja az anyagukat, emiatt a tervezettnél hamarabb lesz szükség a lecserélésükre. Ha úgy érzi, nem elegendő egy-egy mosás a fertőtlenítésre, megpróbálkozhat a különböző anyagbarát textil-fertőtlenítő szerek használatával. Ezeket a spray-ket elegendő csak ráfújni a fertőtleníteni kívánt lakástextilre 30-60 cm távolságból, majd megvárni, míg a fertőtlenítő szer hatni kezd, addig is friss levegőn szellőzni hagyni a textilt. Minden ilyen szer használata előtt olvassa el annak pontos használati utasítását, és győződjön meg arról, hogy a fertőtlenítő spray nem fog kárt tenni a kényes anyagban.

Amennyiben bizonytalan egy-egy lakástextilünk tisztíthatóságában, kényességében, vásárlás előtt forduljon bizalommal hozzánk kérdéseivel, mi pedig igyekszünk az Ön számára megfelelő anyagú lakástextilt ajánlani.

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

fertőtlenítés házilag