Hogyan használja a színeket a lakberendezésben? 1. rész: Arany és sárga

Angyalancsi
2020. 09. 14. 18:06:29

Arany és sárga szín a lakberendezésben

A lakberendezés egyik legsarkalatosabb pontja a megfelelő színvilág, amelynek passzolnia kell az enteriőr stílusához, és meg kell teremtenie azt a hangulatot, amelytől otthonosan érezzük magunkat benne. Hogyan használja az arany és sárga színeket a lakberendezésben?

Az arany és a sárga mind markáns, erős színek – ha túlzásba visszük, balul is elsülhet, éppen ezért fontos tudni, hogyan használjuk őket helyesen a lakberendezés során. A megfelelő árnyalat kiválasztásában nagy segítségére lesz az otthon tervezett vagy már meglévő stílusa – vágjunk hát bele!

A sárga szín dinamikája

A sárga életerős, vidám szín: legtöbbször a nap, a napraforgók és a vígan döngicsélő méhek jutnak róla eszünkbe. Csupa élet, erő, vidámság. A sárga szín emellett serkenti az agyműködést és pozitív, kellemes hangulatot teremt. Amennyiben nagy felületű falat fest be vele, számíthat rá, hogy optikailag tágítja majd a teret.

Hol érdemes sárgát alkalmazni?

A sárga legjobban a nappaliban és a dolgozószobában tud érvényesülni, főleg akkor, ha természetes fénnyel gazdagon el van látva a szoba. A sárga halványabb árnyalatait azonban használhatjuk arra is, hogy sötétebb helyiséget varázsoljunk világosabbá.

A nappaliban bátran alkalmazhatja egy nagyobb falfelület színezésére, de terjedelmes méretű ülőalkalmatosságok (többszemélyes kanapé, széles fotelek) huzatjaként is remekül mutat. Kombinálja bátran sötétebb színekkel, mint az olajzöld, a királykék, a fekete vagy a mogyoróbarna, de élénkítheti fehér, narancs vagy világosszürke kiegészítő színek használatával.

Amennyiben otthonában a nagyobb méretű bútorok (gardróbszekrény, komód, televízióállvány stb.) fekete vagy sötétbarna színben uralják a teret, és szeretné kicsit feldobni a lakás hangulatát, a sárga kiegészítők kiválóan alkalmasak lesznek erre a célra. Lehet ez egy hatalmas, mustársárga váza a két tömörfa bútor közé, egy elegáns sárga tál, száraz dísznövény variációval megtöltve a dohányzóasztalra, néhány sárga képkeretbe foglalt családi pillanat a komódra, vagy egy hatalmas, puha sárga fotel a dolgozószoba egyik sarkába, lehetőleg könyvespolc közelében.

Arany az otthonban

A fényűzés, a fizikai és spirituális gazdagság jelképe. Meleg ragyogása és hűvös, fémes érintése egyaránt remekül illik egy otthonba, azonban érdemes csínján bánni vele. A túlzásba vitt, valamint a nagyméretű arany felületek nyomasztók, giccsesek lehetnek, ezért fontos, hogy megfelelő színekkel társítsuk az aranyat a lakberendezésben. Érdemes inkább több kiegészítőn megjeleníteni, ezzel egyfajta laza-eleganciát, kifinomultságot sugározhatunk.

Az arany által közvetített meleg meghittséget legjobban a vintage stílus emeli ki, míg finom eleganciáját az art deco és a minimal stílus csillogtatja meg igazán. Az arany leginkább a fémes felületeken mutat jól, mint például a konyhába/étkezőbe a plafonról lelógatott lámpák búráján, a nappaliban elhelyezett állólámpán vagy a különböző bútorok fogantyúin, gombjain, valamint a kilincseken.

Egyes otthonokban a csaptelepek aranyozása is kifinomult látványt nyújt, kiváltképp a fürdőszobában, hófehérrel, babarózsaszínnel vagy akár lágy mentaszínnel párosítva. Az arany remekül mutat még a sötétbarnával, feketével, de királykékkel és bordóval, olajzölddel is: legyen az akár bútor, akár kiegészítő. Visszaköszönhet továbbá a lakástextilek mintáján, vagy apróbb kiegészítőkön is.

Amennyiben csupán kisebb kiegészítőket, dekorációs elemeket szeretne újítani otthonában, webshopunkban kiváló minőségű darabokra bukkanhat arany és sárga színekben is. Biztosak vagyunk benne, hogy talál majd az ízlésének megfelelőt.

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

 
blog comments powered by Disqus