Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan mossuk a lakástextileket, hogy hosszú életűek legyenek?

2019. 03. 01. 09:12:00 Bóné-Bóza Anikó

Még csak most cseppent bele a háztartás mozgalmas világába? Esetleg tájékozódni szeretne, mielőtt lakástextilt vásárol? Bármi legyen is a háttérben, a jó pap holtig tanul – ismételjünk át néhány alapszabályt a lakástextilek (és a háziasszonyok ép idegrendszerének) érdekében. Hogyan mossuk a lakástextileket, hogy hosszú életűek legyenek?

Manapság annyi különböző anyag közül választhatunk, ha lakástextilről van szó, hogy könnyű elveszni a bőség zavarában. Lehetetlen és valószínűleg kényelmetlen is lenne minden lakástextilt ugyanolyan anyagból kiválasztani, csak azért, hogy megkönnyítsük magunknak a mosás velejáróit. Gondoljon csak bele, milyen furcsa lenne pamut-szatén anyaggal törölközni – bármennyire is kényelmes amúgy ágyneműként. Éppen ezért, hoztunk egy kis útmutatót, hogy minden lakástextil megfelelő mosásban részesüljön, így biztosítva nekik hosszú életet.

Tartsa be az aranyszabályokat!

Járt utat a járatlanért el ne hagyjunk, tartja a mondás, és ez igaz a lakástextileknél is: a bevált módszerektől nem éri meg eltérni.

  • Ilyen aranyszabály például az, hogy a megvásárolt lakástextilről nem vágjuk le a címkét, ameddig meg nem jegyeztük, hogyan kell mosni. A címkén szereplő KRESZ jelek ugyanis hatalmas segítséget nyújtanak a megfelelő bánásmódhoz, ha pedig a gyártó előírásai szerint mos, garantálhatja a hosszú életet a különböző lakástextilek számára. Előfordulhat ugyan, hogy minden jelzés át van húzva az anyag címkéjén - ez nem azt jelenti, hogy nem lehet vagy kell tisztítani, csupán annyit takar, hogy a gyártó nem vállal felelősséget egyik mosási formáért sem. A legjobb, ha az ilyen anyagokat kézzel, vagy nagyon kíméletes mosásssal tisztítja.
  • A második aranyszabály, ha több különböző anyagot mos együtt, mindig a legérzékenyebb darabhoz állítsa be a mosás hőfokát – így biztosan nem sérül egyik anyag sem.

 

Tudta, hogy a mosózsák – csodákra képes

Bár sokan idegenkednek a mosózsák használatától, és talán kicsit bonyolítja is a mosás/teregetés folyamatát, ha minden különböző anyagot vagy színt külön zsákokba kell előbb pakolni, mégis hosszú távon magunkat segítjük vele. A mosózsákban kisebb igénybevételnek lesznek kitéve a különböző anyagok, így kevésbé kopnak és sérülnek a mosás során.

 

Színfogó és a megfelelő mosószer használata

Mániákusnak tűnhet, aki minden típusú mosáshoz különböző mosószert és öblítőt vásárol (van, aki még az öblítő színét is a ruhák színeihez igazítja, hogy véletlenül se hagyjon látható foltot), mégis van benne valami reális. A mosószergyártók is fejlődnek, fejlesztenek és bizony rájönnek dolgokra. Ilyen például, hogy a színes ruhák más összetételű mosószert igényelnek, mint a fehérek, hogy a fehérek számára hozzáadott fehérítő kárt tehet a színes ruhákban, és hogy a színtartás sokszor az anyag típusától is függ. Ne szégyelljen hát különböző mosószert vásárolni a lakástextilek igényeinek megfelelően – hiszen, ha jól csinálja, textilei sokáig örvendenek majd jó egészségnek és szép színeknek. Ebben a színfogó kendő is sokat segíthet, kiváltképp, ha frissen vásárolt, színes lakástextilt készül mosni.

 

Apró praktikák

Vannak olyan műhelytitkok, amiket még érdemes feljegyzetelni, akár a férj vagy a nagyobb gyermek számára is, ha esetleg rá hárulna a mosás feladata.

  • Ilyen műhelytitok például, hogy kötött anyagot csak folyékony öblítővel mosunk, továbbá ügyelnünk kell arra is, hogy az öblítővíz azonos hőfokú legyen a mosóvízzel, különben a kötöttáru elveszíti formáját és tartását.
  • Pamut termékeket jobb hamarabb mosni, mert ha túlzottan elszennyeződött, már mosás után is piszkosnak fog látszani.
  • Gyapjú anyagot sose hagyjunk teljesen megszáradni, hanem még nyirkosan, ruhán keresztül vasaljuk át.
  • Gyapjú mosószer helyett használjon sampont, de csak lágy vízzel!
  • A kemény vizet háztartási boltban kapható trisóval lágyíthatja meg.

Reméljük, segítettünk néhány ötlettel és praktikával könnyebbé tenni a mindennapokat és tartósabbá tenni a lakástextileket!

Ha pedig azon gondolkodik, milyen ágyneművel, falvédővel, díszpárnával dobhatná fel otthonát, és teheti tavasziasabbá a hangulatot, kattintson ide és válogasson legújabb lakástextileink között!

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Tippek - Ötletek