Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan teszi tönkre a mosógép a díszpárnákat – és hogyan tehet ellene?

2018. 07. 18. 15:28:53 Bóné-Bóza Anikó

Ön is észrevette már, hogy a mosógépe mintha már nem mosna olyan tökéletesen? Előfordult, hogy az öblítő kellemes illata mögött mintha valami fura szag bújt volna meg a frissen mosott ágyneműkön? Volt már olyan, hogy a díszpárna-huzatok szöszösen, hajasan kerültek ki a mosógépből? Megmutatjuk, mi okozhatja ezeket – és hogyan oldhatja meg a problémát!

A mosógépek első ránézésre bonyolult szerkezetnek tűnhetnek, éppen ezért sokszor megelégszünk azzal, ha annyit tudunk: kimossák a ruháinkat, ha adunk nekik áramot, vizet és mosószert. Nőként azt gondoljuk, ennyi elég is. Ám pár év használat után a mosógép elkezdhet furcsán működni, aminek sokszor a ruháink, vagy díszpárnáink, ágyneműink, takaróink látják kárát – pedig ha egyszer sikerült szép és jó minőségű darabokat bevásárolni, nem szívesen dobnánk ki az egészet, ugye?

Néhány apró tippel azonban megnövelhetjük a mosógép, és ezzel együtt a textilek élettartamát is!

4 tipp, hogyan éljen tovább a mosógép

1. Takarítsa ki rendszeresen a mosógép szűrőjét!

A mosógép szűrője összegyűjti a ruhákból származó koszt, szöszt, kisállat szőrt, és egyéb szennyeződéseket. Ha ez a szűrő megtelik, akkor a szennyeződések egy része visszakerülhet a textilekre, illetve kellemetlen szagokat is eredményezhet a mosógép dobjában. Ezt elkerülendő, érdemes 2-3 havonta kiszedni a szűrőt, csap alatt alaposan kiöblíteni, és csak utána visszatenni. Ha már nagyon elhasználódott, ebből könnyedén beszerezhet akár újat is.

2. Figyeljen oda az adagolókra is!

Hajlamosak vagyunk legyinteni rá, ha egyszer-egyszer mellé locsoljuk az öblítőt vagy a mosószert, mondván, hogy majd úgyis kimossa belőle a víz. Nos, ez nem egészen így van. Minden mosás után marad egy kevés mosószer az adagoló alján, ami idővel összegyűlik, bepenészesedik, és dugulást okozhat, és a mosószer nem fog eljutni a textilekhez. Érdemes heti egyszer a mosószeradagolót forró ecetes vízben beáztatni néhány órára: így egyszerre szabadulhat meg az odaszáradt mosószertől és a vízkőtől is.

3. Mindig szellőztesse!

Mosás után mindig hagyja nyitva a mosógép ajtaját, de a mindennapok során is jobb, ha kikapcsolt állapotban résnyire nyitva hagyja az ajtót. A mosógép így állandóan szellőzik, esélyt sem adva a penésznek arra, hogy megtelepedjen a szűk, nedves résekben. Ezen felül a rozsdásodásnak is elejét veheti, ha hagyja, hogy a friss levegő beáramoljon a mosógép dobjába. Ha emellett az adagolót is szellőzteti, garantáltan elodázhatja a mosógépcserét, és megkímélheti gyönyörű ágytakaróit a penészes foltoktól.

4. Az alacsony hőfok nem mindig jó

Bár textil- és környezetkímélő ha alacsony hőfokon mos, de sajnos a mosógépnek nem feltétlenül  tesz jót. Köztudott, hogy a baktériumok és kórokozók nem bírják a forró vizet, ezért havi egy alkalmat szánjon rá, hogy 90 fokon indítsa el a mosógépet – a legjobb, ha üresen. Így a forró víz segítségével megakadályozhatja, hogy bacilusok lepjék el a mosógép dobját, csöveit, és később az Ön ruháit is. Ha igazán biztosra akar menni, öntsön 1 liter 20%-os ecetet a dobba, mielőtt elindítja az üres mosást magas hőfokon. Ha pedig már van lerakódott szennyeződés a mosógépben, a magasabb nyomású forró víz azt is kipucolja – így lehet hosszabb életű az Ön mosógépe, ezzel együtt a lakásban található textíliái is.

Néhány apróság, ami könnyen beilleszthető a napi rutinba, nem igényel vegyszert vagy különösebb erőfeszítést. Mégis, ha odafigyel rájuk, akkor megnövelheti a mosógép élettartamát, és megkímélheti legszebb, legnemesebb textíliáit az idő előtti elhasználódástól.

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük. 

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Tippek - Ötletek