Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan várja vendégeit karácsonykor?

2017. 12. 16. 10:49:15 Bóné-Bóza Anikó

A karácsonyi ünnepekre sokan már novemberben elkezdenek készülődni. Nem is ok nélkül, hiszen egy igazán hangulatos, ünnepi otthon megteremtése némi időt igényel. Ha vendégeket is várunk, akkor pedig különösen fontos, hogy jól nézzen ki a lakás! Hoztunk néhány egyszerű ötletet, amitől biztosan leesik a család álla:)

Az ünnepek alatt nem csak a különböző családtagok jönnek látogatóba, de akár munkatársak, barátok és régi ismerősök is felbukkanhatnak. A legszebb karácsonyi emlékekhez a finom étel és a rengeteg sütemény mellett a körítés is nagyon fontos!

A lakás központja: a konyha

A vendégek idejük nagy részét a konyhában vagy az étkezőben fogják tölteni, főleg, ha a háziasszony kiváló szakács is. Éppen ezért fontos, hogy az ünnepi dekoráció és hangulat ne szoruljon ki ezekből a helyiségekből, de ne is legyen útban. Egy jól megválasztott asztalterítő és egy pár, lámpáról belógatott dísz már megteremti a kellő hangulatot. A karácsony színei nem csak a piros, a zöld és az arany. Gondolkodjunk bátran a jeges fehérben (bár inkább díszek tekintetében, mint asztalterítőnek), a halvány kékben, használjunk egy kis ezüstöt vagy gyöngyház ragyogást!

Fontos, hogy a dekoráció összhangban legyen a lakás állandó berendezésével. Világos falú étkezőbe bátran válasszunk mélyzöld, bordó vagy akár karamellszínű asztalterítőt, ezek mindegyikéhez remekül illik néhány fehér, csillogó gömb- vagy hópihe dísz lelógatva az asztal fölé. A helyiség falait körben díszítsük meleg fényű fényfüzérrel, az asztaldísz pedig lehet hagyományos adventi koszorú, vagy akár négy vastag gyertya egymás mellé helyezve. A megfelelő színválasztás mellett ügyeljünk azonban arra, hogy illatosított gyertyát ne tegyünk az asztalra: az étkezőt lengje csak körbe a finom ételek mesés illata.

Az asztal terítékét nem csak az asztaldísszel, de a szalvétagyűrűk lecserélésével is feldobhatjuk. Számos karácsonyi szalvétagyűrű kapható már a kedves figurástól a hópelyhes, elegáns csillogóson át a naturális darabokig, azonban magunk is készíthetjük őket az ízlésünknek megfelelően – a múltkori cikkünkben például van egy egyszerű tipp asztaldíszre. A teljes kényelem érdekében érdemes a székekre ülőpárnát tenni, hiszen valószínűleg a szokásosnál több időt – akár hosszú órákat – fogunk eltölteni a vacsoraasztal mellett, tele hassal beszélgetve, mielőtt rávesszük magunkat, hogy áthelyezkedjünk a nappaliba. Az ülőpárna ne térjen el az asztalterítő alapszínétől: így fogja megteremteni az összhangot. Amennyiben egyszínű az asztalterítőnk, választhatunk kis mértékben díszesebb ülőpárnát, zsúfoltabb mintás asztalterítő esetén azonban maradjunk az egyszínű, visszafogott párnák mellett.

   

Az est második fele

A kiadós karácsonyi vacsora, egy kevés bor és a kellemes, jóllakott társalgás után a késő estig maradó vendégek – általában a családtagok – elkezdenek a nappali és annak kényelmes kanapéja felé pillantgatni, főleg, ha az meghitt melegséget és kellő kényelmet ígér számukra. Ennek a receptje igen egyszerű: minden, ami puha. Ha sok vendéget várunk, készüljünk több pokróccal, akár ízléses karácsonyfa-formába rendezve az összegöngyölt puha plédeket. Ha tudjuk, hogy nem fog mindenki kényelmesen elférni a kanapén, szerezzünk be nagy, kényelmes díszpárnákat, melyeket ülőpárnaként használhatunk majd. A karácsonyfa fényei mellett elég egy-egy visszafogottabb, egyenletes, meleg fényt sugárzó égősor, vagy pár gyertya.

A dohányzóasztalt semmiképp se száműzzük a helyiségből! A karácsonyi sütemények sok családban egy jó karácsonyi film közben a legfinomabbak, tálalásukhoz pedig szükségünk lesz a kis asztalkára. Itt már helyet kaphat egy kissé bohókásabb asztalterítő is, valamint szükségünk lesz néhány poháralátétre a forralt bor és a forró csokoládé számára. Akármennyire is apró dolgok ezek, mind nagyban hozzájárulnak a karácsonyi hangulathoz, így ne feledkezzünk meg róluk sem. A szalvéta, a poháralátétek, de még a süteményestál és a bögrék is sokat hozzáadnak egy-egy enteriőr hangulatához.

A vendégek köszöntése és a tőlük való elköszönés alapozza és koronázza az estét: fordítsunk hát erre is kellő figyelmet! Köszöntsük őket édes likőrrel valamilyen ötletes, szokatlan tálalással, és csomagoljunk nekik kis dobozba mézeskalácsot útravalóul! Ezzel fejezzük ki hálánkat, amiért eljöttek és velünk töltötték az estét, és egyben biztosítjuk őket arról, hogy nálunk mindig meleg fogadtatásban részesülnek.

Most őszintén........        Ön szerint talál még valahol ilyen eszméletlen jó karácsonyi ötleteket?  wink

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Karácsony Tippek - Ötletek