Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Lakberendezési stílusok 8.: Japán stílus

2017. 12. 27. 20:33:29 Bóné-Bóza Anikó

Világunk felgyorsulását a Japánok érzik csak igazán – éppen ezért otthonaikban a lehető legnagyobb nyugalomra és harmóniára törekszenek. Számukra az otthon a biztonságot és a pihenést jelenti, hiszen sok esetben csak alvásra, sziesztázásra használják.

A japán otthonokban mindennek funkciója van, így kissé minimalistának hathat. Tüzetesebben megvizsgálva azonban észrevehetünk néhány igen fontos kiegészítőt, ami otthonossá, meghitté teszi az enteriőrt. Az ajándékok és örökségek megbecsülése a legfontosabb: egy japán otthonban a nagyitól örökölt váza, a déditől kapott ékszerdoboz mind-mind fontos része a dekorációnak, miközben természetesen ellátják feladatukat is.

Bútorok és anyagok a japán stílusban

Egyszerű, minimalista bútorokat használnak, többnyire négyzet vagy téglalap alakút választanak asztalból, szekrényből, ágykeretből, de sokszor lámpaburából is. Az élek és a színek harmóniája teszi különlegessé a japán enteriőrt. Uralkodó anyag a természetes fa és kő, sokszor kontrasztba állítva – a valódi kőhatású, nagy lapos hidegburkolattal rendelkező konyhában a bútorok zöme biztos, hogy fából készül. Kedvelt anyagok a juhar, a bambusz, a fenyő és a mahagóni. A felületeket gyakran kezeletlenül hagyják, de nem ritka a festett fa sem.

Kevés bútort halmoznak egy szobába, jobban szeretik a tágas tereket, így például egy hálószobai szekrénysor helyett egyetlen gardróbot készíttetnek. A nappaliban jellemzően egyetlen, alacsony, hosszúkás dohányzóasztal uralja a teret, körülötte puha ülőpárnákkal. Ez a teázásokkor, kellemes, meghitt beszélgetések idején vagy családi estéken is kedves, bizalmas légkört teremt.
Foteleket, kanapékat elvétve használnak, a magas támlájú, alacsony karú karosszék azonban gyakori a japán stílusú otthonokban. A hálószobában is többnyire az ágy uralja a teret. A japán stílusú ágy alacsony, ám széles fakeretre fektetett, kényelmes, puha matracból áll, többnyire a beépített gardróbbal szemben. Ezeken felül egy éjjeliszekrény, illetve egy tévéállvány kaphat helyet a szobában – ha az elég tágas.

A terek elválasztására ajtók helyett úgynevezett shojit (ejtsd: sodzsi) használnak. Ez a fakeretre feszített rizspapír fa síneken csúszva tolóajtóként, válaszfalként funkcionál. A teret elválasztja ugyan, de a rizspapír nagyon jó szűrt fényt enged át, így a lakásban mindenhol természetes fény uralkodhat. A modernebb verziója az üveg tolóajtó, ami szintén remekül passzol a japán stílusú lakásokba.

A japán stílus színvilága és textilei

Ez a stílus a földszínek és a természetes anyagok harmóniájára épül: a fekete, a fehér, bézs, bambusz, barna és szürke alapszíneket ritkán töri meg élénkebb szín. A hangsúlyos színek mellett díszítőelemeken, kiegészítőkön visszaköszönhet a narancs, a citrom, a zöld, a kék, a piros, és ritkán az arany is. A lakástextilek közül az ágynemű, a díszpárna, a pokróc és a törölköző a mérvadó – függönyöket, ha nem muszáj, nem használnak. Ha mégis szükséges, egyszerű bambuszrolóval vagy lapfüggönnyel szerelik fel az ablakokat. Az ágyneműk és díszpárnák puha pamutból, microfiber anyagból vagy egyéb, kényelmes, puha vászonból készülnek. Az ágytakaró olykor lehet selyem vagy selyem-szatén is.

A japán fürdőszoba

A japán stílusban a nappali után a fürdőszobára fektetik a legnagyobb hangsúlyt. Burkolatnak fekete csempét vagy bambuszt, esetleg fenyőpadlót használnak. A mosdókagylók és a kád legtöbbször fehér porcelánból vagy vastag üvegből, esetleg tejüvegből készülnek. A szögletesség itt felborul, a fürdőszobában már-már kötelezőek az ívek. A mosdókagylók többnyire kiemelkednek a pultból, mintha csak tálak lennének elhelyezve a nagy, széles tükrök előtt. A fürdőkádat nevezhetjük a mosdókagyló kinagyított változatának is: önmagában áll mindenféle talp vagy keret nélkül. A japán stílusú fürdőszobában a kád annyira hosszú és mély, hogy használója kényelmesen el tud benne nyújtózni, hiszen a fürdőszoba lényege a relaxáció és a felfrissülés.

Dekorációk és világítás

A japán stílusban nem sűrűn használnak állólámpát, ha azonban mégis, akkor a papírburás változatokat részesítik előnyben a kellemes, szűrt fényük miatt. Gyakoribbak a plafonról lelógó lámpák mind a konyhában, mind a nappaliban és a hálóban. A fürdőszobában a tükör tetején elhelyezett, lefelé világító spotlámpák, illetve a falba szerelt spotok jellemzőek. Dekorációnak többnyire használati tárgyakat alkalmaznak: vázákat, ékszerdobozokat, esetenként szobrokat.

A lakást feldobhatjuk egy-egy vastagabb sávnyi bambusz- vagy cseresznyevirág-mintás tapétával, falmatricával. Ugyanez igaz a fürdőszoba fekete csempéjére is. A lakásba cserepes bambusz, orchidea vagy bonsai fa vihet egy kis pluszt. A fürdőszobában kifejezetten jó hatással van a közérzetre a bambusz és a bonsai fokozott jelenléte. Illatosításhoz előszeretettel használnak gyertyákat és füstölőket, illóolajokat – figyeljünk azonban, hogy ne túl tömény illatot válasszunk, illetve ne keverjünk két domináns illatot egymással.

A japán stílus azoknak való igazán, akik egy kis nyugalomra, harmóniára vágynak és képesek állandó rendet és tisztaságot tartani otthonukban. Berendezni nem bonyolult, csupán a természetes anyagok és színek használatára kell törekedni. Díszpárnákért és egyéb lakástextilekért keresse fel webshopunkat, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot telefonon!

Most őszintén........        Ön szerint talál még valahol ilyen eszméletlen jó díszpárnákat, ágyneműket, takarókat?  wink

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Lakberendezési stílusok