Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A kamasz szoba berendezése – hogy építsünk hangulatos kamasz kuckót?

2021. 10. 21. 18:07:40 Bóné-Bóza Anikó

Kamasz lányszoba sok díszpárnával

A kamaszkor nemcsak a tinédzserek, de a szülők számára is egy új, felfedezésekkel teli életszakaszt jelent. Az önállóvá válás egyik legfontosabb időszaka, ami a szülőktől való függetlenedés első lépéseivel kezdődik – és ez megmutatkozik a kamasz szoba berendezésén is. Adunk ehhez néhány tippet!

Egy tini számára mintha minden az önfelfedezésről szólna: gyermeke új zenei stílusokon, hobbikon, barátokon, és bizony a környezete, a szobája alakításán át is saját identitását keresi, próbálgatja. Cikkünkben pár egyszerű ötlettel megpróbálunk útmutatást nyújtani, miként tud Ön is segíteni neki ebben!

Mire figyeljen oda a kamasz szoba berendezése során?

Engedjen neki teret!

Egy tizenéves még nem felnőtt, de már nem is az a kisgyerek, aki folyamatosan igényli a szülei társaságát. A kamasz kuckójának egyik legfontosabb funkciója az, hogy visszavonulhasson mindenki elől – beleértve a családot is.

A kamasz szoba berendezése értelemszerűen akkor sikerülhet igazán, és akkor válhat menedékké a tini számára, ha bevonja őt is a tervezésbe. Találják ki együtt, milyen legyen a szoba! Ön ismeri a legjobban: adjon neki ötleteket, hogy milyen új bútorok kerüljenek elhelyezésre, de adjon szabad kezet neki a kiegészítők és színek megválasztásában. Ha éppen egy divatos színvilágában él, vagy egy új zenei műfajban találta meg önmagát, engedjen! Terelgesse úgy, hogy a nehezen mozdítható objektumok helyett az aktuális érdeklődését a kiegészítőkön jelenítse meg, amiket könnyű lesz a hangulatának megfelelően lecserélni. Ha változik az érdeklődés, alakul az ízlés, a szoba is tudjon ennek megfelelően változni.

Ha a kamasz a szobáját a személyes terének érzi, ami a gondolkozásának, egyéniségének a kivetülése, szívesebben van otthon (szem előtt)! Sőt, ha együtt tervezik meg, és gyermeke látja, hogy Ön komolyan veszi az elképzeléseit, valószínűbb, hogy szabadabb bejárást kap a későbbiekben a birodalomba.

Készüljön fel hálóvendégekre is!

A kamasz szobájának berendezése közben gondolkozzon úgy, mintha egy önálló lakásról lenne szó.  A kamasz nem csak tanulni, aludni, de kikapcsolódni is itt fog. Itt fogadja majd a saját vendégeit, valószínű, hogy külön vonulva szobában akarnak majd zenét hallgatni, filmet nézni, nassolni és beszélgetni.

Ebben az életkorban nagyon fontos a barátok szerepe, és mindenki számára az a legjobb és legbiztonságosabb, ha Ön lehetőséget ad a gyermeke számára, hogy meghívja vendégségbe a barátait. Szerezzen be vendégágyat vagy matracot, állandósítson a délutáni közös tanulásra, együtt lógásra alkalmas bútorokat, jöhetnek a babzsákfotelek, a puha pokrócok, és sok-sok díszpárna, amin ülni, henteregni lehet, vagy akár párnacsatázásra ad lehetőséget.

Igazodjon a gyermeke és barátai hobbijához, érdeklődési köréhez úgy, ahogy az Önnek is megfelel! Ha hangosan hallgatják a zenét, nem jó ötlet lekapcsoltatni, inkább építsenek együtt zenesarkot, fülhallgatókkal. Engedje, hogy a maga ízlése szerint dekorálja ezeket a sarkokat, akár gyertyákkal, hangulatos képekkel a falon. Nem kell, hogy az érdekes hobbi megélése a határok folyamatos feszegetéséről szóljon, és tönkretegye a családi békét – egyszerűbb, ha egy, az egész családnak elfogadható mederbe tereli gyermeke aktuális mániáját.

Tárolás, tárolás, tárolás!

Valószínűleg Ön is észrevette már, hogy a tinédzsereknek nem a legkedvesebb foglalatossága a rendrakás, a kényelmes szoba pillanatok alatt úgy nézhet ki, mintha hurrikán söpört volna végig rajta. A kamasz szoba berendezésekor különösen oda kell figyelni rá, hogy mindennek meglegyen a pontos, könnyen fellelhető helye.

Ügyeljen rá, hogy a napszakok váltakozását és a kamasz életvitelét is követni tudja a szoba. Jó ötlet például, ha az ágy környékére olyan ládát tesz, ami könnyen elrejtheti az ágynemű mellé gyorsan be lehet dobálni a párnákat, takarókat is – így pillanatok alatt, minimális erőfeszítéssel rendet lehet tenni.

Ha a szoba apró, akkor válasszon multifunkcionális, tárolókkal ellátott bútorokat. Bár a könyvek és a tanulóeszközök egy része nyitott polcokon is jó helyen lehet, az apróbb hobbikellékek, például kézműveskedéshez használt felszerelés, vagy éppen a sporteszközök kerülhetnek üreges puffokba, amik ülőalkalmatosságnak is jók. Használja ki a falakat, oda is kerülhetnek polcok, kisebb szekrények, dobozok!

Egy kamasz szoba berendezésénél a legfontosabb, hogy a szoba lakójának életviteléhez igazodjon. Ez egyszerre lesz hálószoba, tanulószoba, játszószoba és a kamasz saját nappalija – és mindezek mellett a kamasz önkifejezésének egyik fontos helyszíne, aminek tükröznie kell a személyiségét.

A berendezéshez és a dekorációhoz merítsen inspirációkat webáruházunk kínálatából!

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Tippek - Ötletek Trend