Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Karácsonyi díszítések a lakásban

2021. 11. 04. 09:08:11 Bóné-Bóza Anikó

Karácsonyi fények és díszpárnák a kanapén este

Karácsonykor még azok is dekor-lázban égnek, akiknek amúgy nem erősségük a lakás díszítgetése. Mutatunk néhány ötletet arra, hogyan lehet igazán ünnepi, ugyanakkor ízléses a karácsonyi díszítés az otthonában!

Az év egyik legjobban várt időszaka a karácsony. Ebben a néhány napban mindenki arra vágyik, hogy bárcsak megállna az idő, hiszen végre azokkal lehetünk, akik a legfontosabbak számunkra, lelassul minden, eltűnik a stressz, és csak a minőségi közös időtöltésre kell koncentrálni. Hogyan lehet még szebb ez az időszak? A várakozás örömétől, amit még szebbé tesznek a karácsonyi díszítések a lakásban. Ebben a cikkünkben eláruljuk, hogyan lesznek az idei ünnepek ragyogóbbak!

Ahány ház annyi szokás

Amikor karácsonyi dekorról van szó, nagyon megoszlanak a vélemények, gondoljon csak a karácsonyfa dekorálásra, ami kész stílusháború! Van aki a kéket, míg más inkább a pirosat, van a csillogót, míg megint más a matt díszeket kedveli, van, aki minden évben követi a trendeket, mások ugyanazt a karácsonyi díszítést használják mindig, hiszen ez már családi hagyomány.

Az első és legfontosabb (egyben legmegosztóbb) kérdés, hogy mikor kezdjük el a lakás kidekorálását. Sokan december első napján, az adventi kalendárium megkezdésekor szeretik ünnepi köntösbe öltöztetni otthonukat, de akadnak olyanok is, akik úgy érzik, sosem lehet elég korán kezdeni, és akár már november kikerülnek a díszek. Bármelyik típusba is tartozik, néhány alapszabályt érdemes betartania, amikor a díszeket válogatja, nehogy a készülődés hevében megfeledkezzen az esztétikáról.

Hogyan lesznek ízlésesek a karácsonyi díszítések a lakásban?

1. Mértékletesség

Biztos Ön is járt már olyan otthonban, ahol a dekoráció mögött alig lehetett látni magát az otthont. A zsúfolt díszítés sokkal inkább fullasztó hatást kelt, mintsem kellemes ünnepi hangulatot. A kevesebb tehát itt is több!

2. A színek harmóniája

Tudjuk, hogy nehéz nem elcsábulni a színek kavalkádjában, minden esetre igenis érdemes előre gondolkodni, és tudatosan választani a karácsonyi díszítéseket, ahelyett, hogy mindent megvenne, ami tetszik. Ha nem szeretne hivalkodó végeredményt, ami inkább emlékeztet egy karneváli hangulatra, akkor válasszon ki az elején 2-3 színt, és ragaszkodjon ezekhez!

3. Mit mivel?

Természetesen a karácsonyi díszek esetében is vannak stílusok, vannak helyes játékos dekor elemek, de ugyanúgy megtalálhatók az elegáns kiegészítők. Mindegyik teljesen helytálló, csakis Öntől és családjától függ, melyik lesz a befutó. Amikor ezt eldöntötte ragaszkodjon ahhoz a stílushoz a karácsonyi díszítések minden eleménél!

4. Apró részletekre ügyelve

Gyakran az igazi varázst a jól elhelyezett, apró részletek jelentik. Az ajtón lógó kopogtatók, a nappaliban pislákoló gyertyák, a puha ünnepi párnák mind emelik az ünnep, és a várakozás örömét. A jó helyre elhelyezett díszek igazi meleg és szeretetteljes hangulatot varázsolnak.

Hogyan lesz tökéletes a karácsonyi dekor?

Ha már sikerült megegyezni, hogy mikor kerüljenek ki az első karácsonyi díszek, milyen stílust és milyen színeket használjon, akkor nem maradt más, mint megtervezni, hogy mi hova kerüljön.

  • Az előszobába mehetnek díszek a komódra és ajtóra. Kerülje a túlzottan csillogó kiegészítőket, amelyek a belépést követően elvakítanak.
  • A nappali adja az egyik legnagyobb mozgásteret, ha dekorációkról van szó, itt kitűnő lehetőség adódik, hogy játsszon a fényekkel, a textúrákkal és a színekkel. Az ablak köré kerülhet néhány hangulatos fényfüzér. Mivel egy olyan helyiségről van szó, ahol sok időt tölt, ezért a meleg árnyalatokat javasoljuk, amelyek nyugtatóan hatnak az elmére. A dohányzóasztalt szintén díszítheti néhány világító kiegészítővel, akár az adventi koszorúval, egy szép futóval. Kár lenne megfeledkezni a kanapéról, a pihenés és vendégfogadás legfontosabb helyszínéről. Ide kerülhetnek a karácsonyi témájú díszpárnák.
  • A hálószoba a meghittség helye, itt csak lágy fényekben, egy-egy személyes díszben érdemes gondolkozni.
  • A fürdőszobáról és konyháról sokan megfeledkeznek, pedig ezek is kitűnő helyszínt adnak a karácsonyi dekorációnak. Remekül tudnak például érvényesülni az ablak körüli díszek, a fürdésnek wellness-hangulatot adhat néhány illatos gyertyával, és persze a törölközőket, kádkilépőt, a konyhai textileket is érdemes karácsonyi mintásra cserélni.

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.