Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan állítsuk össze a karantén-napirendet a gyerekeknek?

2020. 04. 16. 15:41:47 Bóné-Bóza Anikó

Karantén-napirend blog a díszpárna.com-tól

Home office, házimunka, otthon maradt gyerekek különböző korosztályból – hogyan lehet ezt mind kézben tartani? Persze, ahány ház, annyi szokás és annyi eltérő tényező, ennek ellenére megpróbáltunk felállítani egy élhető napirendet, amellyel kevésbé lesz stresszes a következő időszak. Ez a mi verziónk – természetesen mindenki személyre szabhatja!

Most, hogy a legtöbb édesanyára egyszerre szakadt rá a saját munkája, a háztartás-gyereknevelés, valamint a tanítás terhe is, úgy gondoltuk, hasznos lenne egy vonalvezető, amelyet követve vagy átvariálva, személyre szabva megkönnyíthetné az önkéntes karanténban töltött napokat.

Reggelitől az ebédig

A család minden tagja nagy részben otthon van, és a tanítás is online folyik, ha megteheti, pihenjen családjával kicsit tovább reggelente. Amennyiben kisbaba, totyogós is van, persze előfordulhat, hogy korán ébred a család (vagy egy része) miatta, de nem feltétlenül kell azonnal belevágni a napi teendőkbe. Adjanak időt maguknak arra, hogy mindenki szép lassan felébredjen és feltöltődjön.

Érdemes legalább heti 2-3 alkalommal egy asztalnál ülve, együtt reggelizni. Szánjon időt a beszélgetésre, közös viccelődésre, a játékos reggelire, majd utána egy fél-egyórás ejtőzésre a kanapén vagy a lakás különböző pontjain, mielőtt belevágnak a napi teendőkbe.

Csapatmunka

A házimunka, a főzés és az iskolai tanulás nincs tekintettel arra, hogy valakinek a főállása most egy kis ideig otthonról végzendő. Ne feledje el azonban, hogy nem kell mindent egyedül csinálnia: ott van a családja, akikre támaszkodhat.

Egy kamaszgyerekre például egy pontos bevásárlólistával, a megfelelő higiéniai és egészségügyi óvintézkedésekkel ellátva nyugodtan rábízhatja az ebédhez fontos alapanyagok bevásárlását akár egy kisboltban pár utcányira, akár egy nagyobb multiban – amelyiket biztonságosabbnak ítéli meg.

Gyermekeit játékos módon, akár kisebb részekben is bevonhatja a házimunkába. A kisebbek közt hirdessen versenyt: ki hozza ki a szobájából/válogatja ki a kiborított szennyeskosárból leggyorsabban a rá bízott (színes, sötét, világos) ruhákat egy adott kupacba. Amennyiben van idősebb általános iskolás, gimnazista vagy egyetemista gyermeke, úgy a verseny levezénylését és a mosás elindítását is nyugodtan rábízhatja, miközben Ön elvonulhat kicsit a dolgozószobába, vagy foglalkozhat az ebéd elkészítésével. A nagyobb gyermekeket az ebédfőzés folyamataiba is be lehet avatni, de ha szükséges, elfoglalhatják akár a kisebbeket is egy-egy közös társasjáték partival a nappaliban, vagy közös tornázással a kertben.

Amikor feladatot ad ki a gyermekeinek, próbálja legalább olyan komolyan venni, mintha a munkatársainak, beosztottjainak adná őket. Ismertesse a feladatot, bizonyosodjon meg róla, hogy azt megértették és képesek is elvégezni. Adjon meg számukra minden információt, ami a feladat elvégzéséhez szükséges, illetve lehetőleg adjon ki az elvégzésére egy reális, azonban közeli határidőt, melyet ellenőriz.

Karantén-napirend első oldal

Ebéd és vacsora között

A tele hassal való pihenés mindenkit megillet, várjon hát 20-30 percet az étkezés után, mielőtt tanulásra fogja gyermekeit. Eközben Ön is próbáljon meg relaxálni, olvasson egy fejezetet a kedvenc könyvéből, lapozza át kedvenc online csoportjait stb.

A pihenő lejártával üljenek mind egy asztalhoz, és ki-ki hozza a maga tanulnivalóját. Akár az online órákon megbeszélt és kiadott feladatokat, akár csak az írást gyakorló füzetét (alsóbb éves általános iskolások), vagy egy-egy színezőt, pontösszekötő feladatlapot (óvodáskorú gyermekek).

Akinek megy az önálló tanulás és feladatvégzés, arra elegendő néhány bátorító pillantást vetni, fél óránként megkérdezni, hogy halad, kell-e neki valamiben segítség. Aki azonban folyamatos felügyeletet igényel még a tanulása mellé, azzal legyen türelmes, próbáljon meg számára nyugodt környezetet biztosítani, amiben könnyebben koncentrál majd.

Ha egy idősebb gyermekének éppen nincsen egyéb teendője, kérje meg nyugodtan, hogy az adott feladatot magyarázza el ő a kisebbnek, hiszen egymás között sokkal jobban kommunikálnak, a magyarázás közben pedig az idősebb gyermek is ismétel és gondolkozik. Az olyan feladatokat, amelyek mindannyiukon kifogtak, tegyék félre egy kicsit. Elsősorban végezzék el mind azokat, amelyek gördülékenyen mennek és később térjenek vissza a problémás feladatokra – akár közösen is.

Karantén-napirend második oldal

Tanulás utáni hasznos elfoglaltságok

A gyermekek agyának tornáztatására a feladatlapok kitöltésén kívül számos mód van, amelyet még jobban is élveznek. Ilyen lehet például egy-egy társasjáték, egy kis kertészkedés, vagy olyan kreatív tevékenységek, mint a rajzolás, gyurmázás vagy az építőjátékokból történő alkotás.

Ezek mellett, javarészt a lakásba zárva azonban a gyermekeknek szükségük van egy kis változatosságra is. Osszon be egy hetet úgy, hogy minden napra az egyik gyerkőc szobája jut. A feladat legyen az, hogy a szoba tulajdonosa (ha szükséges, segítséggel) lerajzolja, hogyan szeretné berendezni a szobáját, lehetőleg a már meglévő bútorokkal, esetleg néhány, kisebb kiadást jelentő módosítással (új lakástextilek, kisebb kiegészítők).
Előfordulhat, hogy az egyik gyerkőc azt a bútort tervezi be a szobájába, ami egyébként a testvéréé. Próbálja meg a gyermekeket egy ilyen vitás helyzetben arra ösztönözni, hogy beszéljék meg a dolgot. Próbálják megindokolni, miért szeretnék az adott bútort és miért kellene a másiknak lemondania róla (pl. már nem használja, gyerekes neki, csak foglalja a helyet stb.) Az ilyesfajta érvelések, viták ugyanúgy gondolkodásra ösztönzik mindkét gyermeket, mint egy nehezebb matekfeladat.

Ezek után az egész kis csipet-csapatnak szólhat a feladat: valósítsák meg a tervet. A bútorok tologatása, az egész feladat logisztikája (kis hely, nagy bútorok problémája) és az egymás közt kialakult vitás helyzetek megoldása ugyan igényelni fog némi szülői beavatkozást, de garantáltan lefárasztja fejben és testben az összes gyerkőcöt.

A változatosság mellett más okokból is fontos, hogy a gyermek szobája neki megfelelően legyen berendezve. A neki tetsző ágyneműk közé szívesebben fekszik majd be este, de a délutáni szundi idejére is, illetve nagyobb gyermekeknél az online oktatás miatt sem mindegy már, mit látnak az osztálytársai a háttérben – erről már írtunk a múltkori cikkünkben. A lakberendezés tehát nem csupán remek csapatfeladat, de testnevelés és logikaóra is egyben az egész családnak.

Természetesen tudjuk, hogy a napi rutint felboríthatják a különböző online tanórák változatos időpontjai, a céges feladatok határidői, illetve a meetingek váratlansága is, éppen ezért ez csupán egyfajta ötletelés arra, hogyan próbáljuk meg kihozni a legtöbbet ebből a váratlan kényszerhelyzetből. Reméljük, tudtunk néhány hasznos tanáccsal szolgálni!

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.