Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan használjuk a színeket a lakberendezésben? 4. rész: A kék szín használata

2021. 01. 26. 19:52:43 Bóné-Bóza Anikó

Kék színű nappali

A lakberendezés során az egyik legmeghatározóbb kérdés: milyen színekkel dolgozzunk? Lehet bármilyen jó elképzelésünk az enteriőrről, ha a színeket nem megfelelően használjuk, dugába dőlt az otthonos, kényelmes, egységes hangulat. Lássuk, hogyan és hol érvényesül legjobban a kék, a menta és a türkiz!

Igen gyakori a kék szín a lakberendezésben, hiszen szerencsére rengeteg különböző árnyalata van, amelyek igen tágas teret adnak a kreativitásnak. Érdemes azonban csínján bánni velük, és legfeljebb 4 különböző árnyalatot használni, további színekkel kiegészítve, máskülönben otthonunk igen hamar egy festékpalettához lesz hasonlatos.

Tengerparti hatás a lakásban

A kék szín a lakberendezésben gyakran egyet jelent a tengerparti/csónakház stílussal: a sötétkék és fehér egy kis arannyal vagy világos fával megspékelve, váltakozó, széles sávminták, horgonyok, sodrott kötelek és fonott kosárkák mindenütt. Ismerős, igaz?

Bár egy tenger- vagy balatonparti víkendházban aranyosan mutat, otthonra igen kevesen választják ezt a stílust. Pedig egy kis vintage hatással, néhány farmházakra emlékeztető kiegészítővel bűbájos otthont varázsolhat a segítségével.

 

Merész kontrasztok a fürdőszobában

Mostanában kezdtek rájönni az emberek, hogy a fürdőszobában nem csak csempét lehet falburkolásra használni, hanem bizony tapétát is! Ezzel pedig egyre nagyobb divatot teremtenek.
Persze, ez egy picit bonyolultabb feladat, hiszen víz- és páraálló tapétát kell találni a megfelelő mintával, valamint penész- és gombabiztos ragasztóra lesz szükség a felhelyezéséhez, de az eredmény mindenképpen lélegzetelállító lesz.

Lehet az egész falfelületen tapétázni, és csak a kényes részeket védeni csempével, de remekül mutat a fürdőszoba akkor is, ha a falak alsó része (fél- vagy harmad arányban) csempézve van, a felső pedig tapétázva. A kék szín a lakberendezés során a fürdőszobában is megállja a helyét, legyen szó mintás, egyszínű, vagy akár virágos dizájnról. A tengerparti hatás kedvelői számára ez a bohókás bálnaminta is érdekes lehet, de ha ódzkodik a tapétától, kékre festett, megfelelő védelemmel ellátott fával is helyettesítheti.

Ha pedig mindenképp ragaszkodik a csempékhez, vigyen abba egy kis életet: használjon két, kontrasztos színt (pl. a kék valamely árnyalata + fehér vagy sárga), és alkosson belőlük élvezetes mintákat. Rendezzen el keskeny csíkokat parkettához hasonlóan, vagy válasszon lekerekített formát, és alkosson halpikkelyekre emlékeztető burkolatot!

Az igazán luxus hangulatot a kék árnyalataiba öltözött márvánnyal, némi üveggel, illetve arany kiegészítőkkel varázsolhatja be fürdőszobájába: 

Kék szín a lakberendezésben a tágas érzetekért

A sötétebb tónusú kékek tág, világos terekben mutatnak jól, lehetőleg nagy felületen. Szürke, fehér, krém, bézs vagy világoskék falakkal körülvéve érdemes használni leginkább, de megjeleníthet több kéket is egyszerre, ha a nappali vagy hálószoba egyik falát valamilyen fotótapétával díszíti.

Legyen szó kanapéról, komódról, függönyről, szőnyegről vagy egy-egy falfelületről, a sötétkék mindenképpen uralkodni fog – adja meg hát a teret hozzá! A sötét tónusú kékek mellé bátran válasszon 2-3 világosabb árnyalatot, amelyet a kisebb felületeken visszaköszöntet. Megjelenhet a gardrób üvegezésén, néhány lebegőpolcon, vázákon, képkereteken, díszpárnákon, paplanokon, puffokon vagy foteleken.

.rikító türkiz is babarózsaszín, narancssárga, de akár élénk sárga,Emellé érdemes még egyetlen, de élénk, kirívó színt párosítani, ami megtöri kissé a nagy kékséget, de éppen csak annyira, hogy harmóniát teremtsen. Ez lehet

Visszafogott elegancia

Ha igazán előkelő, kényelmes otthonra vágyik, a kék világosabb árnyalatait helyezze hangsúlyba a krém, világosszürke vagy kávébarna, esetleg fehér színek mellett, és csupán kiegészítésként, a kontraszthoz használjon sötétebb árnyalatokat. Kiváló példa erre ez a fehérre festett falú nappali, amiben a krémszínű, illetve világoskék ülőalkalmatosságok teremtik meg az alaphangulatot, és a fotelek kékje visszaköszön a tapétával borított falrészen, valamint egy-egy díszpárnán és pléden.

 

Ahhoz, hogy becsempésszen egy kis kéket világos tónusú otthonába, nem kell feltétlenül fürdőszobát felújítania vagy falat festenie: már néhány díszpárna huzat lecserélésével, egy-két kék színű dekorációs tárgy, váza és pléd vásárlásával is nagy változást idézhet elő. Webshopunkban a huzatok mellett ágyneműket, függönyöket és dekorációkat is talál ebben a fenséges színben.

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

Következő cikkünk: Fekete szín a lakberendezésben - hogyan használjuk? 5. rész >>>

<<< Korábbi cikkünk: Hogyan használja a színeket a lakberendezésben? 3. rész: Piros és árnyalatai 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Tippek - Ötletek Trend