<strong>Exkluzív termékek szépséggaranciával</strong> - VIP tagság Exkluzív termékek szépséggaranciával - VIP tagság
Lakberendezési szakértőnk válaszol -  <strong>70/850-6526</strong> Lakberendezési szakértőnk válaszol - 70/850-6526
Ingyenes szállítás <strong>GLS CsomagPontra</strong> - 7000 Ft felett Ingyenes szállítás GLS CsomagPontra - 7000 Ft felett

Hogyan használjuk a színeket a lakberendezésben? 4. rész: A kék szín használata

Kék színű nappali

A lakberendezés során az egyik legmeghatározóbb kérdés: milyen színekkel dolgozzunk? Lehet bármilyen jó elképzelésünk az enteriőrről, ha a színeket nem megfelelően használjuk, dugába dőlt az otthonos, kényelmes, egységes hangulat. Lássuk, hogyan és hol érvényesül legjobban a kék, a menta és a türkiz!

Igen gyakori a kék szín a lakberendezésben, hiszen szerencsére rengeteg különböző árnyalata van, amelyek igen tágas teret adnak a kreativitásnak. Érdemes azonban csínján bánni velük, és legfeljebb 4 különböző árnyalatot használni, további színekkel kiegészítve, máskülönben otthonunk igen hamar egy festékpalettához lesz hasonlatos.

Tengerparti hatás a lakásban

A kék szín a lakberendezésben gyakran egyet jelent a tengerparti/csónakház stílussal: a sötétkék és fehér egy kis arannyal vagy világos fával megspékelve, váltakozó, széles sávminták, horgonyok, sodrott kötelek és fonott kosárkák mindenütt. Ismerős, igaz?

Bár egy tenger- vagy balatonparti víkendházban aranyosan mutat, otthonra igen kevesen választják ezt a stílust. Pedig egy kis vintage hatással, néhány farmházakra emlékeztető kiegészítővel bűbájos otthont varázsolhat a segítségével.

 

Merész kontrasztok a fürdőszobában

Mostanában kezdtek rájönni az emberek, hogy a fürdőszobában nem csak csempét lehet falburkolásra használni, hanem bizony tapétát is! Ezzel pedig egyre nagyobb divatot teremtenek.
Persze, ez egy picit bonyolultabb feladat, hiszen víz- és páraálló tapétát kell találni a megfelelő mintával, valamint penész- és gombabiztos ragasztóra lesz szükség a felhelyezéséhez, de az eredmény mindenképpen lélegzetelállító lesz.

Lehet az egész falfelületen tapétázni, és csak a kényes részeket védeni csempével, de remekül mutat a fürdőszoba akkor is, ha a falak alsó része (fél- vagy harmad arányban) csempézve van, a felső pedig tapétázva. A kék szín a lakberendezés során a fürdőszobában is megállja a helyét, legyen szó mintás, egyszínű, vagy akár virágos dizájnról. A tengerparti hatás kedvelői számára ez a bohókás bálnaminta is érdekes lehet, de ha ódzkodik a tapétától, kékre festett, megfelelő védelemmel ellátott fával is helyettesítheti.

Ha pedig mindenképp ragaszkodik a csempékhez, vigyen abba egy kis életet: használjon két, kontrasztos színt (pl. a kék valamely árnyalata + fehér vagy sárga), és alkosson belőlük élvezetes mintákat. Rendezzen el keskeny csíkokat parkettához hasonlóan, vagy válasszon lekerekített formát, és alkosson halpikkelyekre emlékeztető burkolatot!

Az igazán luxus hangulatot a kék árnyalataiba öltözött márvánnyal, némi üveggel, illetve arany kiegészítőkkel varázsolhatja be fürdőszobájába: 

Kék szín a lakberendezésben a tágas érzetekért

A sötétebb tónusú kékek tág, világos terekben mutatnak jól, lehetőleg nagy felületen. Szürke, fehér, krém, bézs vagy világoskék falakkal körülvéve érdemes használni leginkább, de megjeleníthet több kéket is egyszerre, ha a nappali vagy hálószoba egyik falát valamilyen fotótapétával díszíti.

Legyen szó kanapéról, komódról, függönyről, szőnyegről vagy egy-egy falfelületről, a sötétkék mindenképpen uralkodni fog – adja meg hát a teret hozzá! A sötét tónusú kékek mellé bátran válasszon 2-3 világosabb árnyalatot, amelyet a kisebb felületeken visszaköszöntet. Megjelenhet a gardrób üvegezésén, néhány lebegőpolcon, vázákon, képkereteken, díszpárnákon, paplanokon, puffokon vagy foteleken.

Emellé érdemes még egyetlen, de élénk, kirívó színt párosítani, ami megtöri kissé a nagy kékséget, de éppen csak annyira, hogy harmóniát teremtsen. Ez lehet élénk sárga, babarózsaszín, narancssárga, de akár rikító türkiz is.

Visszafogott elegancia

Ha igazán előkelő, kényelmes otthonra vágyik, a kék világosabb árnyalatait helyezze hangsúlyba a krém, világosszürke vagy kávébarna, esetleg fehér színek mellett, és csupán kiegészítésként, a kontraszthoz használjon sötétebb árnyalatokat. Kiváló példa erre ez a fehérre festett falú nappali, amiben a krémszínű, illetve világoskék ülőalkalmatosságok teremtik meg az alaphangulatot, és a fotelek kékje visszaköszön a tapétával borított falrészen, valamint egy-egy díszpárnán és pléden.

Ahhoz, hogy becsempésszen egy kis kéket világos tónusú otthonába, nem kell feltétlenül fürdőszobát felújítania vagy falat festenie: már néhány díszpárna huzat lecserélésével, egy-két kék színű dekorációs tárgy, váza és pléd vásárlásával is nagy változást idézhet elő. Webshopunkban a huzatok mellett ágyneműket, függönyöket és dekorációkat is talál ebben a fenséges színben.

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

Következő cikkünk: Fekete szín a lakberendezésben - hogyan használjuk? 5. rész >>>

<<< Korábbi cikkünk: Hogyan használja a színeket a lakberendezésben? 3. rész: Piros és árnyalatai 

 

 
blog comments powered by Disqus