Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Lakásdesign ötletek képekkel – inspirációk a 3 legnépszerűbb stílushoz

2021. 10. 28. 15:32:09 Bóné-Bóza Anikó

Modern dizájn nappali

A lakásdizájn célja, hogy az Ön személyiségének megfelelő „ruhába” öltöztesse az otthonát. Képsorozatunkban bemutatjuk a három alaptípust: a modern, a klasszikus és a rusztikus lakásbelsőket, és ötletekkel segítünk az Önnek megfelelő típust érvényesíteni a lakása főbb pontjain.

Talán Ön is töltött már ki színtesztet, amiből kiderült, hogy tavasz, nyár, tél vagy ősz típushoz tartozik, vagy fiatal korában vágott ki magazinból testalkatra vonatkozó tesztet, amiből kiderül, az alakjához és a habitusához milyen ruhák illenek. Ugyanilyen alapvető személyiségjegye, színjegye, típusa lehet egy lakásnak is. Hagyatkozzon az érzéseire, és figyelje meg, a képen szereplő szobák közül melyikben tudná elképzelni a mindennapjait!

A modern

A modern, városi lakás letisztult, lakója pörgős, könnyed, laza. A lakásának kiemelt helyisége az előszoba, hiszen a lakók lételeme a mozgás: a megérkezés és az elindulás. A lakásnak fel kell készülnie az ott élők tempójára.

A modern lakás alapszíne a szürke és a fehér, de megjeleníthet bármilyen hangulatot vagy részletet a mozgó nagyvárosból: a beton csillogását, a neonszínt, a feliratokat, a fémes színeket. A modern és városias otthon lakója szereti a nagy tereket, és azokat nem szabdalja kisebb egységekre. Alapvetően kedveli a funkcionális bútorokat, a dekorációt is ennek fényében választja ki. Fontos, hogy a modern otthon ne legyen rideg, csupasz, még ha minimalista is. Érdemes az alapszíneket megtörni egy-egy ponton, és komplementer színekkel ellensúlyozni a modern hatást, például egy-egy díszpárna, vagy ágyterítő segítségével.

Fontos, hogy ha Önnek ez a stílus tetszik, akkor ügyeljen a megfelelő fényforrások használatára, hiszen a szürke és fehér, a tárgyak letisztult formái, a modern térelrendezés akkor érvényesül igazán és akkor nem válik kopárrá, ha azt a világítás ellensúlyozza. Válasszon hangulatos, vagy akár bohókás lámpatesteket, telitalálat lesz! 

A klasszikus

A klasszikus enteriőr kialakítása a legnehezebb, hiszen elég nehéz meghatároznunk azt is, mit jelent az, hogy „időtlen”. Persze játszhatunk kizárásos játékot is, azaz kizárhatjuk az uralkodó többi stílus jellemzőit, a modern, a bohém, a minimalista és a rusztikus jegyeit, és ami marad, az lesz a klasszikus: valójában nem járunk túl jó úton ezzel sem.

A klasszikust nem is feltétlenül a barokkos, cirkalmas bútorok vagy az olajfestmények jelentik.  Ezek természetesen lehetnek szépek és helyénvalók a maguk terében, de ha ezt kívánjuk meg érvényesíteni a lakásunkban, akkor félő, hogy múzeumi környezetet varázsolunk magunknak meghitt otthon helyett.

A klasszikus stílus a lakásdizájnban egyfajta visszafogott eleganciát jelent: valójában a modern lakásbelső megállapodottabb, szolid verziója. Uralkodó színei a barna, a szürke, a bézs, a natúr színeket és a letisztultságot ötletesen kell egyensúlyba hozni, hogy az otthon ne váljon túl sterillé. Ezt megtehetjük a személyiségünkre jellemző, vagy a hobbinkat, érdeklődésünket jelző dekorációs elemek beemelésével: akár képekkel a falon, akár egy örökké divatos perzsa szőnyeggel.

A rusztikus

Nem véletlen örvend a rusztikus, vagy más néven a country stílus évtizedek óta nagy népszerűségnek a lakásdizájnban. A vidéki stílus az egyszerű, természetközeli élet mindennapi elemeit építi be a dekorációba. Lágy földszínek, funkcionális bútorok, meleg fények jellemzik. Fontos eleme a világosabb és sötétebb fák természetes használata, de jellemzően ebben a stílusban jelennek meg a téglaszínek, a rozsdabarnák: minden, ami naturális és meleg hangulatot áraszt.

Ha kényelmes, otthonos környezetre vágyik, de nem rajong a túlzó színkavalkádért, ez a legjobb választás. A rusztikus stílus kedvelői szeretik a virágmintát, a levélmintát, a természetet megjelenítő, meleg színű kiegészítőket – és az előző stílusokhoz képest látványosan imádják a kényelmet, a puhaságot mindenhová kiterjeszteni, nem csak a hálószobába. Itt kapnak igazán nagy szerepet a különböző párnák, takarók, pokrócok, amikkel jól esik bekuckózni egy péntek esti filmezéshez.

A rusztikus otthon berendezésében az a különleges, hogy a fa és a föld színeihez szinte minden illik, így egyszerűséget és nyugalmat áraszthat magából egy rusztikusan berendezett otthon élénkzöld textíliákkal, míg visszafogottságot és puhaságot, ha ugyanezekhez a színekhez a bézs egyes árnyalatait illesztjük. 

Sokféle stílusból választhat, a legfontosabb azonban mindig az, hogy a lakásbelsőnek elsősorban Önnek és a családjának kell, tetszenie – dekorálja úgy, ahogy Önöknek jólesik! Ehhez rengeteg puha párnát és visszafogott, vagy éppen vidám textiliát talál webshopunkban.

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.