Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Lakberendezési ötletek kékkel a víz világnapjára

2018. 03. 13. 12:17:26 Bóné-Bóza Anikó

A víz világnapja - március 22. - alkalmából a kék szín szerelmeseinek kedvezünk. Nem csak a saját árnyalataival, de tőle teljesen eltérő, extrémnek ható színekkel is stílusosan kombinálható az otthon falai között. Ha szereti a kék színt és annak különleges árnyalatait, most megmutatjuk, mennyi lehetőség rejlik benne.

 

A kék szín sokak számára a remény szimbóluma, a hűség, a bölcsesség és a bizalom jelképe. Akár a víz, akár a levegő színeként szerepel, az egységet képviseli, így tökéletes egy olyan család életterébe, akiknek fontos az összetartás és a hűség. Nézzük, hogyan varázsolhatjuk be mindezt az otthonunkba!

 

A megfelelő színek

Nagyon fontos megjegyezni, hogy ha nem szeretnénk magunkat egy víz nélküli medencében érezni, szabjunk határokat a kék színnek, ne mázoljunk mindent kékre. Akkor se, ha különböző árnyalatúak. Válasszunk 2 fő színt: egyet a kék árnyalatai közül, egyet pedig valamelyik semleges, natúr színből (pl.: fehér, bézs, kávébarna, krém, halványsárga). Ezek fogják adni az enteriőr keretét, egymást szépen kiegészítve. Ezek mellé válasszunk bátran a kiegészítők számára egy élénkebb, feltűnő színt, mint például a narancs- vagy citromsárga, az élénk fűzöld, vagy akár az ezüst. Ezek mellé maximum még egy színt válasszunk, ami lehetőleg a keret színének kékjétől eltérő árnyalatú: sötétkék keret mellé türkizt, égkék keret mellé királykék kiegészítőket.

 

 

Falak, függönyök és a nagyobb bútorok

A legtöbb enteriőr kontúrját, keretét 3 dolog adja: a falak, a nagyobb, hangsúlyosabb bútorok és a függönyök. Ezek uralják a teret, ezeken akad meg először az ember tekintete. Ha kevés természetes fény jut be a lakásba, célszerű a falakat világos színre (fehér, bézs, halvány sárga) festeni. Ehhez ízléses pluszt adhat, ha az egyik, az ablakra merőleges falat kékre festjük. Ezzel a szoba optikailag nagyobbnak, és egy kicsit világosabbnak fog tűnni. A függönyök és a nagyobb bútorok (szekrény, komód) legyenek olyan színűek, mint a kékre festett fal, ez elé pedig toljunk egy hatalmas, világos (fehér vagy krém színű) kanapét. Ha túl üresnek találjuk a kanapé fölötti falrészt, bátran tegyünk oda narancs, fehér vagy citromsárga színű polcokat, tetszőleges méretben és formában. Polcok helyett kitölthetjük a teret színes képkeretekkel is. Ezeket a színeket a kanapé díszpárnáin is bátran alkalmazzuk!

 

 

A hálószoba

Amennyiben elegendő természetes fény jut be a szobába, fessük bátran sötétebb kékre a falakat, ellenkező esetben azonban válasszunk világosabb árnyalatot. Az ágynemű jó, ha nagyrészt egyszínű, vagy a kéknek több árnyalata köszön vissza a takaró- és párnahuzatokon, valamint az ágytakarón. A díszpárnákkal viszont bátran variáljunk: legyen köztük narancssárga, türkiz, ezüst, vagy akár zöld is a kékek mellett. Az élénk színek visszaköszönhetnek akár egy vékonyabb anyagú függönyön, vagy a szoba szőnyegein, esetleg a polcokon, vázákon is.

 

Fürdőszoba

Ez a víz szentélye, adjuk hát meg neki a kellő tiszteletet. A falak lehetnek mind tengerkék csempével burkolva, célszerű azonban az egyik rövidebb falat fehér csempével lefedni, így szélesíti a teret. A fehér fallal szembeni rövid falra válasszunk egy vastag sávba valamilyen különleges, sávozott mintás csempét, amelyen a kéknek akár több árnyalata is feltűnik. A csempézéssel azonban óvatosan, ha túlzásba visszük a kéket, könnyen városi uszoda-hangulatát kelthetjük a fürdőszobánknak.

 

 

 

Ezekhez passzol a fehér porcelán mosdókagyló és kád, gránitszürke vagy króm zuhanyzókabin, üvegajtóval, fehér szőnyegekkel és fehér vagy türkiz polcokkal. Ha szeretnénk a törölközőknek és egyebeknek szekrényt vagy fiókos szekrényt a fürdőszobába, válasszunk gránitszürkét és helyezzük el a mosdókagylók pultja alá – de akár a fürdőszobaszekrény is szolgálhat mosdópultként. Fölé pedig válasszunk lehetőleg hatalmas, téglalap, négyzet vagy ovális alakú tükröt – ez is hozzájárul a fürdőszoba optikai növeléséhez. Ha maradt még helyünk, bátran csempésszünk be néhány fürdőszobai növényt is a teljes ellazulásért.

 

Ha már kiválasztotta a kék valamely árnyalatait, de nem tudja, milyen lakberendezési stílus illik önhöz leginkább, nyerjen inspirációt korábbi bejegyzéseinkből!

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

víz világnapja víz vízről vízről vízről játékok nap nap nap idő idő idő idő kreatív kreatív vízzel vízzel vízzel vízzel két két játék játék gyerekek gyerekek gyerekek vízi vízi vízi  kis kis otthon együtt együtt patak patak mire készült gyerekekkel gyerekekkel vizes eső