Lakberendezési ötletek kékkel a víz világnapjára

Angyalancsi

A víz világnapja - március 22. - alkalmából a kék szín szerelmeseinek kedvezünk. Nem csak a saját árnyalataival, de tőle teljesen eltérő, extrémnek ható színekkel is stílusosan kombinálható az otthon falai között. Ha szereti a kék színt és annak különleges árnyalatait, most megmutatjuk, mennyi lehetőség rejlik benne.

 

A kék szín sokak számára a remény szimbóluma, a hűség, a bölcsesség és a bizalom jelképe. Akár a víz, akár a levegő színeként szerepel, az egységet képviseli, így tökéletes egy olyan család életterébe, akiknek fontos az összetartás és a hűség. Nézzük, hogyan varázsolhatjuk be mindezt az otthonunkba!

 

A megfelelő színek

Nagyon fontos megjegyezni, hogy ha nem szeretnénk magunkat egy víz nélküli medencében érezni, szabjunk határokat a kék színnek, ne mázoljunk mindent kékre. Akkor se, ha különböző árnyalatúak. Válasszunk 2 fő színt: egyet a kék árnyalatai közül, egyet pedig valamelyik semleges, natúr színből (pl.: fehér, bézs, kávébarna, krém, halványsárga). Ezek fogják adni az enteriőr keretét, egymást szépen kiegészítve. Ezek mellé válasszunk bátran a kiegészítők számára egy élénkebb, feltűnő színt, mint például a narancs- vagy citromsárga, az élénk fűzöld, vagy akár az ezüst. Ezek mellé maximum még egy színt válasszunk, ami lehetőleg a keret színének kékjétől eltérő árnyalatú: sötétkék keret mellé türkizt, égkék keret mellé királykék kiegészítőket.

 

 

Falak, függönyök és a nagyobb bútorok

A legtöbb enteriőr kontúrját, keretét 3 dolog adja: a falak, a nagyobb, hangsúlyosabb bútorok és a függönyök. Ezek uralják a teret, ezeken akad meg először az ember tekintete. Ha kevés természetes fény jut be a lakásba, célszerű a falakat világos színre (fehér, bézs, halvány sárga) festeni. Ehhez ízléses pluszt adhat, ha az egyik, az ablakra merőleges falat kékre festjük. Ezzel a szoba optikailag nagyobbnak, és egy kicsit világosabbnak fog tűnni. A függönyök és a nagyobb bútorok (szekrény, komód) legyenek olyan színűek, mint a kékre festett fal, ez elé pedig toljunk egy hatalmas, világos (fehér vagy krém színű) kanapét. Ha túl üresnek találjuk a kanapé fölötti falrészt, bátran tegyünk oda narancs, fehér vagy citromsárga színű polcokat, tetszőleges méretben és formában. Polcok helyett kitölthetjük a teret színes képkeretekkel is. Ezeket a színeket a kanapé díszpárnáin is bátran alkalmazzuk!

 

 

A hálószoba

Amennyiben elegendő természetes fény jut be a szobába, fessük bátran sötétebb kékre a falakat, ellenkező esetben azonban válasszunk világosabb árnyalatot. Az ágynemű jó, ha nagyrészt egyszínű, vagy a kéknek több árnyalata köszön vissza a takaró- és párnahuzatokon, valamint az ágytakarón. A díszpárnákkal viszont bátran variáljunk: legyen köztük narancssárga, türkiz, ezüst, vagy akár zöld is a kékek mellett. Az élénk színek visszaköszönhetnek akár egy vékonyabb anyagú függönyön, vagy a szoba szőnyegein, esetleg a polcokon, vázákon is.

 

Fürdőszoba

Ez a víz szentélye, adjuk hát meg neki a kellő tiszteletet. A falak lehetnek mind tengerkék csempével burkolva, célszerű azonban az egyik rövidebb falat fehér csempével lefedni, így szélesíti a teret. A fehér fallal szembeni rövid falra válasszunk egy vastag sávba valamilyen különleges, sávozott mintás csempét, amelyen a kéknek akár több árnyalata is feltűnik. A csempézéssel azonban óvatosan, ha túlzásba visszük a kéket, könnyen városi uszoda-hangulatát kelthetjük a fürdőszobánknak.

 

 

 

Ezekhez passzol a fehér porcelán mosdókagyló és kád, gránitszürke vagy króm zuhanyzókabin, üvegajtóval, fehér szőnyegekkel és fehér vagy türkiz polcokkal. Ha szeretnénk a törölközőknek és egyebeknek szekrényt vagy fiókos szekrényt a fürdőszobába, válasszunk gránitszürkét és helyezzük el a mosdókagylók pultja alá – de akár a fürdőszobaszekrény is szolgálhat mosdópultként. Fölé pedig válasszunk lehetőleg hatalmas, téglalap, négyzet vagy ovális alakú tükröt – ez is hozzájárul a fürdőszoba optikai növeléséhez. Ha maradt még helyünk, bátran csempésszünk be néhány fürdőszobai növényt is a teljes ellazulásért.

 

Ha már kiválasztotta a kék valamely árnyalatait, de nem tudja, milyen lakberendezési stílus illik önhöz leginkább, nyerjen inspirációt korábbi bejegyzéseinkből!

 

Most őszintén........        Ön szerint talál még valahol ilyen eszméletlen jó díszpárnákat?  wink

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.