Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan varázsolhat igazi mediterrán életérzést nappalijába?

2021. 08. 10. 13:04:21 Bóné-Bóza Anikó

Gyönyörű mediterrán stílusú nappali

Örökké szikrázó napsütés, délies temperamentum, a türkizkék tenger morajlása, végtelen vendégszeretet, és számos, országunkban egzotikusnak ható fogalmat vizualizálunk lelki szemeink előtt, amikor a mediterrán világra gondolunk. De hogyan tudja ezeket a hangulatszemcséket becsempészni az otthonába?

Honnan ered és miért vált sokak számára kedvenccé a mediterrán?

A mediterrán trend alatt pár ikonikus dél-európai vidék lakberendezési stílusát értjük, ami az egész világon megihlette a belsőépítészeket, lakberendezőket és bárkit, aki lakása csinosítására adja a fejét.
Hiszen ki ne szeretne verőfényes tájakon régi kultúrákat felfedezni? Macskaköves sikátoros délspanyol utcácskákon barangolni, vagy egy provence-i falucskában bort kortyolgatni? A bűbájos görög szigetek egyikének vakítóan fehér házacskái közül tekinteni ki az azúrkék tengerre, vagy netán egy középkori toszkán kisvárosban elmerülni a kavalkádban?

Ezek az utazási emlékek, ábrándképek, vagy hangulatok egyszerűen varázsolhatóak bárki otthonába, hogy egy kis melegséggel töltsék azt fel.

Milyen praktikákkal teremtheti meg a mediterrán légkört nappalijában?

Az irányzatot inspiráló Földközi-tenger partján fekvő országok a lakberendezési stílust tekintve nem egységesek, tájegység szerint csoportosíthatók, így tisztán láthatja, hogy melyik irányzat is az Ön kedvence.

Spanyol temperamentum

A hispán vonal karakteres stíluselemekkel hirdeti a jól-létet és hedonizmust.

Ha ezt választja, ne fogja vissza magát, használjon meleg, tüzes és energikus színeket! A stílus egyik jellegzetessége a sárga és narancssárga falak, a terrakotta. Mindezt párosíthatja mélyvörös árnyalatú függönnyel, vagy szőnyeggel. Nem tanácsos persze túlzásba esni, a karakteres színorgiát ellensúlyozza bézzsel, vagy halvány lazacszínnel!

A spanyolok nem a szerénységükről híresek, szívesen díszítik lakásaikat arannyal és megannyi kiegészítővel, kerámiával, gyertyatartóval, festményekkel. Az öntöttvas-, tömörfa- és minőségi bőrbútorok némileg kompenzálják a túlzott cicomát.

Helyezzen el nappalijában cserepes zöldnövényeket, valamint a lakástextilek beszerzésekor is gondoljon a növénymotívumokra!

Ugye már látja magát szenvedélyes señoraként belibbeni ebbe a buja környezetbe?

Görög frissesség

A görögös design legalapvetőbb jellemzője a spanyollal ellentétben a letisztultság. Fő színei a fehér és a kék, a ragyogó napsütésre és a tenger harmóniájára emlékeztetnek.

A kék színt elsősorban az ajtókon, ablakokon, és bútorzaton részesítse előnyben, esetleg 1-2 kiegészítőn, mint a díszpárnák! Kerülje a túldíszítettséget és túlzsúfoltságot, hagyja levegősen a teret, a bútorai kiválasztásakor a praktikum és az cicomátlan egyszerűség legyen a fő szempont.

Falai akkor lesznek a legautentikusabbak, ha csupán lemeszeli fehérre. Padlóburkolatként a terrakotta kő remek választás lehet, továbbá a stílus sajátossága a kavicsburkolat és a mozaik is. Meghitté teheti nappaliját, ha hangulatos fényekkel világítja meg, mint a gyertyák, mécsesek, vagy égősorok.

Ne gondolja, hogy ez a túlzottnak tűnő puritánság rideg lenne, ellenkezőleg, igazi mediterrán bájjal ruházza fel otthonát!

Olasz elegancia

A toszkán lakberendezési irányzat főbb ismérve csakugyan a visszafogottság, klasszikus, elegáns formában.

Az olaszokkal kapcsolatban mindannyian ismerünk pár sztereotípiát, ezek ugyanúgy megmutatkoznak az otthonaikon. Mint tudjuk, öltözetben is az elegancia rajongói, ez jellemzi a bútorválasztásukat is. Szolid, minőségi tömörfa bútor, bőr és régies, rusztikus darabok illenek ebbe a stílusba, de funkcionalitásukat tekintve csakis annyi, amennyire valóban szükség van. A nagy terek domináljanak, amit feldobhat boltívekkel és játsszon az élénk, de világos, nem túl vibráló színekkel!

Tipikus ismérve egy olaszos mediterrán nappalinak a hatalmas kanapé, és a nagy étkezőasztal, ahol a bővebb családot is bármikor vendégül láthatja egy vasárnapi ebédre.

Provence-i romantika

A dél-francia mediterrán stílus összemosódik a falusi, természetközeli sármmal. Látja maga előtt a kis kőházat, ahol este ropog a tűz a kandallóban és barátságos hangulatával maradásra késztet? Ezt az érzetet a lakásában is átélheti!

Használjon a földszíneket, a világoszöld, kék és sárga árnyalatait, fa- és kőanyagokat, fagerendát! Mesésen idillikus hatást érhet el, ha például a tágas nappali egyik falfelületét kőburkolattal fedi le. Rendezze be otthonát szerényen, rusztikus, vintage, tömörfa darabokkal, ügyeljen rá, hogy ne zsúfolja túl a helységet!   A csinosításhoz pompás kiegészítők lehetnek az antik tárgyak.

A vidékies design még jobban kiemelhető a textíliákkal, teremtsen meghitt hangulatot díszpárnákkal, terítőkkel, szőnyegekkel, takarókkal!

Csempésszen egy kis mediterrán életérzést nappalijába, hogy otthona feltöltse szívét is egy kis napfénnyel! Weboldalunk kínálatát böngészve megannyi kiegészítőt és lakástextilt találhat, ami elhozza Önhöz a tengerpart és örök nyár hangulatát.

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.