<strong>Exkluzív termékek szépséggaranciával</strong> - VIP tagság Exkluzív termékek szépséggaranciával - VIP tagság
Lakberendezési szakértőnk válaszol -  <strong>70/850-6526</strong> Lakberendezési szakértőnk válaszol - 70/850-6526
Ingyenes szállítás <strong>GLS CsomagPontra</strong> - 7000 Ft felett Ingyenes szállítás GLS CsomagPontra - 7000 Ft felett

Lakberendezési stílusok 2.: Mediterrán stílus

Angyalancsi

Ön is szeretné, ha a meleg, jókedvű nyár egész évben tartana? Szeretné a hullámzó tenger és az állandó napsütés atmoszféráját valahogyan bevarázsolni a lakásba? A mediterrán lakberendezési stílussal megteheti!

Bár ezt érdemes már az építkezés előtt kitalálni, hiszen a külsőségekkel és a kerttel együtt lesz igazán hatásos, de már meglévő otthonába is varázsolhat mediterrán hangulatot!

Mielőtt belevágnánk a közepébe, azt tudnunk kell, hogy a mediterrán stílus több országban is elterjedt, és bár sok hasonlóság van, érdemes az összes terület (görög, spanyol, provance-i vagy toszkán) stílusának utánanézni, és a legszimpatikusabb terület szokásai szerint berendezni a lakást. A keveredés ugyanis nem harmóniát, hanem kaotikusságot fog sugallni, ami sem az ott élőknek, sem a vendégeknek nem tesz jót.

A közös jellemzők

A mediterrán területeken élők már megszokták azt a forróságot, ami körülveszi őket, azonban bizonyos lakberendezési furfangokkal be tudják csempészni a kellemes hűs levegőt a lakásba. Ezért használnak például hidegburkolatot parketta helyett a lakás nagy részében. A terméskő burkolatok szintén gyakoriak a mediterrán területeken, ahogyan a kovácsoltvas felületek és kiegészítők is. Általában elmondhatjuk, hogy szeretik az élénk, meleg színeket használni, illetve a könnyed anyagokat a lakástextília terén.

A görög mediterrán

A görögök kedvelt színei a fehér és a kék – ám ez nem csak a nemzeti lobogó miatt köszön vissza a lakások minden területén! A mediterrán területeken élők profik abban, hogyan hűtsék le a környezetüket. A nagy területű, fehérre meszelt falak nem csupán a napfényt terítik szét az egész lakásban, hanem a nyílászárókról visszaköszönő tengerkékkel együtt hideg színnek számítanak, amelyek vizuálisan is hűtik az enteriőrt. A padlózat a legtöbb esetben egyszínű, egyszerű hidegburkolatból áll, néhol azonban előfordulnak geometrikus minták, melyek szintén a letisztultságra törekednek.

Bútort nem sokat, találunk egy görög mediterrán stílusú házban, amik vannak, azok praktikusak és kényelmesek. A függönyök általában hosszúak, vékonyak, főleg fehér, halványkék, esetleg olívazöld árnyalatúak, melyeket könnyen libbennek a tenger felől érkező szélben. A lakástextilekre is jellemző a könnyedség, és az egyszerűség – az egyszínű drapériákat csak néhol töri meg egy-egy sávnyi, vagy egy összefüggő, nagyobb minta. Dekorációképp, illetve a hangulatos világítás érdekében előszeretettel használnak gyertyákat, mécseseket, lampionokat és fényfüzéreket.

A toszkán mediterrán stílus

Lényegesen elüt a görög mediterrántól, inkább a provance-i és a spanyol mediterránhoz áll közelebb. A nyár színeit, mint a napsárga, a piros, a narancs, mind szívesen vegyíti a bútorok sötétbarna vagy terrakotta, esetleg mahagóni színével, de bármilyen élénk szín jól megfér a lakásban. A lényeg, hogy egyszerre csupán három, harmonizáló szín legyen jelen, hogy elkerüljük a színkavalkád érzését. A falakat gyakran terméskővel díszítik, ami elé nagy, textillel bevont kanapét, fotelt helyeznek, vagy egy terebélyes baldachinos ágyat egy éjjeliszekrénnyel – ők sem viszik túlzásba a bútorok mennyiségét. A toszkán mediterrán fő jellemzője az elegáns egyszerűség – tágas terek, letisztult, szép fa bútorok, kényelmes, lenge textíliák. A lakás leghangsúlyosabb része a konyha és az étkező: fontos, hogy a családi ebédeknek és vacsoráknak egy nagy, széles fa asztal adjon helyet, a konyhában pedig a zsúfoltság érzete nélkül lehessen a lehető legtöbb dolgot tárolni. A konyhában a legfontosabb a praktikusság. Sok olasz konyhában megfigyelhető, hogy a hagyományos fűszernövények – bazsalikom, oregánó – vidáman zöldellnek a konyhaablakban, hogy mindig frissen lehessen hozzájuk férni.

A provance-i mediterrán

Franciaország déli vidékein jellemző ez a stílus leginkább. Szín- és anyaghasználatában is eltér az olasz vagy a spanyol mediterrántól, mégis sok másban hasonlítanak. A provance-i mediterrán lakberendezés során a falak és nagyobb felületek színére a kopottas, fakó földszínek jellemzők, melyet élénk árnyalatok helyett a vintage-ra hajazó pasztell színekkel (sárga, kék, zöld, levendula) kombinálnak. Bútorokat és kiegészítőket tekintve kedvelik az egyszerűbb fa- és kovácsoltvas elemeket, kevés díszítéssel. Előszeretettel használnak régi, vagy régiesített fa bútorokat, asztalokat, ódon, de jó állapotú, elegáns kanapékat, illetve csillárokat is.

A spanyol mediterrán

A spanyol népek tüzesek – akár csak az otthonaik. Előszeretettel használják a piros, a narancs és a sárga élénkebb változatait, amiket a terrakotta, a lazacszín vagy a bézs segítségével varázsolnak szelídebbé. Nem ritka az arany díszítések megjelenése sem: akár egy vázán, képkereten, esetleg a díszpárnák hímzésén. Nem ódzkodnak a gazdagsággal való hivalkodástól, így a textíliák is gyakran arany vagy vérvörös selyemszatén anyagúak, ami kellemesen hűsíti a testet a forró nyári éjszakákon. A bútorok, étkezőasztalok és a konyhapult gyakran mélybarna, mahagóni vagy fekete színű, a kovácsoltvas elemek (kapu, ajtó) segítségével ezek is hűtik egy kissé a tomboló forróságot. A nappali és az étkező kárpitozása szinte minden esetben bőrből készül, színben a környezetével harmonizálva.

Nagyon fontos, hogy ha mediterrán otthonra vágyunk, abba vágjunk bele, amit leginkább sajátunknak érzünk – egy visszafogott, szerény ember csak frusztrált lenne a spanyol mediterrán jegyében berendezett lakásban, míg egy tüzesebb, forrófejűbb tulajdonos unná magát a provance-i otthonban.

Most őszintén........        Ön szerint talál még valahol ilyen eszméletlen jó díszpárnákat, takarókat, gyertyákat?  wink

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

 

 
blog comments powered by Disqus