Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért büdös a törölköző – és mit lehet tenni ellene?

2021. 04. 26. 12:35:59 Bóné-Bóza Anikó

Színes bambuszos törölközők a mosdó szélén

Számos háziasszonynak okoz fejtörést, hogy a törölközők csupán a mosás utáni első alkalomig őrzik meg friss öblítő-illatukat, utána bebüdösödnek. Mi az oka és mit lehet ellene tenni?

A pamut törölközők sokunk kedvencei, hiszen kisebb-nagyobb méretben is kaphatók, sokáig puhák maradnak, melegen ölelnek át egy frissítő zuhany után, valamint gyorsan száradnak. Mégis előfordul, hogy túl hamar büdösek lesznek. Mi ennek az oka és mit tegyünk ellene?

Az első lépés: a megfelelő mosás

A törölközők az átlagos lakástextilekhez képest jóval több vizet igényelnek a mosás során. A modern, súlyoptikás mosógépek esetében ez nem valósulhat meg, azok szinte szárazon mossák át újra és újra a törölközőt, így nincs, ami elszállítsa a szálai közt lerakódott szennyeződést. Első körben tehát oda kell figyelni a megfelelő beállításokra.

A törölközőket emellett érdemes magas, legalább 60 fokon mosni, kevés mosószerrel és öblítővel, ugyanis ez utóbbi egyfajta csúszós réteget képez a törölköző anyagán, amely rontja az anyag nedvszívó képességét. Törölközők mosásához használjon inkább ecetet és pár csepp illóolajat, ha hosszan tartó, kellemes illatot és tisztaságot szeretne.

 

Hogyan kezelje a törölközőket?

A pamut, bár kiváló nedvszívó, és remekül szellőző anyag, meleg is. Ha a törölköző használat után nincs megfelelően szellőző helyre kiterítve, az összeérő felületek alatt generált hőben a baktériumok kiválóan el tudnak szaporodni, ennek a kellemetlen mellékhatása lesz az is, hogy a törölközőt büdösnek érezzük. Amennyiben törölközőszárító radiátoron szárítja fürdőlepedőit, győződjön meg róla, hogy a radiátorhoz elegendő friss levegő is érkezik, a párás fürdőszobában meleget sugárzó radiátor ugyanis csak olaj a tűzre.

Színes bambuszos törölközők hajtogatva

Mikor kell lecserélni a törölközőket – és mire?

Bár a pamut nagyszerű és időtálló anyag, napjainkban már van ennél egészségesebb, gyorsabban lebomló, természetesebb anyaga is a textilgyártásnak: ez pedig a bambusz. Ennek a gyorsan növő növénynek nincs kártevője, így mindenféle mesterséges anyagoktól mentesen, környezetbarát módon termeszthető, a bambusz belsejéből készült cellulóz pedig 100%-ban lebomló anyag. A bambusz törölközőket azért is szeretjük olyan nagyon, mert:

  • Hihetetlenül puha, és selymes, még sokszori mosás után is (a pamuttal ellentétben, ami néhány hónap után kemény, szúrós lesz)
  • Rugalmas és tartós
  • Antibakteriális és gombaellenes hatású, így a kellemetlen szagok képződésének is elejét veszi
  • Méretének akár háromszorosát is képes felszívni
  • Antiallergén
  • Könnyebb, mint pamut társai - még vizesen is, így jó barátságot ápol a modern mosógépekkel

Webshopunkban rengeteg szín- és méretvariációt talál bambuszos törölközőből. Tegye próbára őket, színesítse otthonát természetesen!

Ha ódzkodik az éles váltástól, javasoljuk, hogy először egy pamut-bambusz keverékből készült törölközőt vásároljon. Néhány hónap használat után biztosan Ön is érezni (és szagolni) fogja a különbséget!

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük. 

Kapcsolódó cikkek:

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Tippek - Ötletek