Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen franciaágy takarót válasszunk?

2017. 07. 10. 12:38:16 Bóné-Bóza Anikó

Ön is filmekbe illő, mesés hálószobáról álmodik? Szeretné, ha kissé romantikusabbá válna a kuckó, vagy inkább sugározzon luxust? Ehhez csupán egyetlen kiegészítőre van szüksége, amelyre valószínűleg nem is gondolt: a franciaágy takaró a kulcs a hangulathoz.

Az emberek sokszor hajlamosak elfelejteni bevetni az ágyat, hiszen mindenki siet, kapkod reggelente, nincs idő ezzel pepecselni. És különben is, rácsukjuk az ajtót, úgysem látja senki! Ezáltal az ágytakaró is sokaknál lemarad a listáról, ha a lakástextil-vásárlás van terítéken. Hasznos tulajdonságai mellett azonban esztétikailag is nagy erővel bír ez az egyszerű textil – főleg egy hatalmas franciaágyon!

A franciaágy takaró az előnyei

Amellett, hogy mesésen néz ki a hálószoba egy bevetett, rendezett franciaággyal, az ágytakaró rendszeres használata megóvja az ágyneműt a porosodástól és a szennyeződésektől, hogy minden este ugyanolyan tiszta ágyneműben fekhessen le aludni. Használata a házi porra allergiásoknak erősen javasolt, mert azzal, hogy felfogja nappal a port, éjjel megszűnnek az allergiás reakciók, így nyugodtan alhat, és kipihenheti magát. Sok ágynemű vagy ágyneműhuzat – anyagából adódóan – folyamatos napfénynek kitéve hamar veszít a színéből. Egy megfelelő minőségű ágytakaróval megóvhatja az ágyneműt a nap káros sugaraitól is, így még sokáig élvezheti a kellemes színeket.

Nem mellesleg pedig egy letakart franciaágy hívogató, napközben is le lehet dőlni például egy kis sziesztára.

Milyen anyagból érdemes ágytakarót választani?

A franciaágy takaró mérete nem kispályás, ezért elsődleges szempontként figyelembe kell venni a moshatóságát, illetve a száradását.

  • Egy pamutból vagy pamut-krepp anyagból készült ágytakaró puha és kényelmes, ráadásul nem fakul és nem is nyúlik hamar. Mosás után azonban nehezen és lassan szárad, ezért jó, ha legalább kettő van belőle, hogy az ágy addig se maradjon fedetlen.
  • A microfiber anyagú ágytakaró ezzel szemben könnyű és gyorsan szárad, továbbá az ágynemű is szellőzik alatta, a mikrorészecskéi közt ugyanis a levegő áthatol, a por viszont nem. Ha egy fáradt nap után vagy egy könyv olvasása közben elszundít az ágytakaróval fedett ágyon, nem történik semmi gond, hiszen teljesen bőrbarát anyag – a hosszú alvás után is friss és sima lesz a bőre.
  • A selyem vagy szatén, esetleg a taft anyagú ágytakaró eleganciát, luxust kölcsönöz a hálószobának, továbbá hűs tapintása kellemes lehet a nyári melegben, és mosás után is gyorsan szárad.

Egyszínű vagy mintás legyen?

Ez a döntés nagyban függ a hálószoba színeitől is. Egyszínű szobát kiválóan fel lehet dobni kockás, csíkos, kacskaringós vagy virágmintás ágytakaróval, de akár egy – a szoba falaitól igencsak elütő – színes darabbal is. Ha például világos, vagy pasztellszínű a szoba, ugyanabból a színből egy élénkebb árnyalatot, vagy több, élénk színből álló ágytakarót érdemes választani, ha azt szeretnénk, hogy fiatalos, életvidám legyen az összhatás. Ha azonban maradnánk a kifinomultság és az elegancia talaján, akkor a bronz, az ezüst, a gyöngyház a megfelelő szín, esetleg a kanyargós indák a fehér anyagon.

Ha még csak szemezget az ágytakarókkal, vagy nem döntött a mintát/színt illetően, nézzen körül weboldalunkon, és válogasson kedvére a szebbnél-szebb anyagokból!

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Tippek - Ötletek Trend