Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az egészség és a tisztaság – milyen gyakran takarítsunk?

2018. 04. 10. 16:29:02 Bóné-Bóza Anikó

Konyhapult tisztítása, takarítása

Tiszta otthon, rendes ház – tartja a mondás. Az egészség és a tisztaság mindig kéz a kézben jár, és minden otthonban az egyik legfőbb tényező. De vajon mennyi takarítás szükséges az egészséges környezet kialakításához? Lehet ezt túlzásba vinni? Hogyan és milyen gyakran takarítsa a lakástextileket? Mire figyeljen a lakás takarítása során?

A baciktól való rettegést is lehet túlzásba vinni, mint gyakorlatilag bármit, az azonban tagadhatatlan, hogy a lakókörnyezet tisztasága nagyban befolyásolja az egészségi állapotunkat. Érdekli, hogyan tarthat fenn egészséges, tiszta lakókörnyezetet úgy, hogy közben nem ezzel tölti minden idejét? Nézzük át, mit tehet otthon naponta, hetente, kéthetente…

Amit naponta érdemes takarítani

A konyha a bacilusok egyik kedvenc terepe.  Az ott hagyott mosatlan edények a legjobb helyet biztosítják számukra, ezért fontos, hogy soha hagyjon elöl mosatlan evőeszközt vagy edényt egy napnál tovább. Ha van rá lehetősége, öblítés után helyezze el a mosogatógépben, hiszen azt elég akkor bekapcsolni, ha már tele van. Ha viszont nem rendelkezik mosogatógéppel, gondoskodjon róla, hogy mindig el legyen mosogatva, vagy legalább elöblítve az aznapi étkezésekhez használt összes konyhaeszköz. A mosogatószivacsot minden mosogatás után alaposan öblítse ki mosószeres vízzel, ne maradjon benne ételmaradék és víz, hiszen az a bacilusok legjobb táptalaja.

Ha minden nap mosogat, a mosogatószivacsot érdemes hetente lecserélni, illetőleg a mosogatások és a főzések után alaposan letisztítani a konyhapultot. A konyhában maradt bacilusokhoz nyúlunk leghamarabb, mielőtt enni készülünk, tehát itt szedhetjük fel a leggyorsabban a különböző, immunrendszert gyengítő apróságokat. A konyhában a konyharuhára fontos még ügyelni: legyen egy konyharuha a kéz megtörlésére, egy pedig az edények eltörölgetésére, és lehetőség szerint ne keverje össze a kettőt. Hogy biztosan külön tudja őket használni, válasszon eltérő színű, de egymáshoz passzoló konyharuhákat, és legalább olyan gyakran mossa ki őket magas hőfokon, mint amilyen gyakran a mosogatószivacsot cseréli ki.

Hetente mossa ki, vagy cserélje le…

…a kéztörlőket, a törölközőket, valamint a lepedőt és az ágyneműhuzatokat. Különösen igaz ez a téli hónapokra, amikor a szokásosnál is magasabb a vírusok jelenlétének aránya. Tavasszal viszont a por nyugtalaníthatja az éjszakáit, és elősegítheti az asztmás tünetek kialakulását is. Ha még nem cserélte le a vastag téli takarót, a melegebb éjszakákon kissé izzadhat is éjszaka, ez pedig napközben remek helyszínt nyújt a kórokozóknak a terjeszkedésre.

A legjobb, ha hetente egyszer, például szombat reggel ébredés után lehúzza az összes ágyneműhuzatot, és magas hőfokon (már amennyire az anyag engedi) mossa ki. Ezután tegye ki a napra száradni. A nap sugarai nem csak friss illatúvá és kellemesen meleggé varázsolják az ágyneműhuzatot, de kiválóan fertőtlenítik is! Naposabb hétvégéken, legalább kéthetente érdemes a teljes ágynemű készletet, tehát a párnákat, takarókat, díszpárnákat is kimosni és a napon megszárítani.

Hetente egyszer érdemes a törülközőket is kicserélni, hiszen hét nap alatt már napi egy fürdés után is rengeteg kosz és elhalt hámréteg rejtőzik el a szövetek között.

A padló és a szőnyegek, függönyök

A nagyobb lakástextilek, mint például a szőnyegek vagy függönyök nehezebb diónak bizonyulnak a takarítás terén. Tavasszal és nyáron többet szeretünk szellőztetni, de ez egyben azt is jelenti, hogy több pollen, por és szennyeződés kerül a lakásba. A függönyöket havonta egyszer érdemes leszedni és kimosni, a szőnyegeket a heti egyszeri porszívózáson felül havonta egyszer szőnyegtisztító szerrel kezelni, vagy jó alaposan kiporolni az udvaron, ha van rá lehetősége.

Az egészség titka a zöldben rejlik

A tavasz és a nyár nem csak a jó idő miatt nagy kedvencünk, hanem azért is, mert a szebbnél-szebb virágok és növények kiváló szolgálatot tesznek számunkra. Válogasson össze egy kedves vadvirág-csokrot az étkezőasztalra, vagy ültesse el kedvenc növényeit az ablakpárkányra, sőt, javasoljuk, hogy egy hosszabb kaspóba ültessen magának friss fűszer- és gyógynövényeket. A fürdőszobába is bátran vigyen be egy-két nagy, zöld levelű fürdőszobai növényt. Ezek nem csupán dizájnelemek, hangulatossá varázsolják otthonát, de folyamatosan ellátják friss, természetes illattal, valamint oxigénnel is – ami nem csak a légutak tisztaságában és a tüdő jó kapacitásában válik hasznára, de a bőrének is nagyon jót tesz!

Nem szeret sokáig várni a száradásra, és azt sem kedveli, ha macerás a lakástextil mosása? Válasszon tavaszra microfiber takarókat és párnákat, valamint vékony pamut huzatokat! A mosásuk egyszerű, a napon hihetetlenül gyorsan száradnak, nem utolsósorban pedig remekül szellőznek az éjszaka folyamán is!

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük. 

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Tavasz Tippek - Ötletek