Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen legyen az ovis ágynemű anyaga?

2020. 02. 28. 12:34:15 Bóné-Bóza Anikó

Ovis ágyneműk

Amikor gyermeke elérkezik abba a korba, ahol már elkezdheti az óvodát, felmerül a kérdés: milyen alap felszerelés szükséges egy ovisnak? Milyen anyagból válogassuk össze a szükséges dolgokat ahhoz, hogy mindenki számára a legjobb legyen?

A kisgyerekek számára nagyon fontos, hogy az óvoda által biztosított ágyat magukénak érezzék, ezzel megkönnyítve a délutáni alvás procedúráját. Kevés azonban csupán a mintákra koncentrálni. Ahhoz, hogy gyermeke igazán komfortosan érezze magát az ágyában, megfelelő anyagú ovis ágyneműt kell választani.

Különbség anyagok között

Az, hogy milyen anyagú az ágynemű, számtalan dolgot befolyásol. Az ágynemű anyagának tulajdonságaitól is nagyban függ, hogy alszik az ember, milyen hamar szárad az ágynemű mosás után, hogy kell-e vasalni, de még a bőrünk állapotát is képes befolyásolni. A kisgyerekek érzékeny bőrénél pedig ez különösen fontos. Mindezt leginkább az anyag szálainak sűrűsége, nedvszívó képessége és légáteresztő képessége határozza meg.

Milyen anyagot érdemes elkerülni?

Vannak olyan anyagok, melyek ugyan mutatósak és látszólag kényelemesek is, hosszú távon nem tesznek jót az alvó gyermek közérzetének. Ilyen többek közt a szatén, ami figyelemfelkeltő fényességével és kellemes, hűvös tapintásával azonnal magával ragadja a gyermekszíveket, azonban a testnedveket felfogja és tárolja, ezáltal egyetlen nyugtalan alvás során is folyamatosan hideg, kellemetlen érzés lesz. Mivel légáteresztő képessége igen alacsony, alvás közben nem szellőzik megfelelően a gyerkőc bőre sem.

A legjobb választás

A lepedőt tekintve

érdemes első sorban több rétegű, steppelt darabot választani, ez ugyanis vastagon bélelt, így a gyerkőcnek kényelmesebb lesz a matrac nélküli óvodai ágy. A legjobb, ha gumis szélű lepedőt tesz az óvodai csomagba, így a legtöbb ágytípusra megfelelő lesz.

Takaróból vagy takaróhuzatból több szempontból is érdemes 100%pamut, pamut-krepp, krepp vagy pamut-poliészter anyagút választani. Ezen anyagok mindegyike remekül szellőzik, ezzel jót tesz a bőrnek és garantálja a mosás utáni száradást. Remek légáteresztő képességének köszönhetően a gyerkőc egy esetleges rémálom közben is száraz, meleg ágyneműk közt ébredhet, hiszen az izzadtságát felszívja az anyag és hamar meg is szárad. A pamut vagy krepp alapú ágyneműk a gyermek mellett Önnek is kedveznek – mosás után alaposan kirázva, egyenletesen kiterítve szépen, gyűrődésmentesen száradnak, így nem lesz szükséges kivasalni őket. Gyors száradásának köszönhetően nem szükséges több 10 váltódarabot felhasználni, hiszen egy éjszaka éppen elegendő arra, hogy a mosást követően friss és illatos, száraz ágyneművel indulhasson óvodába a gyermek.

Az elhanyagolhatatlan minták

Persze az ágynemű anyaga mellett a mintázata is nagyon fontos, hiszen el kell nyernie a gyermek szimpátiáját is ahhoz, hogy szívesen aludjon benne. Érdemes olyan mintát választani, ami kitűnik majd a többi gyermek ágyneműje közül, így elkerülhető a csere-bere, és nem lesz szükség a hímzett monogramok vadászatára sem. Ilyen egyszerű, de feltűnő minta lehet például egy kedves gyerekrajz  vagy egy édes bagoly amely azonnal kitűnik majd a számtalan mesefigura közül.

Ha a megfelelő anyagot kiválasztotta, a minta már csak az Ön – és persze a gyermek – ízlésén múlik. Ha további ötletekre van szüksége, nézelődjön bátran webshopunk gyermekrészlegén, vagy kérje kollégánk segítségét!

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Tippek - Ötletek