Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen színeket válasszunk a kertbe? - Kerttervezés színek alapján

A kerttervezés komoly munka, legalább olyan komoly, mint a lakás belső tereinek megálmodása: ezt sem szabad félvállról venni. De hogyan válasszuk ki a megfelelő növényeket, virágokat? Milyen színeket válasszunk, ha ízléses, szép és harmonikus kertet szeretnénk? Ezekre a kérdésekre válaszolunk ma, hogy megkönnyítsük az Ön munkáját.

 

„Tiszta udvar, rendes ház” – tartotta régen a mondás, és valóban, az udvar, pontosabban a kert külleme nagyban hozzájárul ahhoz, hogyan látják otthonunkat mások – vagy hogyan érzi magát Ön, ha belép a kapun. A kert kialakítása ezért legalább olyan odafigyelést igényel, mint maga a lakberendezés! Ha szép kertre vágyik, és már régóta gondolkozik a megfelelő virágok, a megfelelő színek kiválasztásán, engedje meg, hogy adjunk néhány tippet a kezdetekhez!

 

 

A zöld örök

Egyik kertből sem hiányozhat a zöld szín: ez nem csak alapot, de keretet is ad a kertnek. A fű természetesen zöld, de nem árt, ha van mellette néhány, szépen nyírt cserje, esetleg sövény vagy tujasor. Ha nem is füvesített a kert, hatalmas kőhatású, vagy fahatású cserepekben is nagyon jól mutatnak egyes örökzöld növények – télen is megadják az alaphangulatot, és csodaszép, ha behavazódnak.

Minden növényre igaz, de a sövényre különösen: nem tárgy, hanem élőlény. Folyamatos nyírást és gondoskodást igényel, máskülönben igénytelenség érzetét kelti. Ha a tujasor lesz a befutó, érdemes a magas, karcsú típusú tuját hazavinni, és szorosan egymás mellé ültetni őket.

 

 

Ha egyszínű virágtengerre vágyik

Amennyiben sávokban, vagy blokkokban szeretne virágot ültetni, az egyszínű virágok vásárlása jó ötlet lehet, azonban egy kis csavarral azonban még izgalmasabbá teheti a látványt.  Ha a sávba, vagy a blokkokba egyazon színnek különböző árnyalataiban pompázó virágokat ültet, egyfajta színskálát hozhat létre a saját kertjében, ami biztos, hogy mindenkit elámít. Nagyon fontos viszont arra is figyelni, hogy az egymás mellé kerülő virágok ne károsítsák egymást, legyenek képesek közösen élni, osztozni, és ne legyen nagy különbség a virágzási idejük, a fény- és a vízigényük között. Nem kis munka ezt összehangolni, de 100%-ban megéri!

Ha nem biztos a dolgában, érdemes a blokkosított verziót választani: így nem kell annyira árnyalni a színek közti átmenetet, és egy blokkba ültethet csak egyfajta növényt, ezzel biztosítva, hogy a tápanyagból mindegyiknek elegendő jut. Azonban itt is fontos a virágzási idő összehangolása, máskülönben igen rendezetlen hatást érhet el.

Kevesen gondolnak bele, de ha harmonikus kertet szeretne, akkor a virágok kiválasztása során érdemes a kerti bútorok színeit is figyelembe venni (vagy fordítva, a bútort illeszteni a meglévő növényzethez). Kerti bútornak általában szürke, bézs vagy barna, esetleg fekete-, ritkán pedig fehér bútort választanak: ezek mindegyikéhez remekül illik a piros, a lila, a sárga, és a pink is.

 

 

 

Virágpárosítások? Miért ne?

A párosítások esetén is elsődleges szempont kell, hogy legyen a virágok életmódja, szimbiózisa és szükségletei. Fontos, hogy az egyes virágok ne szívják el kisebb társuk elől a napfényt, a tápanyagokat, de ha szükséges, mégis óvják és takarják egymást (például elvirágzáskor). Ehhez bátran kérje szakértők segítségét, hiszen ez hatalmas logisztikát igényel, főleg, ha még kezdő kertész.

A színpárok kiválasztásához viszont elegendő némi szépérzék: fehér virághoz gyakorlatilag bármilyen színű partnert választhatunk, míg a citromsárga mellett a lila, a piros, a rózsaszín mutat jól. Ügyeljen rá, hogy erős, rikító színek mellé tegyen legalább egy, visszafogott színt vagy halványabb árnyalatot, így elkerülheti, hogy bántsa a vendégek szemét az élénk színkavalkád látványa. Cserébe megajándékozhatja őket a harmonikus, megnyugtató kert látványával a kerti parti alkalmával.

 

 

Ha vannak kerti bútorai, díszpárnái, akkor igazán egyszerű lesz a színek kiválasztása: köszönjenek vissza a díszpárnák színei a kerti virágokon! Persze, ha utólag kívánja díszpárnákkal színesíteni a kertet, azt is össze lehet hangolni a korábban kiválasztott virágok színével. Nézzen körül webshopunkban, biztosan ihletet merít belőle!

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

Kapcsolódó cikkek:

kerttervezés kertben kertben kertben kertben kertben kertben kertben kertben kertben kertben színek színek színek színek zöld növények növények növények növények növények növények kerti szín szín szín szín szín lila lila lila lila lila lila színes színes színes kék kék kék kék kék fehér kertépítés kertépítés sárga sárga piros piros meleg meleg növény növény

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Nyár Tavasz Tippek - Ötletek