Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Lakberendezési stílusok 7.: Minimal stílus

2017. 11. 09. 15:18:08 Bóné-Bóza Anikó

Az amerikai filmek és a modern építészet leggyakoribb jelenségét, a minimal stílusú lakásokat hoztuk ma el bemutatásra. Ez a stílus nem való mindenkinek, mégis bárhol jól néz ki, minden környezetben megvalósítható. Lássuk, mit is rejt magában a minimál stílusú lakberendezés!

A minimal stílus az egyszerűség, letisztultság, könnyedség jelképe. Minimál stílusban berendezni egy lakást nem nehéz, benne élni annál inkább. Nem való mindenkinekAki kötődik a tárgyakhoz, személyes ingóságokhoz, apró dísztárgyakhoz, vagy aki képtelen állandóan rendet tartani maga körül, az nem fog tudni azonosulni vele. A minimal stílus rengeteg önfegyelmet, akaraterőt követel a szétszórt és túlságosan szentimentális emberektől, a rendmániások viszont imádják!

  

A minimal stílus színei

Ez a lakberendezési stílus nem mozog túl széles palettán: leginkább a fekete, fehér, galambszürke és az egyéb pasztellszíneket (krém, bézs, bordó) veszi alapul. Ezek mellé egy, maximum kettő színt választ díszítésképp, az is csak kevés helyen köszön vissza.

A minimálba belefér bármi, ami egyszerű, és nincs rajta minta: legjellemzőbbek a festett, kezelt fabútorok, üveg és fém. A lakástextilek tekintetében is kerüli a mintákat, az egyszerűségre törekszik. Pamut, szatén vagy microfiber anyagot használ a hálószobában, egyszerű vászon- vagy bőr burkolatot a kanapén.

A minimal stílus legkedveltebb világítási eszköze a hosszú, fekete madzagon lelógó sima villanykörte, vagy óriási fonalgömb, esetleg lampion búra. Nem használ égősorokat, gyertyát is csak keveset.

A minimalista konyha

A konyhabútorok egymás mellett, U alakban, vagy egy vonalban elhelyezve alakítják a konyhát. Az U alak egyik hosszú szára általában bárpult, mely előtt 3-4 egyszerű, krómlábú, fekete bőrüléses bárszék áll. A konyhapult festett fa munkalap, színében igazodik a konyhabútorokhoz, de kontrasztos a fallal. Minden evő- és konyhai eszköz, fűszer különböző szekrények polcain vagy fiókokban rejtőzik, csupán azt kell megjegyeznünk, melyikben, hiszen semmi nincs elöl. Nincsenek üvegajtós szekrények, sem telepakolt pultok vagy asztalok.

  

Minimál a nappaliban…

Egyszínűre festett fal, amin maximum 1-2 visszafogott, egyszerű kép díszeleg egyszínű, fa keretben. A fal általában világos, hogy teret adjon a fénynek. A bézs vagy fehér falhoz remekül passzol a galambszürke vagy fekete, esetleg kávébarna kanapé, és egy üveg dohányzóasztal. Bármelyik színt is választjuk a kanapé számára, az köszönjön vissza a komódon, amin a televízió áll. Ha van néhány (!) megmutatni kívánt tárgyunk, azt érdemes kirakni, figyelve, hogy ne zsúfoljuk tele a teret. Két-három rövidebb polc, rajta egy-egy váza, cserepes zöld növény, kép, vagy 2-3 könyv még elfér, többet azonban ne hagyjunk elöl. Szőnyeg helyett a sötét fa parketta kiváló minimalista elem, de ha ragaszkodunk a szőnyeghez, csakis olyat válasszunk, ami vagy a kanapé, vagy a fal színét adja vissza, és nincs rajta minta. Egyszerre csak 2-3 színt vessünk be a lakásban, ebből az egyik legyen a díszítő elem. Ilyen lehet például a királykék, a fűzöld vagy a piros, amit elhinthetünk a kanapé díszpárnái közt (szürke kanapén 2 fehér, egy kék díszpárna, például). A függönyről mondjunk le, ha nem a földszinten lakunk, illetve nem láthatnak be kintről. Ha mégis a függöny mellett döntünk, az legyen hosszú, minta nélküli és könnyed – színében pedig legyen kontrasztos a fallal, de harmonizáljon a bútorokkal.

     

Minimalizmus a hálószobában

A hálószobát uralja az ágy. Minél nagyobb, annál jobb – de ha nem használjuk, mindig legyen bevetve! Érdemes beszerezni egy egyszínű ágytakarót is, hogy megóvjuk az ágyneműt a porosodástól, és rendezett külsőt adjunk az ágynak is. Egy-egy éjjeliszekrény az ágy két oldalára, valamint egy nagyobb babzsák fotel, és egy könyvespolc bőven elég berendezés a hálószobába, a többi helyet úgyis a ruhásszekrény teszi ki. Ha van rá lehetőségünk, válasszunk beépített szekrényt az igazán minimál hatáshoz. A hálószoba színeire, szőnyegeire és függönyeire érvényesítsük a nappaliban alkalmazottakat.

Minimal fürdőszoba

Egyszerű, fekete csempe, fehér vagy kő hatású mosdókagyló, lehetőleg téglalap alakú, vagy pultba épített – a lényeg, hogy eltérő legyen a hagyományostól. Egyszerű, minta nélküli, kő hatású szappan-adagoló és fogkefetartó, fürdőszobai szekrény helyett pedig elegendő két-két fekete polc a mosdó két oldalára. Ezek közül az alsón csupán egy-egy neszesszer dobozt érdemes tartani, a fenti polcokon pedig cserepes zöld növényt. Minden mást a mosdókagyló alatti bútor fiókjaiban rejtsünk el.  A kád legyen különálló, nem beépített, ha pedig inkább a zuhanyzót kedveljük, felejtsük el az ívelt ajtós zuhanykabint! Hagyjunk teret magunknak, és szerezzünk be egy nagy, téglalap alakú, üvegajtós kabint, melyben szintén csak 1-2 üvegpolcon helyezzük el az éppen használatban lévő tisztálkodó szerek flakonjait. Törölközőből válasszunk a lakás domináns színeinek megfelelőt, illetve kéztörlőnek egyet a dekorációs színből.

A minimalista stílus nem való akárkinek, de aki ebben érzi jól magát, annak hihetetlen eleganciát és profizmust kölcsönöz – ha jól csinálja!

Egyszínű díszpárnákért, ágytakarókért és ágyneműhuzatokért látogasson el webshopunkba és találja meg legminimalistábbat!

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Lakberendezési stílusok