Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért olyan vonzó a monokróm lakberendezés?

2022. 06. 03. 12:18:07 Bóné-Bóza Anikó

Gyönyörű sötétkék nappali enteriőr

Sokan rajonganak ezért a lakberendezési stílusért, de csak kevesen képesek megvalósítani a tökéletes monokróm hangulatot.

Mi is ez pontosan, és hogyan lehet a legegyszerűbben és leghatékonyabban életre hívni? Segítünk Önnek!

Mi is az a monokróm lakberendezési stílus?

Amikor a legtöbben meghallják a monokróm kifejezést, akkor valamilyen fémes csillogásra gondolnak, pedig valójában egy sokkal letisztultabb dologról van szó – és köze nincs a krómhoz. Ez persze nem azt jelenti, hogy unalmas lenne, csupán nem a színek kavalkádját jelenti.

A monokróm lakberendezés lényege, hogy egyetlen szín árnyalataival játszunk a berendezés megtervezése során. Ez első hallásra könnyűnek, vagy éppen unalmasnak tűnhet, de valójában korántsem egyszerű feladat egyetlen szín megannyi árnyalatával, az anyagok különbözőségével, egy változatos, ugyanakkor egységes kinézetet létre hozni. Ez a stílus bizony komoly tervezést igényel még a megvalósítás előtt, de ha ismeri az alapszabályokat, lenyűgöző otthont teremthet!

Modern türkiz nappali lakberendezés

Nézzük a monokróm otthonok alapszabályait!

Bármelyik színt választhatja!

Tévhit, hogy a monokróm lakberendezési stílus csak pasztell árnyalatok esetén megvalósítható. Bármely szín lehet a stílus kiindulópontja, de való igaz, hogy elsősorban a föld színeit szeretik a legtöbben alkalmazni. A fehér, a fekete, a homokbarna, a szürke a leggyakrabban választott színek, de a bátrabbak akár megpróbálkozhatnak ezektől eltérőkkel is.

Elegáns design, földszínű enteriőr

Az árnyalatok mindig harmonizáljanak!

Ez nem is olyan egyszerű feladat a berendezési tárgyak kiválasztása során. Hogy miért? Mert minél speciálisabb színt választott, annál nagyobb a valószínűsége, hogy nem kap olyan szekrényt, kanapét, vagy éppen dekorelemeket. Pedig a monokróm lakberendezésnél fontos, hogy minden, akár nagyobb, akár apró tárgyat gondosan válogasson ki – és ez az átlagosnál több időt vehet igénybe.

Elegáns nappali lakberendezés

Ne legyen minden teljesen ugyanolyan színű!

A monokróm stílus ugyan egy színre épít, de annak megannyi árnyalata szerepet kap. Sokan esnek abba a hibába, hogy a fehér színt túlzásba viszik, és nem alkalmazzák a szürkét, vagy akár a feketét. Igen, a fekete és fehér kombinációja is illik a monokróm lakberendezésbe, de ajánlott egy kis szürke színnel ellensúlyozni a kontrasztot.

Modern enteriőr, csodás lakberendezés

Váltogassa a textúrákat!

Nincs is annál szebb, mint, amikor a fehér monokróm otthonokban megjelenik a fém ezüst színe. Érdemes eljátszani a csipkével is, ami igazán romantikus hangulatot teremt, a lakástextilekben vegyítheti a szatént, a muszlint, a vásznat, a bársonyt… A fekete színnél is gyönyörűen mutatnak a matt és a fényes felületek. A lényeg, hogy bátran merjen kísérletezni!

Kiknek ajánlott ez a stílus?

Mivel ez a stílusjegy első hallásra nem tűnik kifejezetten merésznek, így azt gondolhatja, hogy olyan embereknek ajánlott, akik kedvelik az egyszerű megoldásokat. Valójában pedig pont azoknak ajánlott, akik kedvelik a kihívást! Gondoljon csak bele, milyen egyedi megjelenésű otthont lehet létrehozni a fekete, fehér és szürke szín segítségével. Ebből a lakásból csak úgy sugározna az erő és dinamika. Természetesen ez a lakberendezési stílus azoknak is jó, akik kedvelik a békés hangulatot, nekik csupán egy pasztellszínt kell alapul venniük.

Elegáns kék enteriőr, modern lakberendezés

Mi alapján válasszon színt?

A színválasztás nem könnyű feladat, hiszen ennél a stílusnál erősen dominálni fog. Érdemes megvizsgálni a szoba adottságait még a döntés előtt. Ilyen tényező lehet a helyiségbe beszűrődő természetes fény mennyisége, a napos órák száma, a szoba jellege, valamint mérete. A kevésbé napos helyiségekbe nem ajánlott a túl sötét szín, míg a tágas szobákban gyönyörűen érvényesülhet akár a szürke, vagy a fekete is.

Most, hogy már ismeri a monokróm lakberendezés minden apró trükkjét, eljött az idő, hogy megálmodja és megvalósítsa az Ön álomotthonát! A díszpárnákat nálunk számtalan színben és árnyalatban megtalálja hozzá.

Lakberendezési sorozatunk korábbi részeit itt olvashatja:

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

lakberendezés lakberendezés lakberendezés enteriőr enteriőr enteriőr enteriőr enteriőr design fekete fekete fekete fehér fehér fehér lakás lakás lakberendező lakberendező elegáns elegáns nappali elegáns lakberendezésben nappali két két érdekes