Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Melyek a legjobb nappali színek?

2022. 08. 23. 17:37:15 Bóné-Bóza Anikó

Nappali színek

Számos tudományos kísérlet bizonyítja a színek erőteljes hatását a hangulatunkra, sőt akár a testünkre is. A nappali egy olyan jelentőségteljes közösségi tér az otthonokban, ahol a kellemes légkör megteremtése különösen fontos. Mely színek ajánlottak ebbe a helyiségbe, és mire érdemes oda figyelni a választás a során?

Hogyan hatnak a szervezetünkre a színek?

Talán nem is vesz róla tudomást, de a színeknek igen komoly hatásuk van a szervezetünkre. Olyannyira képesek befolyásolni aktuális hangulatunkat, érzelmeinket, sőt akár hőérzetünket is, hogy az már megdöbbentő. Tapasztalta valaha, hogy egy forró nyári napon a piros, vagy narancssárga szín láttán melegebbnek érezte a levegőt? Esetleg, hogy az ingerültségére jótékonyan hatott halványzöld, vagy békességet sugárzó kék szín? Ezek mind annak köszönhetők, hogy a színekhez valamilyen érzelmi töltetet társítunk az emlékeink és tapasztalásaink alapján. Egyáltalán nem elhanyagolható tehát, hogy milyen színt választunk az otthonunkba, ugyanis komolyan befolyásolhatják kedvünket. Na de nézzük is meg, hogy mely színeket érdemes előnyben részesíteni, és melyek azok, amiket inkább csak módjával hozzuk be otthonunkba!

Színek, amikkel jobb óvatosan bánni

Fekete

A fekete egy igen megosztó szín, többnyire az „inkább ne!“ kategóriába esik, és bizony nem ok nélkül. Azok a szobák, amelyek teljesen fekete falfestékkel vannak fedve, nagyon könnyen elnyelik a természetes fényt. Így fordulhat elő, hogy még a legvilágosabb szoba is nyomasztó lyukká válik, ami csak erősödni fog a téli hónapok alatt, amikor a napos órák száma igencsak lecsökken. Természetesen lehet belőle egy keveset becsempészni a nappaliba, de kerüljük a túlzott alkalmazását.

Lila

A lila sokak kedvence, pedig igencsak előnytelen végeredményt lehet vele létrehozni, amennyiben nem megfelelő árnyalatot választunk. A túl élénk lila vibráló lesz a szem számára, míg a halovány árnyalat erőtlenné teszi a szoba atmoszféráját. Ha mindenképp ragaszkodik ehhez a színhez, akkor egy kicsit erőteljesebb árnyalatot válasszon, és javarészt napos falfelületre tervezze.

Piros

A szenvedély és lángolás színe: a piros. Mindig lehet látni egy rosszul elsült próbálkozást vele, és bizony nem véletlenül. A piros egy különösen intenzív szín, így tudni kell vele bánni! Habár igen gyakran alkalmazzák hálószobákban, érdemes tudnia, hogy kifejezetten előnytelenül hat a pihenésre. Inkább alkotó, vagy dolgozó szobába ajánljuk, ahol fontos a dinamikus gondolkodás.

Barna

A barna az egyik legszebb természetes szín, azonban könnyű mellé nyúlni. Egy előnytelen árnyalat és a szoba rögtön csokiban úszik, vagy rosszabb esetben még kellemetlenebb asszociációra ösztönöz. Ha mindenképpen ragaszkodik a barnához, akkor azt inkább a bútorok és a kiegészítők színeiben hozza be, ne pedig a falakon.

Színek, amik harmonikusak

Fehér

A fehér sosem megy ki a divatból. Legyen szó retro, modern, vagy vidékies stílusról, a fehér egy tökéletes alapot jelent a kellemes otthoni környezet kialakításához.

Bézs

Érdemes a szoba karakterét a bútorokon és a kiegészítőkön keresztül megfogalmazni, és a falakat inkább egy semleges színnel fedni. A homokbarna, vagy bézs szín erre a célra tökéletesen megfelel, ráadásul bátran feldobhatja élénkebb árnyalatú dekorációval is.

Halványrózsaszín

A rózsaszínt sokan a kislányok színének tartják, így nem is nagyon alkalmazzák otthonaikban, kivétel, ha gyerekszobáról van szó. Pedig ennek a színnek akár a nappaliban is méltó helye lehet. Fiatal hölgyek otthonának tökéletes alapanyaga.

Szürke

A másik megosztó szín, a szürke. Sokan a komor időjáráshoz kötik, pedig a szürke egy zseniális alapot ad a nappali színeinek kialakításához. Kerülhet a falra, vagy akár játszva a textúrákkal, a dekorációban is megjelenhet fémes, matt, vagy egyéb felületeken. A lényeg, hogy mindig ellensúlyozzuk valamilyen hasonlóan lágy színnel.

Lakberendezési sorozatunk korábbi részeit itt olvashatja:

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Tippek - Ötletek