Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
Termékek Menü

Lakberendezési stílusok 9.: A neobarokk stílus

Angyalancsi

A minimal stílus karrierje hullócsillagként zuhant le alig 10 év után, hogy aztán a barokkal karöltve visszatérjen és megalkossák a neobarokk stílust. Minden pompa, színpadiasság és túlzó díszítés, fényűzés megmaradt a klasszikus barokkból – csupán az anyagok, színek és a bútortársítások újultak meg ebben a szemet gyönyörködtető stílusban. Mi a neobarokk titka?

A neobarokk elsőre ijesztően hangzik, pedig, ha jól eltaláljuk az arányokat, igazán különleges szépségű enteriőrt alakíthatunk ki. A neobarokk titka a minimál és a barokk elemek ügyes vegyítésében rejlik, ami sem túl hideg, sem túl díszes nem lehet.

 

A neobarokk bútorai

A barokk bútorok legfőbb jellemzője, hogy strapabíró anyagból készültek, és nagy térre van szükségük. A neobarokk ezt aknázza ki: vesz egy barokk stílusú, tűzött, vörös bársony bevonatú kanapét, leteszi egy matt színű fal elé, és egyszerűen hagyja érvényesülni. Egyfajta keretbe foglalja – ha fényűző, akkor matt háttérrel, ha fakóbb színű, egyszerűbb darab, akkor pedig csillogó vagy egyéb figyelemfelkeltő háttérrel párosítja.

 

Hatásos, ha például a szürke, vagy krém színű falat csak egy vastagabb sávban díszíti barokk mintás tapéta vagy falmatrica, s ez elé helyezünk egy egyszerű, minimal stílusú fekete komódot. Ugyanez a helyzet a hálószobában – egy nagyobb szobát igazán jól tud uralni egy hatalmas barokk ágy, ha minden más bútor minimalista stílust képvisel.

A neobarokk színei, anyaghasználata

A barokkra jellemző anyagok, mint például a bársony, a toll és a selyem bátran kombinálhatóak modernebb anyagokkal, például bőrrel, műszőrmével (szőnyeg, díszpárna), lenvászonnal, de akár pamuttal is. A lényeg az elemek közti kontraszton van. Ha extravagánsak szeretnénk lenni, egy fekete, fényes bőr kanapén jól mutat két-három fehér műszőrrel bevont díszpárna. Ha a visszafogottabb stílus tetszik, akkor bármelyik, egyszerű kanapét feldobhatjuk a barokkra jellemző kacskaringós mintájú díszpárnákkal

 

A színeket tekintve nagyrészt a hideg árnyalatok világa ez a stílus: a fekete, az ezüst, a fémes szürke, vagy lila. Egy-egy elem rendelkezhet meleg színnel, azok közül is inkább a bézs, törtfehér, piros vagy az arany közkedvelt.

Burkolatok és világítás

Ez a két dolog foglalja igazán keretbe az enteriőrt. Hidegburkolatok esetén használjunk természetes kőhatású, vagy fekete esetleg gyöngyház színű, nagy méretű lapokat, a berendezéshez illően. Melegburkolatoknál a parketta, a fehérített tölgy vagy a szürke hajópadló ideális lehet.

 

A világítás nagyon fontos szerepet játszik az enteriőr hangulatában. A minimál stílusból megmaradhat néhány erős és hideg fényű spotlámpa, ha valamit kifejezetten ki szeretnénk emelni, ezzel felhívhatjuk rá a figyelmet, akár egy galériában. A barokk azonban őrzi magában a fényűző élet szépségeit, ezt pedig egy hatalmas, extravagáns üveg- vagy kristálycsillárral éreztethetjük igazán. Tovább növelhetjük a fényt a lakásban, ha nagy méretű, ovális, barokk kerettel megspékelt tükröket helyezünk el pl. a fürdőszobában vagy a hálóban.

 

A neobarokk stílusú lakberendezés akkor igazán könnyű, ha a lakás előtte minimalista stílusban volt berendezve, hiszen így csak néhány elemet kell barokkra, vagy barokk hatásúra cserélni. Ha teljesen más stílust képviselt az otthona, érdemes néhány aprósággal kezdeni, majd utána áttérni a nagyobb falatokra, mert a neobarokkra is érvényes a mondás: „evés közben jön meg az étvágy”.

Most őszintén........        Ön szerint talál még valahol ilyen eszméletlen jó díszpárnákat, ágyneműket, takarókat?    wink

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

 

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Lakberendezési stílusok Blog
blog comments powered by Disqus

Keresés