Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

ÖKO-TEX I OKO-TEX - Bizalom a textíliában

2016. 06. 26. 18:27:00 Bóné-Bóza Anikó

Csodás hálószobai textilek

Termékeink túlnyomó többsége az ÖKO-TEX® Standard 100 szabvány szerint bevizsgált minőség.  

Valószínűleg már Ön is találkozott az ÖKO-TEX® minőségjellel, de nem biztos, hogy tudja, hogy ez mit is jelent. Az ÖKO-TEX megkülönböztető minőségjel az egyik legelterjedtebb textiltermékekre alkalmazható önkéntes tanúsítási rendszer. Az OEKO-TEX védjegy egy hozzáadott értéket jelent a textiltermékek vizsgált biztonságának tekintetében, így a védjegy fontos döntési segítséget ad a textíliák kiválasztásakor.

A vásárlók egy korszerű textíliától joggal várhatják el, hogy az könnyen kezelhető legyen, különféle pozitív jellemzőkkel rendelkezzen, mérettartó legyen, ne gyűrődjön, a lakástextíliák taszítsák a szennyeződéseket vagy a különböző szennyeződések könnyen eltávolíthatók legyenek, esetleg egyes termékek lángállóak legyenek, modern színűek és hosszú élettartamúak legyenek ....sorolhatnánk. Ezeknek az igényeknek azonban kizárólag vegyi anyagok, kikészítőszerek használatával lehet megfelelni. Mindezek mellett jogos az igény arra is, hogy a késztermékek semmiféle egészségre káros anyagokat ne tartalmazzanak, az áruk használata ne jelentsen veszélyt a felhasználók számára.

Az 1990-es években Németország és Svájc kezdte el azokat a rendkívül precíz és nagy pontosságú kémiai elemzéseket, melyek a természetes szálból készült textíliák használatára vonatkoztak. A vizsgálatoknak meglepő eredményei lettek, köszönhetően a mezőgazdasági termesztésnél használt növényvédő szereknek. Ezek a szerek tartalmazhatnak allergiát okozó, illetve rákkeltő anyagokat, nehézfémet. Fény derült olyan esetekre is, hogy a gyártás során még nem, a környezeti hatások után viszont már tartalmaztak káros anyagokat a kikerülő termékek. Pl. egy üzemi gyártásból kikerült férfi nadrágban még analitikai módszerekkel sem volt kimutatható az ólom, de pár másodperces gépkocsi-kipufogógáz hatására ez az ólomérték nagyban megnövekedett. Ugyancsak megnövekedett (60-szorosára!) fémtartalmat mértek a gyártásból kivett női harisnyán rövid idejű cigarettafüst hatására.

Az ÖKO-TEX® Standard 100 szabványt a textíliák humánökológiai megítélésére hozták létre. Olyan egységes követelményrendszeren és tudományosan megalapozott paramétereken alapul, melyek megfelelnek az aktuális kutatási eredményeknek és törvényeknek. Az ártalmas anyagok vizsgálata a törvény által tiltott, szabályozott vegyületekre és az ismert egészségre ártalmas - törvényben még nem szabályozott - kemikáliákra fókuszál. A követelményrendszer tartalmazza a gyártás során használt kémiai vegyületeknek azt a még megengedett mennyiségét, mely az emberi szervezetre nem ártalmas. A textiltermékeket független vizsgáló intézetek vizsgálják és tanúsítják. Az OEKO-TEX szabványban négy termékosztály szerint kategorizálják a textíliákat, figyelembe véve, hogy az adott testfelülettel érintkezve mennyire lehet veszélyes az emberi szervezetre.

  1. termékosztály: bébi és kisgyermekek részére készített textíliák 3 éves korig pl. rugdalózók, plüssállatok, ágyneműk stb.
  2. termékosztály: azon textíliák, melyek rendeltetésszerű használat során nagy felületen érintkeznek a bőrrel pl. fehérneműk, ágyneműk, ingek stb.
  3. termékosztály: azon textíliák, melyek rendeltetésszerű használat során kis felületen érintkeznek a bőrrel pl. kabátok, blézerek, zakók stb.
  4. termékosztály: dekorációs célra használt textíliák pl. asztalterítők, függönyök, kárpitok, padlószőnyegek, díszpárnák stb.

Minél nagyobb felületen érintkezik a bőrrel az adott textília, annál több humánökológiai paramétereknek kell megfelelnie. Ezzel indokolható a csecsemők és kisgyermekek részére készített termékek szigorúbb vizsgálata. A minősített termékek túlnyomórészt (több, mint 90%) az 1-es és 2-es termékosztályba tartozik. Az ÖKO-TEX® rendszerben vizsgálandók többek között: nehézfémek, növényvédőszerek, formaldehidek, kártevők elleni vegyületek, fenol-származékok, pH, szerves klórtartalmú színezésgyorsító szerek, allergiát okozó színezékek, szerves ónvegyületek. A színtartóssági követelménynél fontos a víz- és izzadságállóság, dörzsállóság, bébi cikkeknél a nyállal szembeni színtartóság. Amennyiben a vizsgálatoknál a termék megfelelt, megkaphatja a védjegy jogosultságot. A kiállított bizonyítvány 1 évig érvényes. Az akkreditált vizsgáló intézetek folyamatosan ellenőrzik a kereskedelemben kapható ÖKO-TEX® Standard 100 szerint tanúsított termékeket, hogy minőségük megfelel-e a követelményeknek. Amennyiben eltérnek, úgy a védjegy használati engedélyét  visszavonják. Magyarországon az INNOVATEXT Textilipari Műszaki Fejlesztő és Vizsgáló Intézet rendelkezik a joggal, hogy ezt a nemzetközileg is elismert tanúsítványt kiállítsa. Az ÖKO-TEX ® megkülönböztető címke "Bizalom a textíliában - Ártalmas kísérőanyagokra vizsgált" felirata arról tájékoztatja a vevőt, hogy az áru megfelel az ÖKO-TEX® Standard 100 előírásainak.

Összefoglalva: érdemes figyelnünk arra, amennyiben módunkban áll, akkor az ÖKO-TEX® megkülönböztető címkés termékeket vásároljuk, így biztosak lehetünk a választott termék ártalmatlanságában, mert a "Bizalom a textíliában - Ártalmas kísérőanyagokra vizsgált" felirat szigorú vizsgálati és ellenőrzési rendszer eredményeként került  a termékre. Az ÖKO-TEX Standard 100 értelmében a textiltermékek tanúsításának feltétele, hogy az adott termék valamennyi komponense kivétel nélkül megfeleljen az előírt követelményeknek, ideértve a borító anyag mellett pl. a varrócérnát, bélésanyagot, gombokat, cipzárt, szegecset stb. Webáruházunkban textiltermékeink túlnyomó többsége - pl. ovis ágyneműink, gyermek és tini ágyneműink -  az ÖKO-TEX® Standard szabvány szerint bevizsgált minőség.

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

oeko tex oeko tex oeko tex oeko tex oeko tex oeko tex oeko tex oeko tex oeko tex oeko tex oeko tex oeko tex oeko tex oeko tex oeko tex oeko tex by oeko tex by oeko tex by oeko tex by oeko tex oeko tex standard 100 standard 100 by oeko standard 100 by oeko standard 100 by oeko 100 by oeko tex 100 by oeko tex 100 by oeko tex tex négy termékosztályt textil textil textil textil textil textil termékek védjegy védjegy tanúsítás tanúsítás tanúsítás step step tanúsítvány tanúsítvány tanúsítvány anyagok szállítás független nemzetközi nemzetközi nemzetközi világszerte green green biztonságos bőr bőr bőr made textile textile textile

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek