Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A munka otthonba költözése: otthoni iroda tervezés

2024. 05. 21. 14:57:33 Bóné-Bóza Anikó

Otthoni iroda tervezés

Hogyan alakítsuk át a lakásunk egy részét hatékony otthoni irodává?

Ma már sok munkahelyen nyílik lehetőség arra, hogy otthonról dolgozzon, legyen szó akár teljes home office vagy hibrid megoldásról. Ehhez viszont terep kell, nem lehet egész nap a konyhaasztalnál vagy a kanapén ülni egy laptop társaságában. Az otthoni iroda tervezése nem nehéz feladat, akár kis területen is megvalósítható, és Önnek is sokkal jobban megy majd a munka, ha lesz egy erre kialakított „kuckó”, ahol zavartalanul és komfortosan dolgozhat.

Válasszon megfelelő helyszínt!

Keressen olyan területet a lakásban, ahol nyugodtan tud dolgozni, legyen elegendő természetes fény és jó szellőzés a helyiségben. A legjobb, ha van lehetőség olyan területet választani, amely lehetőleg távol esik a család többi tagjának fő tevékenységeitől.

Amennyiben viszont kicsi a lakás alapterülete, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen bátran leválaszthat egy kis részt például a nappaliból, ahol napközben nagy eséllyel szintén zavartalanul dolgozhat. Sőt, az „irodát” beteheti akár egy szekrénybe is, és könnyen rácsukhatja az ajtót a munka végeztével.

 

Az ergonomikus berendezés elengedhetetlen

Fontos, hogy az otthoni irodába olyan bútorokat és berendezéseket válasszon, amelyek támogatják a hatékony munkavégzést és a kényelmet.

Legyen egy ergonomikus irodai szék, amely elősegíti a megfelelő testtartást. Erre kerülhet akár egy színes, vidám párna is, ami megtartja a derekát és otthonosságot visz a home office-ba.

Az asztal legyen elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen elférjen rajta a munkaeszközök. Ez egyénfüggő, hogy kinek mekkora kell; ha több monitorral dolgozik, vagy sokat jegyzetel, esetleg valamilyen kézműves tevékenységet végez, sokkal nagyobb asztalra lesz szüksége.  Ha kizárólag 1 db laptopon dolgozik egész nap, elég lehet akár egy lehajtható polc is. Az otthoni iroda tervezés során gondolja át azt is, hogyan tud hatékonyan tárolni mindent, amire szüksége van az irodában. Használjon polcokat, fiókokat, tárolókat és egyéb szervezőeszközöket a rend és a hatékonyság érdekében.

Úgy helyezze el az asztalt és a széket, hogy legyen elegendő mozgástere, és kényelmes legyen a munkavégzés. Ügyeljen arra is, hogy a különböző munkaeszközök és kiegészítők könnyen elérhetők legyenek. Ezen felül elengedhetetlen, hogy biztosítsa a megfelelő infrastruktúrát is, beleértve a stabil internetkapcsolatot, a számítógépet vagy laptopot, a nyomtatót és más szükséges eszközöket.

Ha a home office a lakásnak egy hűvösebb sarkában van, praktikus lehet egy szőnyeg a lába alá és egy puha takaró, amit a vállára boríthat munka közben.

Legyen jelen a home office-ban!

Nem csak arra gondolunk, hogy végezze a munkáját úgy, mintha valóban egy irodában ülne:) De fontos, hogy a funkciók mellett a személyiségét is belevigye az otthoni iroda kialakításába.

Személyre szabott dekorációval, inspiráló képekkel és tárgyakkal személyesebbé és motiválóbbá teheti az irodai környezetet. Kikerülhetnek például a családi fotók, gyermekei rajzai is, így ők is látják, hogy munka közben is rájuk gondol!

Rend a lelke mindennek

Az otthoni iroda rendje kiemelten fontos, még akkor is, ha a rendetlenséget csak Ön látja. Legyen mindennek helye, és tartsa is rendben a munkaterületet, ne hagyja, hogy kávésbögrék, papírhalmok lepjék el az asztalt. Az otthoni iroda esetén különösen nehéz lehet a munka-magánélet egyensúly megtartása, ezért akár jó kis szertartás is lehet, hogy a munka végeztével elpakol az asztalról, ezáltal lezárva a munkanapot.

Az otthoni iroda tervezésére és kialakítására – akár egészen pici helyen is – rengeteg inspirációt talál a Pinteresten és a lakberendező oldalakon, érdemes onnan ötleteket gyűjteni!

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Tippek - Ötletek Trend