Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Segítség, óvodás lesz a gyermekem! Ovis csekklista „kezdő” szülőknek

2017. 08. 17. 16:44:17 Bóné-Bóza Anikó

Most megy a gyerkőc óvodába? Akkor bizonyára tele van kérdésekkel: mi kell, és legfőképp, mennyi? Plüssállat, kisjáték, váltás zokni? Alváshoz pelus, vagy legyen már bugyi? Ágyneműből milyet, mekkorát? Kispárna is kell, vagy elég egy nagy? Válaszok egy szülő aggodalmaira.

Minden kisgyermek és gyermekes család életében az első nagy fordulópont az óvoda. Mostanra a gyerkőc már hellyel-közzel önálló, most megismerkedik majd más gyerekekkel és lesznek barátai. A legfőbb kérdések azonban mégis a cókmók összepakolásakor jelentkeznek: hisz a legfontosabb, hogy mindene meglegyen. Mire lesz valóban szüksége a gyerkőcnek? Íme a lista.

Tárolás

Először is, nézzünk utána a kiszemelt óvoda követelményeinek. Sok helyen már bevezették a polcos szekrényekben való tárolást, azonban a legtöbb óvoda még támogatja a hagyományos ovis zsákos megoldást – hiszen így minden gyermek egyedi lehet, könnyebben megtalálják a holmijukat. Ovis zsákot készen is vehetünk, de varrhatunk is saját kezűleg, nem nagy procedúra. Alapanyagnak mindenképpen egy masszív, erős anyagot válasszunk. Ebből készítsük el a zsák zsebeit is, mintákhoz pedig választhatunk már könnyedebb, színes anyagot is – ennek csak a képzeletünk, a kézügyességünk és a pénztárcánk szab határt.

Ágyneműk

Az óvodában alvás hatalmas lépés egy gyereknek. Az első eset, hogy sok másik, eleinte idegen gyerekkel alszik majd együtt egy szobában, nem anyuval, apuval vagy a nagyival, és nem anyu mesél neki. Megkönnyíthetjük az átállást egy puha, kényelmes ágyneműszettel, amin a kedvenc mesehőse vagy állatkája szerepel. Az óvoda által megadott méretekre ügyeljünk! Fontos, hogy jól szellőző anyagot válasszunk, hiszen óvodás korban még előfordulhatnak balesetek. A pamut és a microfiber anyagok a legmegfelelőbbek erre a célra, de választhatunk vízhatlan alsó réteggel rendelkező lepedőt is. Természetesen egy alvós ruházatra is szükség lehet, ami lehet kezes-lábas pizsama, vagy akár egy rövidnadrág és egy kedvenc póló is, attól függően, gyermekünk melyikben alszik szívesebben. Ha ragaszkodik a kispárnájához, vagy egy plüssállathoz, azt betehetjük neki alváshoz, azonban ne halmozzuk el az ágyat a játékokkal. Ha több kedvence van, válasszon hetente mást, de mindig csak egy legyen egyszerre vele. Így megtanítjuk őt a döntésképességre is.

Tisztasági csomag

Erről sok esetben az óvoda ad egy listát, többnyire az alapvető tisztálkodószerekre lesz szükség. Egy fogkefe, fogkrém illetve fogmosópohár, egy szappantartó, benne szappan, vagy egy kis tubus folyékony szappan mindenképpen szerepelni fog a listán. Emellett wc-papír, szalvéta, kis törülköző, papír zsebkendő is kelleni fog, egyes helyeken pedig mosószert is felírnak a listára. Nagyon fontos, hogy gyermekünk minden felszerelésén feltüntessük a nevét és/vagy jelét, nehogy elkeveredjen.

Óvodai ruházat

Több váltás ruhára is szükség lesz, tanítsuk meg a gyermeknek, hogy melyik mire való. Kelleni fog egy benti, kényelmes játszós ruha, amelyben a napközbeni foglalkozásokon részt vesz. Egy kényelmes, zárt benti cipő, vagy szandál, amit az óvodába érkezve felvesz, és leveszi, mielőtt kimegy. Papucsot és mamuszt az óvodák balesetvédelmi okokból nem fogadnak el benti cipőnek. Ha bármilyen kis „baleset” történik, vagy leönti magát a gyermek, szüksége lesz egy teljes váltás szettre (bugyi, zokni, nadrág/szoknya, póló). A biztonság kedvéért egy plusz kardigánt is betehetünk, ha fázósabb. Ahogyan az óvodai zsákra, úgy miden óvodai ruhára és cipőre is rajzoljuk fel textilfilccel a jelét.

Óvodai foglalkozások

Esetleges különfoglalkozásokra kérhet az óvoda tornafelszerelést (tornazsák, kényelmes, zárt tornacipő, tornadressz vagy nadrág és póló), valamint kreatív foglalkozásokhoz alapanyagot (gyurma, színes- és fehér papír, gyermekek kezébe való olló, kicsiknek való ragasztóstift, színes ceruza, nyomda stb.

Ne stresszeljük túl a dolgot, csak nyugodtan! Az óvónők rengeteg esetben a segítségünkre lesznek, ha kérdése van, bátran forduljon hozzájuk, az ovis ágynemű kiválasztásához pedig látogasson el weboldalunkra!

Most őszintén........        Ön szerint talál még valahol ilyen eszméletlen jó ovis ágyneműket és gyermekplédeket?   wink 

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

ovis kezdő szett óvodai felszerelés lista óvodai induló csomag ovis felszerelés ovis felszerelés webshop óvodai kezdőcsomag

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Nyár Ősz Tippek - Ötletek