Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit kell tudni a panel lakberendezésről?

2022. 06. 14. 12:36:51 Bóné-Bóza Anikó

Panellakás

Magyarország lakosságának jelentős hányada panellakásokban éli a hétköznapjait. Az emberek véleménye igen megosztó a „telepi életről”, pedig egy kis kreativitással bármilyen stílust kialakíthat, és egy igazi álom otthonná formálhatja. Eláruljuk a tökéletes panel lakberendezés titkát, hogy megvalósíthassa minden elképzelését!

A panel lehet a lehetőségek tárháza is!

A legtöbb panellakás hasonló alaprajzzal rendelkezik, ezért hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a lehetőségek is korlátozottak, ha a berendezésükről van szó. A falakat leszámítva azonban egészen sok döntési lehetősége van arra, hogy mesés otthont alakítson ki belőlük. Miért ne valósíthatná meg a 7. emeleti vidéki otthonát, vagy akár egy klasszikus stílusú lakást? Ha ismeri a panel lakberendezés alapelveit, akkor szabadon szárnyalhat a képzelete!

Panellakás nappali

Panellakás nappali és háló

A tökéletes panel lakberendezés 7 alapszabálya!

1. Vizsgálja meg a falak minőségét

Mivel a panellakások falai vashuzalokkal vannak megerősítve, így nem ritka, hogy a fúrás gondot jelent. Aki élt már valaha ilyen otthonban, az tudja, hogy milyen fülsüketítő tud lenni, amikor a fúró eléri a fémet. Ilyenkor bizony nincs más, mint az újratervezés, de csupán néhány centiről van szó, így nem kell aggódni.

A falak vastagsága is igen eltérő lehet. A fürdőszobákat többnyire teljesen szerkezetkészen emelték be az épületbe, így azok falvastagsága nagyjából 5 centiméter, ráadásul gyakran a csempével együtt. Ez különösen akkor lehet fontos, amikor valamilyen fali elemet szeretne felfúrni.

2. Törekedjen a helyes térkihasználásra

A legnagyobb problémát a szűkös terek szokták jelenti – a praktikus helykihasználás a kényelmes és stílusos panellakás titka! Például egy hálószoba esetében érdemes megfontolni az igényes beépített bútort, a konyhában pedig a mennyezetig érő felső szekrényeket. A vastagabb falakra, amelyek bírják a fúrást és a terhelést, lehet faliszekrényeket is helyezni, így a padló közelében több tér marad, aminek egyik előnye a könnyebb takaríthatóság, másrészről pedig a zsúfoltság elkerülése.

3. Funkcionális szempontok alapján válasszon

A szellős légtér kulcsa, hogy olyan bútorokat válasszon, amelyek a funkcionalitást tartják szem előtt. A dizájnos, azonban haszontalan darabokkal nem érdemes foglalni a teret. Ez persze nem azt jelenti, hogy unalmas berendezési tárgyakat kell választani, csupán ismerni kell, hogy mekkora helyet igényelnek a holmik, és, hogy azok milyen elrendezésben tárolhatók a legkönnyebben.

4. Keressen sokoldalú tárgyakat

Minden olyan tárgy, amelynek használata nem csak egyféleképpen lehetséges, egyben térnővelő hatással is bír, mint például a többfunkciós étkezőasztalok, amelyek polcok is lehetnek. Az ilyen típusú tárgyakkal praktikusabbá és élhetőbbé teheti környezetét.

5. Kerülje a sötét színeket

Legyen szó akármilyen napfényes lakásról, a túl sok sötét szín összenyomja a falakat, és kisebbnek mutatja a teret. Természetesen nem kell 100%-ban kizárni: lehet használni például a sötétkéket is, csak figyelni kell arra, hogy a nap által ért oldalra kerüljön ez a falszín.

Szép panellakás

 

Gyönyörű panellakás

6. Néhány bútor lehet merészebb

Hogy megtörtjük az egyhangúságot, ami nagyon sok panellakást jellemez, érdemes néhány különlegesebb bútor beszerzése. Ez lehet egy egyedi színű kanapé, vagy egy látványos állólámpa, a lényeg, hogy vonzza a tekintetet, és egyedi karaktert adjon otthonának!

7. Egyedi stílus esetén legyen kapcsolat a szobák között!

Ahogy azt korábban is írtuk, semmi akadálya, hogy akár vidékies hangulatot alakítson ki a 8. emeleten. A kulcs ez esetben az, hogy a szobák között legyen kapcsolódás. Ez annyit jelent, hogy az összes szobában köszönjön vissza valamelyest a vidéki báj – vagy bármilyen más, választott stílus hangulata.

Ha odafigyel a praktikumra és az egyediségre, sokkal többet kihozhat panellakásából, mint valaha gondolta volna!

Lakberendezési sorozatunk korábbi részeit itt olvashatja:

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

panellakás felújítás panellakás felújítás nm es lakás lakás lakás felújítás felújítás felújítás teljesen modern modern régi régi közös közös felújított lakásban otthonok otthonok rengeteg mai mai

 

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Lakberendezési stílusok