Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan használja a színeket a lakberendezésben? 3. rész: Piros és árnyalatai

2021. 01. 15. 12:06:07 Bóné-Bóza Anikó

Piros és árnyalatai a lakásban

Az ünnepeket és velük együtt az ünnepi csillogást is magunk mögött hagytuk, de a színes otthonokról azért nem kell lemondanunk! Most, hogy januárban egy kis hó is esett, maradjunk a karácsonyias, meleg, de mégsem kizárólag ünnepi dekorációnál: mai cikkünkben megmutatjuk, mennyi helyen használhat még pirosat.

A színek a világban mindenütt hatással vannak ránk, jelentenek valamit: akár a természetben, akár a divatban vagy éppen a lakberendezésben, a különböző árnyalatok harmóniája, harsánysága, keveredése mindig valamiféle érzelmi hatást gyakorol ránk, emberekre. Éppen ezért fontos, hogy miközben otthonunk meghittségét, kellemét igyekszünk tovább növelni, a megfelelő színeket használjuk, az éppen tökéletes mennyiségben. Ebben az igen összetett művészetben igyekszünk egy kis útmutatást nyújtani Önnek.

Az ezüst, valamint az arany színek kitárgyalása után mai cikkünkben arról lesz szó, hogyan használja az élénk színeket és azok különböző árnyalatait a lakberendezés során, hogy azzal minél kellemesebb összhatást érhessen el. Kezdhetjük?

A piros szín és hatásai

A piros, vörös szín harsány, figyelemfelkeltő, éppen ezért óvatos kézzel kell bánni vele. Megfelelően használva kifejezhet vágyat, magabiztosságot, erőt, bátorságot, eleganciát, azonban olyan erőteljes, hogy ha túlzásba visszük, nyomasztani fog. A piros mellé mindig szükség lesz egy őt visszafogó, vagy éppen kiemelő színpárra – hogy melyik lesz ez, azt a lakás stílusa és hangulata szabja csak meg.

A mélyebb árnyalatok: bordó, téglavörös

A vibráló, élénk színek helyett a lakberendezésben gyakoribb, hogy a piros melegebb, mélyebb árnyalatait használjuk: a bordót, a téglavöröst, valamint a burgundit. Főként akkor tanácsos ezzel az apró trükkel élni, ha nagy, hangsúlyos helyet kap a szín.

A teljes szobát sajnos nyomasztóvá teszi, de 1-1 falfelületen még ízléses lehet ezek valamelyike. De jöhet egy nagyobb szőnyeg, sötétítőfüggöny, kanapé vagy bútor esetében is. Ha a felsoroltak mindegyikét ugyanabban a mélyvörös árnyalatban választjuk meg, a nappalinkba már nem is kell több ebből a színből – ideje a társszín után nézni, ami visszaköszönhet a díszpárnákon, puffokon, székpárnákon, néhány pléden, képkereten, gyertyán vagy asztalterítőn is akár.

Az ilyen mélyvörös árnyalatokhoz kiválóan passzol a barackszín, a narancs- és citromsárga, de a halvány kávébarna, illetve a fehér is remek választás.

·   Egy mélyvörös-barack-narancsszín kombináció például remekül illik egy keleties stílusú, puha lakástextíliákkal teli, meghitt otthonba, amit a szantálfa és a vanília illataromája leng körbe.

·   A kávébarna-mélyvörös kombináció néhány fehér vagy fekete dekorációs elemmel vegyítve megállja a helyét egy igazán modern, letisztult, akár minimalista stílusú otthonban is.

A hálószobában, hogy a buja vágyakat és az eleganciát még inkább előtérbe helyezzük, a mélyvörös szín mellé jól kell anyagot is választani: a selyem, valamint a selyem-szatén ágynemű garnitúrák kiválóak ilyen szempontból. Ha Ön kényelmesebben alszik pamut ágyneműben, akkor is használhatja a csillogó, hűvös selymet, például az ágytakarón.

Díszpárnái közé vegyítsen néhány hasonlóan selymes, valamint egy-két szőrmés huzatot is akár, ügyelve a megfelelő színharmóniára az ágyban, a szobában, valamint a lakás többi részében egyaránt.

Cseresznye, eper – egy kis élénkítés

A piros harsányabb, élettelibb árnyalatai legjobban a dekorációs elemeken mutatnak, kiváltképp, ha a lakásban nagy hangsúlyt kap többek közt a világos- vagy grafitszürke, a márvány vagy a sötétebb faanyagok. Lehet vele merész, azonban ezt is óvatosan: hagyjon teret a színnek, úgy fog legjobban érvényesülni.

Egy minimalista stílusú otthonban például remekül mutat egy cseresznyepiros kanapé a betonszürke fal előtt, de csak akkor, ha a szobában más bútoron már nem köszön vissza ez a harsány szín - maximum a sötétítőfüggönyön, vagy a falra szerelt, lebegő polcokon. Legközelebb a konyhában találkozhatunk vele, például a mennyezetről lelógó lámpák búráján, az asztalterítőn vagy akár a konyhabútor egyes elemein. Végül a fürdőszobában és a hálóban is visszaköszönhet egy-egy hangsúlyos lakberendezési elemen, de nagy részben a visszafogott, egyszerű színek uralják a lakást. Ízelítőnek, ötletadónak íme néhány kép a cseresznyepiros megfelelő arányban történő megjelenítéséről: 

Amennyiben elnyerte tetszését a piros szín, és felturbózná otthonát egy kis szenvedéllyel, magabiztossággal, webshopunkban számos megfelelő terméket talál majd. Ezen felül még rengeteg színünk van a palettán. És hogy hogyan kell őket megfelelően használni? A következő cikkeinkből kiderül!

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

Következő cikkünk: Hogyan használja a színeket a lakberendezésben? 4. rész: A kék szín használata >>>

<<< Korábbi cikkünk: Hogyan használja a színeket a lakberendezésben? 2. rész: Ezüst és szürke 

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Tippek - Ötletek Trend