Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Polgári lakás berendezése

2022. 03. 21. 18:09:08 Bóné-Bóza Anikó

Gyönyörű, modern polgári lakás berendezése

Trendi-e még a klasszikus, polgári stílus Magyarországon? A válasz igen, de a polgári lakás berendezéséhez különös gonddal kell nyúlni, ha valóban azt a nosztalgikus, kicsit vintage hangulatot akarjuk megidézni. Íme néhány tipp:)

A régi, jellegzetes 19. századi bérpalotákban kialakított polgári lakások miliőjére egyre többen vágynak Magyarországon is. Ön is azok között van, aki szeretné megidézni a régi korok világát, és hiszi, hogy a nagypolgári lakások a reneszánszukat élik? A vastag, jól szigetelt falak praktikusak, a kialakítás pedig esztétikai főnyeremény – a többi pedig a lakberendezésen múlik.

A régi és az új nem zárják ki egymást

Az elegáns kétszárnyú ajtók, a régi nyílászárók, az egymásba nyíló, nagyméretű szobák lenyűgöző látványt nyújthatnak, Ön és leendő vendégei is úgy érezhetik, hogy egy kosztümös film szereplői.  Érdemes az apró, régi részleteket megőrizni, felújítani, az új lakás részeivé tenni.

Az alapok megvannak, de persze minden a részleteken múlik. Mert azt már Önnek kell eldöntenie, hogy rendezi be ezt a lakást: milyen arányban válogatja össze a modern elemeket a klasszikus darabokkal, hogyan teremti meg a régi és új műtárgyak, dísztárgyak, használati tárgyak harmóniáját. Használja ki a belmagasságot, de akkor ügyeljen arra, hogy ne legyenek csupaszok a falak: egy pasztellszínű, mintás tapéta remek megoldás lehet, vagy ha nem szeretne tapétát, a mennyezet alatt körbefutó bordűrrel, gipsz- és dekorelemekkel tudja izgalmasabbá tenni a nagy belmagasságot.

Szép polgári stílusú nappali

Polgári stílusú nappali

Bútorok: szolíd elegancia

Egy polgári lakás úgy lehet egyszerre világos, vidám és elegáns, hogy mindent ural a pasztell színvilág. Ehhez a bútorok esetében a fekete-fehér színek helyett jobb, ha lágy árnyalatokat használ: a világosbarna, galambszürke és a krémszínű bútorok ideális összhatást nyújtanak. A modern bútorok nem vesznek el a miliő hangulatából, nyugodtan ötvözheti a 21. századi kor kényelmét és technikai vívmányait a 19. századi hangulattal.

Ha inkább a klasszikusabb irányzatot választja, akkor a masszív, sötétbarna, berakásos szekrények, gigantikus étkezőasztal és magas székek is jöhetnek.

A kárpitok, a lakástextilek, a falburkoló tapéta, illetve falfestés lehet mintás is vagy egyszínű, de a második esetben számolni kell régi polgári lakások egy jellemzőjével: a gipszstukkókkal, melyek hangsúlyosabbak lesznek, ha nem fehér, vagy fehér alapon mintás tapéta mellett dönt.

Rendezze be úgy a szobákat, hogy a historikus hatást egy-egy korhű kiegészítővel, vagy bútordarabbal varázsolja oda. Válogasson például ilyen jellegű világítótesteket, vagy helyezzen el egy nagy, kényelmes olvasófotelt az egyik sarokban. Az is nagyon hangulatos lehet, ha meghagyja a polgári lakásokra jellemző, ajtó felett található faragásokat, illetve a padlót fedő hagyományos parkettát. Ezt nyugodtan fel lehet dobni pasztellbe hajló, vidám, színekben gazdag szőnyegekkel, melyek az egész lakás aurájának jót tesznek.

A rikító színeket minden esetben hanyagolja, ha a vidámság mellett a lakás a szolid eleganciáját meg akarja őrizni.

Gyönyörű polgári stílusú nappali meleg színű díszpárnákkal

Domináljanak a meleg színek

Ha hideg színeket használ, akkor a lakás méreteit és az antik bútorokat tekintve nem ellensúlyozza megfelelő mértékben az otthona által árasztott hangulatot, és ahelyett, hogy kiegyenlítődnek a dolgok, az elegáns, de mégis hivatalos, rideg érzés válik majd fajsúlyossá.

Az ilyen jellegű lakásoknak jót tesz, hogyha a berendezési tárgyak, bútorok esetében dominálnak a lágyabb és a világos pasztell színek, melyeket vidám, meleg színű elemekkel dob fel. Például egy elefántcsont színű kanapén jól mutatnak a narancs, bordó vagy málna színű díszpárnák, a hálószobában pedig a krémszínű ágyneműtakarón a türkiz színű párnák. Ezzel egyben ellensúlyozhatja is az impozáns méreteket, az eleganciát ötvözheti a bájjal, kellemmel.

A klasszikus polgári lakások remek adottságokkal rendelkeznek, és rengeteg lehetőséget tartogatnak magukban; akár a régi idők stílusát akarja megőrizni, akár az újjal elegyíti, mindenféleképpen izgalmas lakberendezési utazás lesz!

Tetszett a cikk? Kérünk egy megosztást! Köszönjük.

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Lakberendezési stílusok Trend